Οι αλλοδαποί εργάτες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαϊας οργανώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερους όρους δουλειάς από τους εργοδότες τους.
Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr στα φραουλοχώραφα σε Αχαΐα και Ηλεία, καθώς οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους, με αποτέλεσμα οι φραουλοπαραγωγοί να είναι σε αναμμένα καρφιά λόγω τις ευπάθειας του προϊόντος, το οποίο, έτσι και δεν φύγει για έξω εγκαίρως, (κυρίως για τη Ρωσία), υποβαθμίζεται και προωθείται για μαρμελάδα στην εσωτερική αγορά και στην μισή τιμή…
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργάτες γης πλέον κλείνουν δουλειές όχι κατά μόνας όπως παλιά, αλλά σε οργανωμένες ομάδες και μεταξύ των όρων που θέτουν και τους οποίους δεν διαπραγματεύονται, είναι η αμοιβή τους 4 ευρώ την ώρα, η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε παραπήγματα με μουσαμάδες και άλλα επικίνδυνα υλικά, η λήψη μέτρων υγιεινής και η μεταφορά τους όχι σε καρότσα, αλλά σε οχήματα -τουλάχιστον- με σκεπή.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη διάφοροι επιχειρηματίες τις χωροθετήσεις για δημιουργία WC και άλλων εγκαταστάσεων καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το «δεν δουλεύω» σε μια κρίσιμη περίοδο.
Αξιζει να αναφερθεί ότι σε περιοχές όπως π.χ. η Μανωλάδα, οι εργάτες διαμένουν σε αυτοσχέδιες παράγκες, ενώ είναι λίγοι οι εργοδότες που τους παρέχουν προστατευτικά μέσα. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν το να κρατάνε οι εργάτες αποστάσεις στα χωράφια ενώ σε άλλες περιπτώσεις αντί να μεταφέρονται σε καρότσα περπατάνε ως και 6 χιλιόμετρα για να βρεθούν στο χωράφι.