Με σκληρό τρόπο απαντά ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στον νυν υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή ανάρτηση του δεύτερου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τον νέο νόμο για τα εργασιακά.
Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:
Τους τελευταίους δυόμισι μήνες έχω ακούσει τα σχολιανά μου! Αφορμή ήταν το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας. Η αντιπολίτευση, πριν καν παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο, έβγαλε τα τσιτάτα από το συρτάρι και ξεκίνησε να μιλά για δήθεν «οδοστρωτήρες», «εργασιακό μεσαίωνα» και τάχα «κατάργηση του 8ωρου».
Αντί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προτίμησαν να μιλήσουν με ξεπερασμένα συνθήματα, που παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες. Σάμπως η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά με σημειωτόν! Και όλα αυτά ενώ εμείς επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα. Με βάση το τι γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έχοντας ως γνώμονα ότι δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια.
Και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και τρικυμίας, υπερψήφισε στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή περίπου τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου, καταψηφίζοντας βέβαια τη διάταξη που κατοχυρώνει ρητά το 8ωρο!
Φυσικά η στάση της αντιπολίτευσης δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση. Είχα ξανακούσει τα σχολιανά μου σε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχα αναλάβει ως υπουργός στο παρελθόν: Στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, στην εξυγίανση του ΟΣΕ, στη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, διαψεύστηκαν περίτρανα για όλα όσα ισχυρίζονταν. Για τον πολύ απλό λόγο ότι εγώ και τότε ακολούθησα τον δρόμο της Ευρώπης, ενώ εκείνοι απλά δημαγωγούσαν.
Έτσι και με τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας, όλοι μας θα κριθούμε από την εφαρμογή του. Και Κυριακή κοντή γιορτή! Διότι οι νέοι γονείς στο εξής θα απολαμβάνουν μια σειρά από νέες άδειες, όπως η άδεια πατρότητας 14 ημέρες, με αποδοχές και η γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν ακόμα να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή. Οι εργατοτεχνίτες θα ξεκινήσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι. Οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, να μην τους ενοχλεί δηλαδή ο εργοδότης τους μετά το πέρας του ωραρίου τους. Τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ θα δουν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Παράλληλα, με την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν παραπάνω και έτσι να βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους.
Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι αποκτούν νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέα δικαιώματα. Μαζί με όλα αυτά, υιοθετήσαμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον συνδικαλισμό: Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Τερματισμός της παράκαμψης των δικαστικών αποφάσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα, με τη γνωστή πρακτική να καλύπτονται παράνομες απεργίες πρωτοβάθμιων σωματείων από εργατικά κέντρα. Αστική ευθύνη για όσους συνδικαλιστές παρανομούν όταν απεργούν. Και φυσικά εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικά μητρώα και ψηφιακές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Διότι προφανώς τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά, όπως και το δικαίωμα της απεργίας, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε τους κανόνες της διαφάνειας και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον! Όπως γίνεται άλλωστε σε όλη την Ευρώπη.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για τη νέα ανεξάρτητη αρχή «Επιθεώρησης Εργασίας» που, μακριά από τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις, θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας. Κυρίως όμως θα προχωρήσει η βασική τομή αυτού του νόμου: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία είναι εγγύηση για το 8ωρο, εγγύηση για τις υπερωρίες, εγγύηση για τη διευθέτηση, εγγύηση δηλαδή για τα δικαιώματα του εργαζόμενου!
Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πολιτική μου διαδρομή. Η κακιασμένη κριτική της αντιπολίτευσης θα ξεχαστεί. Και αυτό που θα μείνει θα είναι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που δίνει παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους και παραπάνω δύναμη στην οικονομία.
Η ανοιχτή επιστολή του Ανδρέα Νεφελούδη στον υπουργό Εργασίας
Από την πλευρά του, ο κ. Νεφελούδης αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό:
Κύριε Υπουργέ, προκαλεί -ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη της ανάρτηση σας στο fb- έκπληξη το γεγονός ότι, από τις δεκάδες προτάσεις που διατυπώνονται σε αυτό, μόνο δύο από αυτές, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:
- «Έχω ακούσει τα σχολιανά μου» και
- «ο Νόμος αυτός είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πολιτική μου διαδρομή».
Θα πίστευε κανείς ότι η επί σειρά ετών θητεία σου στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είχε επηρεάσει θετικά τη σκέψη σου σε μια προοδευτική κατεύθυνση και θα την είχε εκσυγχρονίσει (αν δεν ήταν εγκλωβισμένη σε αναχρονιστικές πολιτικές…), έτσι ώστε να μην αποπνέει αυτό το αποτρόπαιο κοινωνικό μίσος.
