Με ορίζοντα το 2024(!!) οι «υποσχέσεις» και οι «δεσμεύσεις» Πρωθυπουργού και Υπουργείου Υγείας για Μόνιμες Προσλήψεις στην Υγεία.
Το Σεπτέμβριο του 2020, στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόσληψη 4.000 Νοσηλευτών. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «..θα ενισχυθεί με 4000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών και πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία» .
Πέρασαν από τότε μήνες και τον Μάιο του 2021, οι Υπουργοί Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης Κικίλιας- Βορίδης, έκαναν επίσημες δηλώσεις, οριοθετώντας το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί. Όπως δήλωσαν σε κοινή τους συνέντευξη « Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία. Οι νοσηλευτές αυτοί θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ειδικά για τους νοσηλευτές που υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η στήριξη των δομών υγείας θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και αποτελεί παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του 21ου αιώνα».
Πέρασαν πάλι οι μήνες και στις 25 Σεπτέμβρη ( ένα ολόκληρο χρόνο(!!) από τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη…) ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού. Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα, να είναι και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις.».
Παρά τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατανομή θέσεων και ούτε έχει ζητηθεί από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να καταθέσουν σχετικά αιτήματα. Όπως φαίνεται, από τον τρόπο που προχωρά η αποτύπωση της Προκήρυξης, το πιο πιθανό θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος του 2021.
Ο μεγάλος αριθμός Θέσεων (4910) καθώς και η ειδική μοριοδότηση που θα προβλέπεται, μαζί με τη προβλεπόμενη γενική εμπειρία, είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση της. Εάν σκεφτεί κανείς ότι η 6Κ/20, που αφορά 1209 θέσεις, μετά από 14 μήνες βρίσκεται ακόμα στον έλεγχο των αιτήσεων, με πιθανό χρόνο ολοκλήρωσης μετά από 2 χρόνια, γίνεται κατανοητό ότι η νέα προκήρυξη, όποτε εκδοθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές και τους χρόνους που λειτουργεί το ΑΣΕΠ, θα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 3-4 χρόνια, δηλαδή το 2024 και βάλε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος με Μόνιμες Προσλήψεις. Το αποτέλεσμα θα είναι όταν ολοκληρωθεί η Προκήρυξη, να μην καλύψει ούτε τις αποχωρήσεις των ετών 2021-2023.
Είναι πλέον προφανές, ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ, παρά τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» για ενίσχυση με Μόνιμο Προσωπικό του Συστήματος Υγείας, έχει αποφασίσει και υλοποιεί το Πρόγραμμα της, για μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και συρρίκνωση Τμημάτων και κλινικών. Ο σχεδιασμός και ο τρόπος διαχείρισης των Προκηρύξεων ( μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις..) απλώς επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία, αφού όλα υπηρετούν με ευλάβεια τη συρρίκνωση των Δημοσίων Δομών και την επέκταση των Ιδιωτικοποιήσεων, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Γιατί όπως λέει και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, το «δημόσιο δεν ταυτίζεται με το κρατικό». Τόσο απλά είναι τα πράγματα…