Εργαζόμενοι στην e-food καταγγέλλουν απειλές απόλυσης για όσους δεν δεχτούν να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στην e-food καταγγέλλουν απειλές απόλυσης για όσους δεν δεχτούν να εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι

«Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» αναφέρει συνοπτικά το μήνυμα – απειλή της εργοδοασίας – «Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην e-food – Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση είχε ήδη δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες για διάλυση ωραρίων και συνθηκών εργασίας – Κ. Αρβανίτης: Όχι στην ασυδοσία efood και Μητσοτάκη

FacebookTwitter

«Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» αναφέρει συνοπτικά το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι της E-Food, εκφράζοντας συμπυκνωμένα τον πυρήνα σκέψης πίσω από τις πρόσφατες νομικές μετατροπές που (απόρ)ρυθμίζουν εκ νέου τις εργασιακές σχέσεις. Μάλλον αυτό ακριβώς εννοούσε ο κ. Χατζηδάκης όταν μιλούσε για ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κάτι που όσοι έχει τύχει να υπάρξουν μισθωτοί γνώριζαν ήδη από πρώτο χέρι.

efood_freelancer.jpg

Τι συμβαίνει λοιπόν στην E-Food;

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε μετά απο επικοινωνία με εργαζομένους στην εταιρεία, δεκάδες μηνύματα έφτασαν αυτές τις ημέρες σε άτομα που εργάζονται σε αυτήν και των οποίων οι 3μηνες συμβάσεις λήγουν τον επόμενο καιρό. Σε αυτά τα μηνύματα αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας (να λοιπόν που έρχεται η ανάπτυξη…) η εταιρεία «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Wolt.

Τι σημαίνει όμως να είσαι Freelancer;

Το νομικό κενό πάνω στο οποίο είχαν πατήσει ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους, ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021.

Το κενό δεν καλύφθηκε βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των εταιρειών καθώς η εικονική αυταπασχόληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θεσμοθετήθηκε και επίσημα. Η πληρωμή βάσει της παραγώμενης αξίας (συγκεκριμένα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά παραγγελία), η μετακύληση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων καθώς με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι η μία όψη του νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να απεικονίζει από την μία την Θάτσερ και από την άλλη τον Πινοσέτ.

Η άλλη όψη είναι η ατομικιστική λογική που προσπαθούν να περάσουν στην εργατική τάξη και η πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας της. Το «δούλεψε όσο θες, ότι ώρα θες» που μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο πλήρως ξεχαρβαλωμένο πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών στο σήμερα αποτελεί το δέντρο που μπαίνει μπροστά στα μάτια των εργαζομένων έτσι ώστε αυτοί να χάσουν το δάσος των δικαιωμάτων αλλά και της συλλογικής τους υπόστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Πληρώνεσαι για όσα πακέτα παραδίδεις. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά τον χειμώνα; Τρέχεις με κίνδυνο της ζωής σαν παλαβός για να μαζέψεις, ανταγωνιζόμενος τους συναδέλφους σου. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά το καλοκαίρι αλλά δεν έχει δουλειά; Θα κάθεσαι να ψήνεσαι στον ήλιο καρτερώντας για να σε ειδοποιήσει η εφαρμογή, αλλά δεν θα πληρώνεσαι, καθώς εκείνος ο χρόνος δεν θεωρείται πλέον εργάσιμος.

Η εργασία σου πλέον δεν είναι ο χρόνος που προσφέρεις την εργατική σου δύναμη στον εργοδότη σου, αλλά μόνον ο χρόνος που είσαι απόλυτα αποδοτικός για αυτόν.

«Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω…»

Είναι αλήθεια, όπως μας μεταφέρουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πως οι συνθήκες στην συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μέχρι πρόσφατα τυπικές σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί οι προσλήψεις έγιναν μέσω άλλης εταιρείας αλλά και το γιατί ενώ οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, οι συμβάσεις ήταν τρίμηνες, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη ανανεώσει 3,4 ή και 5 από αυτές.

