Συνέντευξη: Γιάννης Σώζος, ξενοδοχοϋπάλληλος, υποψήφιος για την Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, υποψήφιος με το συνδυασμό «Δίκτυο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού» – Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
«Τον αγώνα των εργαζομένων στην efood τον αγκάλιασε όλη η κοινωνία και σε αυτό βρίσκεται το κλειδί. Δεν ήταν υπόθεση απλά ενός κλάδου, απλά ενός επαγγέλματος, ήταν υπόθεση όλης της κοινωνίας. Αφ’ εφόσον η κοινωνία ενεργοποιήθηκε, είδαμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η εταιρεία πιέστηκε από τον κόσμο και έκανε πίσω. Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι από δω και στο εξής να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ μας, συλλογικά όλοι μαζί να δράσουμε με το παράδειγμα της efood και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας λείπουν τόσα χρόνια».
Ήδη από την έναρξη της πανδημίας ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού βίωσε συντριπτικά πλήγματα. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως είναι ο μοναδικός κλάδος, ίσως μαζί με το χώρο του θεάματος, όπου έμεινε κλειστός για 9 σχεδόν μήνες. Η προβληματική διαχείριση της πανδημίας από την μεριά της κυβέρνησης δημιούργησε έντονα το συναίσθημα της ανασφάλειας στους εργαζόμενους του χώρου. Συναίσθημα το οποίο συναντούμε ακόμα και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή των εργαζόμενων ακροβατούσε, κυριολεκτικά, μεταξύ του ΟΑΕΔ και της αναστολής, ενώ αρκετοί συνάδελφοι, όπως οι εποχιακώς εργαζόμενοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα έμειναν εκτός κρατικών ενισχύσεων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως η συνολική κρατική παρέμβαση έγινε κάπως άγαρμπα. Προκρίθηκε η παροχή ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού για όλους, οριζόντια, δίχως να ληφθούν υπόψιν κοινωνικά κριτήρια (π.χ. αριθμός τέκνων κλπ), ενώ και η καταβολή των χρημάτων αυτών γινόταν με ιδιαίτερη καθυστέρηση.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τονιστεί πως με το άνοιγμα της αγοράς σε αρκετούς χώρους μειώθηκαν τα μεροκάματα ελέω πανδημίας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες καταρτισμένοι εργαζόμενοι του κλάδου, για να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να στραφούν στην αναζήτηση νέας εργασίας σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα το άνοιγμα του τουρισμού να βρίσκει πολλές επιχειρήσεις με λιγότερο προσωπικό.
Ο τομέας της διανομής θεωρήθηκε από πολλούς ως ο τυχερός τομέας της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και οι εργαζόμενοι διανομείς καρπώθηκαν αυτά τα οικονομικά οφέλη. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν την τύχη απλώς να διατηρήσουν το εισόδημά τους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή ή έμειναν χωρίς δουλειά. Οι επιχειρήσεις και οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής, από την άλλη πλευρά, είδαν τους τζίρους τους να ανεβαίνουν. Το πρόσφατο παράδειγμα της efood ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο αυτή την αλήθεια. Πατώντας επάνω στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και στο μήνυμα που αυτό εξέπεμψε προς την αγορά, η εν λόγω πλατφόρμα προσπάθησε να απαλλαγεί από περιττά, κατ’ αυτήν, έξοδα. Ευτυχώς, όμως, σύσσωμη η κοινωνία αγκάλιασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και μετέτρεψε τα αιτήματά τους από αιτήματα ενός κλάδου σε αιτήματα όλης της κοινωνίας. Η χρήση του internet βοήθησε ιδιαίτερα στο να μεταδοθεί γρήγορα το μήνυμα της συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων και να υποχωρήσει άμεσα η εταιρεία.
Από εδώ και πέρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήρθε η ώρα για τον κλάδο, μετά και από τις μειώσεις που υπέστησαν τα εισοδήματα των εργαζομένων στα πρώτα μνημόνια, να αναπνεύσει. Το αίτημα για αύξηση των μισθών είναι δίκαιο και επιτακτικό! Το ίδιο ισχύει και για τις συνθήκες εργασίας οι οποίες θα πρέπει να βελτιωθούν. Είμαστε οι άνθρωποι που δεν κάνουμε διακοπές, που δουλεύουμε 13 και 14 ώρες την ημέρα, που τα καλοκαίρια στη σαιζόν κοιμόμαστε μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στην επόμενη βάρδια. Οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να καθίστανται υποχρεωτικές και να υπάρχει ένα ισχυρό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να επιτηρεί και να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά από την όλη συζήτηση δεν θα πρέπει να απουσιάζει το αίτημα για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
Κλείνοντας, αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής. Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έρθουν και να ψηφίσουν, στηρίζοντας έτσι τα συλλογικά όργανα του κλάδου, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ο κόσμος της εργασίας βιώνει μια επίθεση δίχως προηγούμενο.
Γιάννης Σώζος
Ξενοδοχοϋπάλληλος, υποψήφιος για την Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής. Υποψήφιος με το συνδυασμό: Δίκτυο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού.