Η συνέντευξη του Νίκου Φωτόπουλου στο Kontra channel.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε στο ΔΣ της ΔΕΗ για το θέμα. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στην ημερήσια διάταξη περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Υπήρχε μόνο μία γραμμή ότι θα συζητηθεί ως τρίτο θέμα το αναπτυξιακό πλάνο της επιχείρησης. Για το αναπτυξιακό πλάνο έγινε μια πρόχειρη 10λεπτη παρουσίαση, μια συζήτηση που σε … σοβαρές επιχειρήσεις διαρκεί μ΄ήνες … Στο τέλος ανακοίνωσαν ότι για να υλοποιήσουμε αυτό το αναπτυξιακό πλάνο πρέπει να πάμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (!). (Ο Νίκος Φω΄τόπουλος είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε.).
Εγκληματική η απόφαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου. Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη παράδοση της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών.
Δεν ειπώθηκε λέξη στη συνεδρίαση του ΔΣ για το τι θα κάνει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό κρύφτηκε από τα μέλη του ΔΣ.
Πρέπει να αναδειχθεί επίσης ότι την μία ημέρα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στην ΔΕΘ, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, άρα ξεσηκώνει τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν μετοχές. Όμως κάποιοι άλλοι γνώριζαν τι ακριβώς θα γίνει … εδώ και μια βδομάδα πέφτει η μετοχή της ΔΕΗ …
Όταν ανακοινώνουν 471 λειτουργική κερδοφορία (EDITBA) καθώς και την “επιτυχημένη” πώληση του ΔΕΔΔΗΕ γιατί έπρεπε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
Είναι μια προειλημμένη απόφαση που στο τέλος θα αναγκάσει τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Στις 5/10/2020 ο κ Χατζιδάκης εξήρε την εξαιρετική απόδοση της ΔΕΗ, την παρουσίασε ως παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και την χώρα. Γιατί μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση πρέπει να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου;
Ας δούμε τι έκανε αυτή η κυβέρνηση – ο κ. Χατζηδάκης – στη ΔΕΗ: έφερε νέες δυσβάστακτες αυξήσεις από από 19,5% έως 22%, να περικόψει το μειωμένο τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ και να αυξήσει τις αμοιβές των golden boys.
Είναι πρόκληση το γεγονός ΄ότι το 1992 η ΔΕΗ με 36.710 εργαζόμενους (μαζί με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) είχε εφτά (7) γενικές διευθύνσεις, σήμερα με 6.900 εργαζόμενους έχει δεκατέσσερις (14) γενικές διευθύνσεις.