Τώρα που απ’ ότι όλα δείχνουν ξεκινούν οι απολύσεις, τα δικαιώματα και τα περιθώρια αντίδρασης, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, είναι περιορισμένα.

Από τον αγώνα δρόμου… στον δρόμο του Αγώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alterthess, επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα δικαιώματά τους και την κατεκτημένη σχέση εργασίας που είχαν ως τώρα, θεωρώντας την μετατροπή των όρων εργασίας τους βλαπτική αλλά και άδικη.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις οι οποίες θα καθορίσουν και το ακριβές πλάνο δράσεων των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας καλεσμένη από την επιτροπή αγώνα διανομέων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

«Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη» αναφέρει το κάλεσμα και εμάς, χωρίς να ξέρουμε το πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία, αλλά και το πού θα οδηγήσει ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν εντατικοποιημένα, όλο και πιο φτηνά και χωρίς να έχουν κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, μας έρχεται στο μυαλό ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι που είχε γράψει, σαν να θέλει να δώσει κουράγιο στα «παιδιά με τα παπιά», πως «εμείς, καθένας από μας, κρατάει στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

Ν. Ηλιόπουλος για e-food: Η κυβέρνηση είχε ήδη δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες για διάλυση ωραρίων και συνθηκών εργασίας

«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, και επισημαίνει:

«Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων».

«Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Filiopoulosnasos%2Fposts%2F3077262195887448&show_text=true&width=500

Γ. Ραγκούσης: Οι εταιρείες μπορούν να εκβιάζουν επειδή η κυβέρνηση κατάργησε δική της εγκύκλιο!

Ο Γ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τοποθετούμενο για το ζήτημα, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τους εκβιασμούς και τις απολύσεις εργαζομένων ντελίβερι:

«Οι εταιρείες ντελίβερι μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ουσιαστικά ως δούλοι, γιατί με τον εργασιακό νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης Χατζηδάκης κατήργησαν τη δική τους (!) εγκύκλιο – Βρούτσης Νοέμβριος 2020 – η οποία καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς. Η μεροληψία αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας υπέρ των κάθε λογής συμφερόντων, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Να αντισταθούμε στον ωμό εκβιαμό

Σε ανακοίνωση του το ΕΚΑ τονίζει:

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την μεθόδευση της εταιρείας eFood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι). Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού  νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης.

Ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της γνωστής εταιρείας/μεσάζοντα Manpower. Είναι συμβάσεις  ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Αλλά η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους.

Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.»

Α. Νεφελούδης: Είναι παράνομοι

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας προέβη σε ηχηρή καταγγελία για τη νομιμότητα του ζητήματος. Γράφει συγκεκριμένα:

«NO  e-FOOD…

NO WOLT

Μέχρι συμμορφώσεως

Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/20, έγγραφο του ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) και σε απάντηση ερωτήματος σχετικής εταιρείας delivery, που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας (άρα ο Χατζιδάκης και ο Τσακλόγλου όταν νομοθετούσαν το έκτρωμα του εργασιακού νόμου γνώριζαν), αποφαίνεται ρητά ότι: …” σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προυποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προιόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης…”

Με λίγα λόγια η δουλειά του ντελιβερά έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΛΙΚΙ, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης (όπως κάνει η WOLT) και όταν γίνεται με μπλοκάκι (όπως επιχειρεί η e-food) γίνεται για να μειώσει το κόστος ασφάλισης η πλατφόρμα και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.

Διαδώστε το παντού

ΥΓ: Το σχετικό έγγραφο είναι διαθέσιμο»

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D4277375539043265%26id%3D100003125829868&show_text=true&width=500

Κ. Αρβανίτης: Όχι στην ασυδοσία efood και Μητσοτάκη

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, δίνει «free pass» εκμετάλλευσης στους εργοδότες & το βαφτίζει «ευελιξία».

Κόντρα όμως στις προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοτών να επιβάλουν τον ατομισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, η κοινωνία απαντά και θα απαντήσει με αλληλεγγύη”, τονίζει ο Κ. Αρβανίτης σε ανακοίνωσή του. 

To KKE για τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στην e-food

Αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.

Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».