Βέβαια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, γιατί τα δείγματα πολιτικής γραφής σου σε ακολουθούν από το παρελθόν και ποιος ξέρει πόσες γενιές ακόμα εργαζομένων θα σε «σημαδεύουν» -πολιτικά εννοείται- για την πολιτική κληρονομιά που αφήνεις (βλ. Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΔΕΗ κ.λπ.) και για τα ολέθρια αποτελέσματα των πολιτικών σου πεπραγμένων. Η Ολυμπιακή διαλύθηκε και δωρίσατε το μονοπώλιο των αερομεταφορών -ή μήπως δεν είναι έτσι;- και τις συνέπειες αυτού καθημερινά υφίστανται οι πολίτες, έρμαια μονοπωλιακών πρακτικών.
Θα περιμέναμε, κ. Υπουργέ, αν υπήρχε η ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία, να επιδειχθεί έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, έστω μέσα σε αυτό το αντεργατικό σου έκτρωμα, που βρίθει κοινωνικού μίσους -τουλάχιστον- να ισχύσουν οι ΣΣΕ για τους νεοεισερχόμενους… Αλλά μετά τον επόμενο νεκρό (τον 6ο δυστυχώς) εναερίτη, θα βγεις (για ακόμα μία φορά!) να επιδείξεις τα κροκοδείλια δάκρυά σου στις κάμερες, γνωρίζοντας ότι κι εσύ έχεις συμβάλει, με την εντατικοποιημένη επισφαλή εργασία, σε ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα.
Αλλά εις μάτην η ευρωπαική αποτυχημένη εκπαίδευση… τώρα ήρθες να εκτελέσεις και τον κόσμο της εργασίας, προσποιούμενος ότι γνωρίζεις την Ευρώπη και το τι συμβαίνει εκεί.
Αλλά κ. Υπουργέ, φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις τίποτα, ούτε από Ευρώπη, ούτε από εργασία…
Αλλά φευ… για σένα «εξευρωπαϊσμένε» (που λέει ο λόγος) «αξιότιμε» υπουργέ… Τώρα εκτελείς την εφαρμογή του σεναρίου εκτέλεσης -με την έννοια της εξόντωσης- της επαγγελματικής και πιθανώς βιολογικής ζωής των εργαζομένων (σημερινών και μελλοντικών), επικαλούμενος το ευρωπαϊκό πρόσημο του νέου σου τέκνου-νόμου που, σε βεβαιώ, θα μείνει στην ιστορία όχι ως «νόμος Χατζηδάκη», αλλά ως «έκτρωμα Χατζηδάκη»…
Έχασες οριστικά την ευκαιρία να μείνεις στην ιστορία με θετικό προφίλ. Δυστυχώς, για εσένα και την ομάδα σου, για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος χρειάζονται δύο βασικές προϋποθέσεις:
- Να γνωρίζεις από Ευρώπη και
- να έχεις θετικά αισθήματα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία.
Γιατί αν «γνώριζες» από Ευρώπη, θα γνώριζες για τα πειράματα κάποιων πολυεθνικών (όχι αριστερών δυνάμεων…) εταιρειών για τη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση μισθού… θα γνώριζες επίσης, ίσως, ότι σε περίπου 10 χώρες της Ε.Ε. οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας κυμαίνονται από είκοσι εννέα (29) μέχρι τριάντα τρεις (33) και ο μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται -με αναγωγή στο 12μηνο- από 2.500-3.500€. Ούτε αυτό γνωρίζεις;;;
…δεν γνωρίζεις όμως ούτε τον ΔΟΕ, ούτε τον ΠΟΥ, που έχουν δημοσιοποιήσει μελέτες που τεκμηριώνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων γίνονται τις τελευταίες ώρες του ωραρίου εργασίας και ΚΥΡΙΩΣ στην περίοδο της υπερωριακής απασχόλησης. Ούτε αυτά σας προβλημάτισαν εσένα και τους συμβούλους σου;
Άρα, όλα αυτά με τα οποία, με τον νόμο σου, δήθεν εναρμονιζόμαστε με την Ευρώπη είναι φληναφήματα συνειδητής παραπληροφόρησης και μάλιστα για τους λιγοστούς οπαδούς σου (αν κρίνω πάντως από τα σχόλια στο προφίλ σου, σε αυτή την κατηγορία έχουν απομείνει ελάχιστοι).
Από εργασία πάλι, εκεί είναι που φαίνεται ότι δεν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις. Και πώς αλλιώς; Διάβασες ίσως κάποτε κάποιο διήγημα για να καταλάβεις τη λέξη; Διότι την πραγματική εργασία φαίνεται ότι δεν τη γνωρίζεις, την έχεις ακουστά από διηγήσεις ή έχεις διαβάσει ορισμούς σε κάποιο σύγγραμμα… δεν την ξέρεις, αν λάβω υπόψη μου το βιογραφικό σου.
