Στις αρχές του 2018, στην προηγούμενη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση ΣΥΕΤΕ, η Εθνική Τράπεζα αριθμούσε 485 καταστήματα και 9.770 υπαλλήλους. Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, τα καταστήματα έχουν πέσει κάτω από τα 350 και έχουν αποχωρήσει πάνω από 2000 συνάδελφοι. Η Εθνική Τράπεζα «μετασχηματίζεται» βίαια με βασική προτεραιότητα την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του λειτουργικού και εργασιακού κόστους, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των εργασιακών σχέσεων και της διαχρονικής εταιρικής κουλτούρας, που άλλοτε αποτελούσε το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Στοχεύοντας σε μια βραχυπρόθεσμη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας, η Διοίκηση της ΕΤΕ:
- κατάργησε το ΛΕΠΕΤΕ, γλιτώνοντας εκατομμύρια από τις εισφορές που θα πλήρωνε με ενεργό το Λογαριασμό Επικούρησης,
- κλείνει καταστήματα και ανακοινώνει προγράμματα εθελούσιας, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους,
- δεν κάνει καμία πρόσληψη με δημόσιο διαγωνισμό,
- αναδιαρθρώνει προς το χειρότερο τα οργανογράμματα σε δίκτυο και κεντρικές μονάδες, τα teller-less καταστήματα είναι προ των πυλών,
- αλλάζει χωρίς διαβούλευση ακόμη και τον Κανονισμό Οδοιπορικών, προκειμένου να περικόψει οδοιπορικά έξοδα 50 και 60 € μηνιαίως από τους συναδέλφους της περιφέρειας,
- στοχεύει στην, δια στόματος Δ/ντος Συμβούλου, «αναδόμηση του πλαισίου ανάπτυξης, εξέλιξης και ανταμοιβής» μέσω της αλλαγής Συστήματος Αξιολόγησης που ψήφισαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει ανενόχλητα την πρακτική πρόσληψης χρυσοπληρωμένων ειδικών συνεργατών από την «αγορά», αναθέτοντάς τους διοικητικά καθήκοντα σε κρίσιμους επιχειρησιακούς τομείς και απασχολεί χιλιάδες ενοικιαζόμενων- εργολαβικών μέσω outsourcing/flexible capacity, οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο κίνδυνος της απόσχισης και της μεταφοράς προσωπικού σε εταιρεία εκτός ΕΤΕ επανέρχεται μετά από καταιγισμό δημοσιευμάτων για τη συμφωνία με τη DoValue.
Ταυτόχρονα, η πανδημική κρίση του Covid-19 πέρα από όλες τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις στο υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, επιταχύνει αλλαγές που πιέζουν την εργασιακή μας καθημερινότητα προς το χειρότερο: υγειονομική ανασφάλεια και αφόρητη πίεση από τη μια, ειδικά για τους συναδέλφους της «πρώτης γραμμής», οι οποίοι με αυταπάρνηση εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα στηρίζοντας τη λειτουργία της Τράπεζας, τηλεργασία χωρίς ωράριο, σε αχαρτογράφητα νερά, από την άλλη.
Το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο γίνονται αυτές οι αλλαγές είναι ευνοϊκό για αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Η σκληρά νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια Κυβέρνηση των ελίτ, δεν πιστεύει σε μια βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη, δεν πιστεύει σε κοινωνικό κράτος και προστασία της εργασίας, μας λέει ότι το 8ωρο και τα δικαιώματά μας είναι «ξεπερασμένα»! Έχοντας από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης δείξει τις προθέσεις της για τη μισθωτή εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, χρησιμοποίησε την πανδημική κρίση ως «ευκαιρία» για ένα νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης, εφάμιλλο και χειρότερο της μνημονιακής περιόδου. Ετοιμάζει τη διοχέτευση των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας απέξω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση με απαξίωση του ΕΣΥ, εκχωρώντας στρατηγικές του λειτουργίες στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εφαρμόζει στην αγορά την «ανοσία της αγέλης» εκκαθαρίζοντας με λουκέτα χιλιάδες ΜμΕ, απειλεί τη λαϊκή κατοικία με το νέο πτωχευτικό, ξεπουλάει τη ΔΕΗ και τις υποδομές, επιτίθεται στη μισθωτή εργασία με μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την ψήφιση του εκτρωματικού «νόμου Χατζηδάκη» (Ν. 4808/2021), που καταργεί κατακτήσεις ενός αιώνα, που ποινικοποιεί την απεργία και τους αγώνες των εργαζομένων, που στοχεύει στον έλεγχο και την απονεύρωση των συνδικάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες, ως συνδικαλιστικό κίνημα και στον κλάδο συνολικά και στον ιστορικό ΣΥΕΤΕ οφείλουμε να μην παραμένουμε, με ευθύνη των πλειοψηφιών ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, ως παρατηρητές των εξελίξεων αλλά να δράσουμε, βάζοντας φραγμό σε αντεργατικές στοχεύσεις.
Συναδέλφισσα/ συνάδελφε,
H απάντηση στις ανάγκες της εποχής δεν μπορεί να είναι ο ρηχός συνδικαλισμός της αυταρέσκειας: «Όλα καλά τα κάναμε, η Εθνική Τράπεζα είναι όαση» ούτε τα εύκολα αναθέματα για «ξεπουλημένο συνδικαλισμό». Η απάντηση σε μια Διοίκηση που προχωράει ανενόχλητη σε μια σειρά μετασχηματισμούς που επηρεάζουν τις εργασιακές μας σχέσεις δεν μπορεί να είναι οι κατακερματισμένες παρεμβάσεις ή οι ατομικές διευθετήσεις.
Απαιτείται ξεκάθαρος προσανατολισμός για το τι είναι και που πάει η τράπεζα, συνδικαλιστικό σχέδιο, ταξική συνειδητοποίηση, αγώνας και ενότητα των εργαζομένων στην πράξη κι όχι στα λόγια.
Η πολύ πρόσφατη νίκη των «παιδιών» (όπως απαξιωτικά τα προσφωνούσε ο πρωθυπουργός) με τα «κόκκινα γιλέκα», των e-fooders, που συνειδητοποίησαν και αγωνίστηκαν για το δίκιο τους με το «είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες», που πήραν με το μέρος τους την κοινωνία, μας υπενθυμίζει ότι κανένας αγώνας για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια δεν πάει χαμένος!
Με στόχο ένα διεκδικητικό σωματείο σε μια Εθνική Τράπεζα στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΣ .
Με τη ΔΑΣ, για μια νέα αρχή, σε ένα ΣΥΕΤΕ :
– που διεκδικεί τεκμηριωμένα και αγωνιστικά
– που κινητοποιεί και εμπνέει τους συναδέλφους
– που αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ
facebook.com/dasyete
Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΑΣ:
Σοφοκλέους 15, 10551, Αθήνα Τηλ: 2103349922 (19922), 2103349924 (19924), email: dasyete@yahoo.com