Τύποις ψηφιακή κάρτα για τον έλεγχο των ωρών εργασίας αφού η επιμήκυνση του ωραρίου επιτυγχάνεται από το ίδιο το νομοσχέδιο
“Για να αποδώσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας πρέπει να υπάρχει Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να ελέγξει τι γίνεται. Δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων ότι ο εργοδότης θα είναι καλοπροαίρετος και θα πει στον εργαζόμενο να κλείσει το κινητό του στις δέκα ώρες”.
Αυτό ανέφερε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή “Ξυπνήστε”.
Όπως πρόσθεσε:
“Ακόμα κι αν αντιδράσει ο εργαζόμενος, ακόμα κι αν υπάρχει ένα πολύ δυναμικό συνδικάτο που επεμβαίνει, θα πρέπει ο ίδιος ο εργαζόμενος, για να βρει το δίκιο του, να πάει μετά από πολλούς μήνες σε ένα νέο μοντέλο που δεν το ξέρουμε ακόμα για να βρει την εργατική του διαφορά.
Το έχουν φτιάξει δηλαδή τόσο “κεντημένο” αυτό το νομοσχέδιο που δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις το δίκιο σου ότι κι αν γίνει.
Αλλά ακόμα και αν η κάρτα εργασίας “χτυπηθεί” σωστά: ενώ μέχρι τώρα τα δύο διαλείμματα του εργαζομένου ήταν εντός ωραρίου, τώρα τα βγάζουν εκτός, άρα αμέσως αμέσως το ωράριο επιμηκύνεται κατά 40 λεπτά.
Επίσης, η μερική απασχόληση γίνεται για πρώτη φορά σπαστή. Που σημαίνει ότι μπορεί ο εργοδότης να σε φέρει, για παράδειγμα, 10-1 το πρωί και 5-8 το απόγευμα, ανεξάρτητα από την απόσταση σπιτιού-χώρου εργασίας”.
Ο κ.Μυλωνάς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με αυτό το ν/σχ καταργείται κάθε έννοια συλλογικότητας. “Ακόμα και εκεί που υπάρχουν συνδικάτα και επιτυγχάνεται, με κόπους και βάσανα, συλλογική σύμβαση, ο εργοδότης θα μπορεί να προτιμά την ατομική διαπραγμάτευση με τον εργαζόμενο και να πετυχαίνει αυτά που θέλει”, τόνισε.