Και αυτή η πραγματικότητα της ανεπάγγελτης ζωής σου σε κάνει να αντιπαθείς, με τον τρόπο σου, ακόμη περισσότερο την κοινωνία που δημιουργεί δουλεύοντας, γιατί η εργασία είναι ζωή, είναι δημιουργία, είναι ο πυρήνας του ονείρου της Ελληνικής οικογένειας. Αυτόν τον πυρήνα θίγεις ανεπανόρθωτα και με αυτόν ήρθες σε οριστική και αμετάκλητη σύγκρουση.
Από «εργασία», επομένως, επιδεικνύεις πρωτοφανή άγνοια!
Η πραγματική εργασία των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια στο πλούσιο βιογραφικό σου!!! Πώς λοιπόν να γνωρίζεις το περιεχόμενο της λέξης… ψιλά γράμματα. Με το τερατούργημα που ψηφίσατε όλοι μαζί το αποδείξατε περίτρανα.
Μετά τον Λάσκαρη -που κατάργησε την πάλη των τάξεων- εσύ είσαι, ο «εκλαμπρότατος» Χατζηδάκης, που κατάργησε το 8ωρο, θέσπισε την απλήρωτη εργασία, εργασία που θα αμοίβεται με χρονικό αντιστάθμισμα (άρθρο 59 του νόμου σου), κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού έδωσε δικαίωμα και κίνητρο στους εργοδότες να μην συμφωνούν, δημιουργεί μια νέα γενιά εγκλωβισμένων εργαζόμενων που δεν θα αμοίβονται για έναν χρόνο, δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δεν θα έχουν κάποιο επίδομα ανεργίας και βεβαίως κανένα βοήθημα αναστολής σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 62 του νόμου σου.
Τόσο καλά λοιπόν προστατεύεις την εργασία με τον νόμο αυτό.
Ωστόσο, ας δούμε τι πραγματικά προστατεύεις; Όχι βέβαια την εργασία… προστατεύεις τα μεγάλα αφεντικά και, ως πειθήνιο όργανο, εκτελείς τις «άνωθεν οδηγίες». Σωστά;
Γιατί, παρότι προβάλλεις την εικόνα του εκσυγχρονιστή, τελικά είσαι θλιβερή έκδοση λαϊκιστή και από τους πιο ανασφαλείς και φοβικούς Υπουργούς που έχουν περάσει από το πολιτικό στερέωμα.
Ανασφαλής και φοβικός γιατί, μπαίνοντας στο προφίλ σου, συνειδητοποίησα ότι όλους αυτούς τους δύο μήνες της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν έκανες ούτε μία δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, μόνο μονολόγους με δημοσιογράφους και με απίστευτα νεύρα και αυταρέσκεια.
Σε προκαλώ αν θέλεις και τολμάς σε μία τέτοια, δημόσια αντιπαράθεση…
Είσαι λαϊκιστής και για έναν ακόμη λόγο: γιατί στο «οπλοστάσιό» σου το πιο δυνατό σου «όπλο» είναι το ψέμα.
Σταχυολογώ:
- «Η κακιασμένη αντιπολίτευση» (Θου κύριε φυλακή το στόματι μου») απαντώ: Είναι κακιασμένη αντιπολίτευση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι το ίδιο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι το ίδιο το σύνολο των κοινωνικών εταίρων (εργαζομενων και μικροεργοδοτών πλην ΣΕΒ); Είναι ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όλοι αυτοί;
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα μισά άρθρα» (η αποθέωση του λαϊκισμού): Υπουργέ άκουσε: τα μισά άρθρα ήταν το καμουφλάζ της καταισχύνης που είχες φτιάξει, ήταν η κύρωση διεθνών οδηγιών και συμβάσεων εργασίας, που τη μία μάλιστα από αυτές (ΔΣΕ 187, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το περιεχόμενό της). Οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια;
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις»: εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια, διότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στην κοινωνία ένα πλήρες πρόγραμμα για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και -κυρίως- γιατί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έργο του, όταν ήταν στην κυβέρνηση, που εσύ και οι όμοιοί σου της κυβέρνησής σου καταργήσατε. Συνοψίζοντας: Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εφαρμογή και του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη, καταργήσατε την αλληλέγγυα ευθύνη άμεσου και έμμεσου εργοδότη (Ν.4554), που προστάτευε τους εργολαβικά εργαζόμενους, καταργήσατε όλες τις ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είχε επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταργήσατε την υποχρεωτική προδήλωση υπερωριών, που αποκάλυψε 6 εκ απλήρωτες υπερωρίες, για να παίξετε με την «μπίζνα» της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ας μην συνεχίσω Υπουργέ γιατί είσαι ήδη σε δεινή θέση.
