Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να εξέφρασε την αισιοδοξία του για ευχάριστες εκπλήξεις στον τουρισμό το β’ εξάμηνο του έτους, ωστόσο οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση.
Μιά μέρα μετά η βρετανική κυβέρνηση άφηνε και πάλι εκτός πράσινης ταξιδιωτικής λίστας την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας θα παραμείνει κλειστή και τον Ιούλιο, ενώ εντείνονται οι φόβοι για απουσία Βρετανών τουριστών στο σύνολο της σεζόν!
Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χθες (25/6) κυριάρχησε η επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω διασποράς της παραλλαγής Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα μετάλλαξη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Ασφαλώς οι δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία δεν ευνοούν τα ταξίδια, με τη μία χώρα μετά την άλλη να «κουμπώνεται» και να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει το πιθανό τέταρτο κύμα.
Η …απογείωση δεν θα έρθει και τον Ιούλιο
Με την τουριστική κίνηση του Ιουνίου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τις κρατήσεις να μην εκτινάσσονται, οι ελπίδες των ξενοδόχων είχαν εναποτεθεί στον Ιούλιο, για την …απογείωση, που όμως, με τα νέα δεδομένα, φαίνεται να καθυστερεί.
Για να καταδειχθεί η σημασία της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2019 ταξίδευσαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία 3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στo ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές (πχ. Ιόνια νησιά), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.
Επιπλέον, οι ελπίδες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέχρι και τον Οκτώβριο, αποδυναμώνονται από το πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας, του οποίου την έναρξη οι ειδικοί τοποθετούν το φθινόπωρο. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο αρχικός στόχος για φετινά έσοδα από τον τουρισμό στο 50% αυτών του 2019, μοιάζει ανέφικτος. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,9 δισ. ευρώ (το 2019 ήταν 18,1 δισ).
Πλήγμα για τον τουρισμό αποτελεί και η αναστολή λειτουργίας του ταξιδιωτικού βραχίονα του ομίλου Μουζενίδη. Ο όμιλος διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, διακινώντας περίπου 700.000 τουρίστες ετησίως.
Επιτείνεται η αβεβαιότητα
Εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου χαρακτηρίζουν την κατάσταση ακόμα και σήμερα, κοντά ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας, «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη».
Τελειώνοντας ο Ιούνιος είναι προφανές πως η φετινή σεζόν αποδεικνύεται ασταθής και δικαιώνει την επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μην εκφράσει πρόβλεψη για το 2021, σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες – αγορές είναι που καθορίζουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και εντείνουν την αβεβαιότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αναφέρει.
Μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως η επιθυμία για ταξίδια, διαφαίνεται ωστόσο πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν πεδίο έκφρασης και συνεπώς να φέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο. Επιπλέον, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε οριζόντια γεωγραφικά, ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και ειδικά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο, όπως ο αστικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο συνεδριακός – εκθεσιακός τουρισμός, δηλώνει ο Α. Βασιλικός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δηλώνει ότι πλέον στα συστήματα εισέρχονται κρατήσεις, αλλά από εθνικότητες που το τοπίο είναι ξεκάθαρο, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ταξιδεύσει κάποιος. H Γερμανία εξηγεί τοποθέτησε πρόσφατα την Ελλάδα στο “πράσινο”, αλλά η αποτύπωση με όρους κρατήσεων θα λάβει χώρα από τις 15 Ιουλίου και έπειτα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη ρωσική αγορά, όπως αναφέρει. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι, παρά τα προβλήματα στα σύνορα, συμπληρώνει ο Γ. Τάσιος.
Και σε αυτή τη χρονική η συγκυρία ο μεγάλος άγνωστος για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο «Άγγλος τουρίστας», πότε δηλαδή αυτός θα μπορεί να ταξιδεύσει χωρίς να μπει σε καραντίνα όταν γυρίσει στην πατρίδα του. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ελπίζει ότι “πράσινο φως” για τον Άγγλο ταξιδιώτη μπορεί να δοθεί μετά την 19η Ιουλίου, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου. Ωστόσο, εκτιμά ότι θα χαθεί ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις Άγγλων επισκεπτών. Ακόμα κι έτσι όμως, σημειώνει ο Γ. Τάσιος, η αγγλική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Οκτώβριο και Νοέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, αφού σημειώνει ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα ελληνικά ξενοδοχεία, εκτιμά ότι με την πανδημία ουσιαστικά να κινεί τα νήματα των αποφάσεων σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, φέτος δύσκολα θα επιτευχθεί το 50% του 2019 σε ταξιδιώτες και έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό.
Πηγή : https://www.sofokleousin.gr