Αντα Ψαρρά – efsyn
Το κέντρο, με διακήρυξη που υπογράφει ο διορισμένος πρόεδρος κ. Λιάπης, προκήρυξε 46 θέσεις για διάφορες ειδικότητες στην Περιφέρεια Αττικής ● Πέρα από τα τυπικά προσόντα, οι ενδιαφερόμενοι πέρασαν και προφορική συνέντευξη ● Με το… θαύμα των κριτών ανατράπηκε ολόκληρη η σειρά κατάταξης, ενώ ούτε ένας από τους πρώτους σε προσόντα υποψηφίους δεν «πέρασε» τα προφορικά, στους οποίους αφαιρέθηκε και το δικαίωμα ένστασης.
Tο ΚΕΘΕΑ, με αναλυτική διακήρυξη που υπογράφει ο διορισμένος πρόεδρος κ. Λιάπης, προκήρυξε 46 νέες θέσεις για την ενίσχυση των κατά τόπους προγραμμάτων του (στην Περιφέρεια Αττικής) για ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές κ.λπ.
Προκηρύχτηκαν για παράδειγμα 6 θέσεις ψυχολόγων. Πέρα από τα τυπικά προσόντα με βάση τα οποία κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους ιδιότητες οι υποψήφιοι καταθέτοντας έγγραφα, πιστοποιητικά, βιογραφικά κ.λπ., όφειλαν να δώσουν στη συνέχεια και προφορικές συνεντεύξεις.
Μάλιστα η μοριοδότηση αυτών των συνεντεύξεων έφτανε μέχρι τα 880 μόρια, όταν τα εξαιρετικά πλούσια ουσιαστικά προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, προϋπηρεσία, γλώσσες κ.λπ.) της πρώτης σε μόρια υποψήφιας στη λίστα (πριν από τη συνέντευξη) ήταν 875 μόρια.
Η πρώτη κατά σειρά κατάταξη των υποψηφίων που προκρίθηκαν προέκυψε από τη βαθμολόγηση στα αντικειμενικά προσόντα τους, ενώ οι πρωτεύσαντες συγκέντρωσαν περίπου 800 με 900 μόρια. Εντούτοις στη δεύτερη κατάταξη μετά την προφορική συνέντευξη κόπηκαν όλοι, μια και η βαθμολογία της συνέντευξης έδωσε πράσινο φως σε υποψήφιους με πολύ λιγότερα προσόντα.
Συγκεκριμένα, προκρίθηκαν με σειρά τελικής κατάταξης οι 27ος, 34ος, 11ος, 49ος της πρώτης κατάταξης. Χαρακτηριστικά, η πρώτη που πλέον θα υπογράψει σύμβαση μετά τη συνέντευξη πήρε άλλα 880 μόρια! Ο τρόπος δε που συντάχθηκε η προκήρυξη απαγορεύει την ένσταση υποψηφίων μετά την προφορική συνέντευξη, οπότε έτσι διασφαλίστηκε ότι οι υποψήφιοι που είχαν πραγματικά τα προσόντα δεν θα μπορούν να προσφύγουν παρά μόνο στη Δικαιοσύνη, ξοδεύοντας δηλαδή πολλά χρήματα. Τα δημόσια κείμενα της προκήρυξης καθώς και οι λίστες κατάταξης με όλα τα ονόματα βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.».
Προφανώς εξίσου «αξιοκρατικά» κριτήρια θα πρυτάνευσαν και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Να λοιπόν που με το θαύμα -όχι των Χριστουγέννων- αλλά των κριτών των προφορικών συνεντεύξεων ανατράπηκε ολόκληρη η σειρά κατάταξης, ενώ ούτε ένας από τους πρώτους σε προσόντα υποψηφίους δεν «πέρασε» τα προφορικά! Αυτό πρακτικά δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η συνέντευξη ήρθε να «διορθώσει» τα επιστημονικά και τυπικά προσόντα και να περάσουν μπροστά τα «δικά τους παιδιά», που μπορεί να μην είχαν τα μόρια στα τυπικά προαπαιτούμενα αλλά πήραν άριστα στη συνέντευξη.
Στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ακόμη και το δικαίωμα στην εργασία ελέγχεται προφανώς από κομματικούς εγκάθετους, ενώ για ακόμα μια φορά εξηγείται η «λύσσα» των αρίστων να ελέγξουν ακόμα και τον ιστορικό και ανεξάρτητο φορέα απεξάρτησης.
Το ΣτΕ ανατρέπει τον νόμο «εξάρτησης» του ΚΕΘΕΑ
Ενώ παρά τις εντονότατες αντιδράσεις ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σάρωσε μέχρι και τον ιστορικό φορέα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, με την ανατολή του 2022 αχνοφάνηκε ελπίδα, μια και το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ φέρεται να υιοθέτησε το πλήρες σκεπτικό της προσφυγής του ΚΕΘΕΑ για την επανάκτηση της δημοκρατικής του διάρθρωσης και λειτουργίας.
Μια πρώτη νίκη είχαν πετύχει οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες και τα μέλη όταν έβαλαν φρένο στο σχέδιο ουσιαστικής διάλυσης του φορέα με προσχέδιο νόμου που συνέταξαν η διορισμένη διοίκηση και ο έμμισθος (για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΕΘΕΑ) πρόεδρός του, Χρήστος Λιάπης.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο κ. Λιάπης «με λάσπη και αστήρικτα ψέματα βάλλει κατά του οργανισμού, προσπαθώντας να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση που πυροδότησε το προσχέδιο νόμου, αναφέροντας ότι δήθεν δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός, σύστημα αξιολόγησης κ.λπ., ενώ παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ ως μια συντεχνία που λειτουργεί με δημόσιο χρήμα» («ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση», «Εφ.Συν.», 22.4.2021).
Η «Εφ.Συν.», με μεγάλα ρεπορτάζ και αφιερώματα, είχε ενώσει τη φωνή της μαζί με κάθε δημοκρατικό κόμμα, σύλλογο, φορέα, οργάνωση και πολίτες που αντέδρασαν όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να ελέγξει και το ΚΕΘΕΑ επέβαλε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Οκτώβριος 2019) την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, διορίζοντας τους δικούς της «αρίστους» στη θέση των μέχρι τότε εκλεγμένων από τη Γενική Συνέλευση μελών άμισθων Διοικητικών Συμβουλίων, αφού μετέτρεψε τον φορέα σε ΣΔΙΤ.
Εναντίον των εργαζομένων και των μελών που σύσσωμοι αντέδρασαν εκτοξεύτηκαν διά στόματος και του τότε υπουργού Υγείας Β. Κικίλια τόνοι λάσπης («Βάζουν ταφόπλακα στο αυτοδιοίκητο του καθαρού ΚΕΘΕΑ», «Εφ.Συν.», 3.10.2019). Την προσφυγή στο ΣτΕ εκ μέρους των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2019 στο ΣτΕ ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος.
Τελικά στις 30 Δεκεμβρίου το ΣτΕ έκρινε ότι η ΠΝΠ του 2019 είναι αντισυνταγματική και κατά συνέπεια ο διορισμός της δοτής διοίκησης παράνομος κι αυτό διότι καταλύθηκε η βασική θεραπευτική αρχή του ΚΕΘΕΑ για τη συμμετοχή των θεραπευομένων και των οικογενειών τους στη διοίκησή του.
Τώρα αναμένεται πλέον και η οριστική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ τα μέλη του ΚΕΘΕΑ αισιοδοξούν ότι θα φτάσει μέχρι τέλους η δικαίωση του ειρηνικού και δυναμικού τους αγώνα.