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για οδοστρωτήρα και άλλες τέτοιες βρισιές και παραπληροφορήσεις». Εδώ κ. Χατζηδάκη μπερδεύτηκες… αυτός που μίλησε πρώτος για οδοστρωτήρα ήταν ο αρχηγός σου… για θυμίσου, ότι «θα έπεφτε σαν οδοστρωτήρας όποιος στεκόταν εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα…». Κι εσύ τον ακολούθησες. Ο αρχηγός σου είχε περιγράψει, πολύ εύστοχα, αυτό το ανοσιούργημα που δημιούργησες.
Πρόσεχε όταν μιλάς για εργαζόμενους, μην αποδεικνύεις διαρκώς πόσο μακριά τους βρίσκεσαι.
Οι «ντελιβεράδες» (τους έχεις ακουστά;), για παράδειγμα, δεν είναι μόνο παιδιά, είναι και 40ρηδες και 50ρηδες που τρέχουν μέσα στον κίνδυνο, παίζοντας τη ζωή τους στη «ρουλέτα», ολημερίς για να ζήσουν… αλλά πού να ξέρετε από αυτά εσύ και ο αρχηγός σου. Αυτοί προστατεύτηκαν από τον Ν.4611/17 του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είσαι, επομένως, καλά πληροφορημένος… ψάξε να μάθεις λεπτομέρειες, αυτοί θα προστατευτούν όχι από σένα, που προτρέπεις τις εταιρείες τους να τους έχουν με τίτλους κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για να απαλλάσσονται (οι εταιρείες από την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα), αλλά από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που μισείς, αν κρίνω από τα λεγόμενά σου, που έχουν από τον Ιούλιο του ‘20 γνωμοδοτήσει ότι η δουλειά τους είναι εξαρτημένη εργασία, αλλά εσύ τους αγνόησες.
Θες δε θες -όμως- θα το εφαρμόσεις…
Τέλος, εγώ θεωρώ ανήθικο για έναν Υπουργό να μεταθέτει αλλού τις ευθύνες του. Η ευθύνη σου είναι να εφαρμόζεται ο Νόμος, το εργατικό δίκαιο, όσο και αν έχεις προσπαθήσει να το καταστρέψεις. Υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτή είναι η δουλειά σου και όχι ο σχεδιασμός απευθείας αναθέσεων 12 εκατ. ευρώ!!!
Δείχνεις, τελικά, έλλειμα πολιτικού ήθους με το να αναθέτεις τη δουλειά σου -που προβλέπεται από το Σύνταγμα- σε αρχές (δήθεν) ανεξάρτητες. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί έχω την βεβαιότητα ότι θα κάνεις ό,τι ακριβώς έκανε με το ΑΣΕΠ η κυβέρνησή σου. Είναι κυβερνητική σας πρακτική να δημιουργείτε «αρχές» που δεν λογοδοτούν, αρχές που δεν ελέγχονται, που οι διοικήσεις τους αποτελούνται από διορισμένα κομματικά σας στελέχη και πρωτοπαλλήκαρα και εφαρμόζουν κατά το δοκούν τους νόμους.
Θα ήταν ωφέλιμο για την αξιοπιστία και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου να μην αναφέρεσαι στην ψηφιακή κάρτα, η οποία δήθεν προστατεύει το ωράριο εργασίας που ήδη έχεις παραβιάσει, όπως η παρασιτική επιχειρηματικότητα, οι εντολείς σου δηλαδή, κουβαλάνε με τους μπράβους τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ για να πάρουν πίσω τα δώρα. Δημιουργείς την βεβαιότητα ότι το ίδιο θα γίνει με την όποια ψηφιακή κάρτα, αν δεν υπάρχει η βούληση και το προσωπικό για να ελέγχει. Εσύ, με την δήθεν ανεξάρτητη αρχή, τα διαλύεις όλα και με την κατάργηση της προδήλωσης των υπερωριών έχεις αφήσει τον δρόμο ανοικτό για την ακραία παραβατικότητα.
Για να κλείνω κ. Υπουργέ, πράγματι έχεις ακούσει τα σχολιανά σου -όπως εσύ είπες- και να είσαι σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα σε απαξιώσουν ακόμη περισσότερο για όλα αυτά που έκανες και και λες. Θα μείνεις πράγματι στην ιστορία ως ο πρώτος που προσπάθησε να καταλύσει το όνειρο της καλής και σταθερής δουλειάς για την Ελληνική οικογένεια και γι’ αυτό, πράγματι, αυτός ο νόμος θα είναι σημαντικό βήμα για την πολιτική σου καριέρα… αυτό το βήμα θα σημάνει και το τέλος της!