Χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων υπερψήφισε με 96,48% την… εναλλακτική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για εκχώρηση του δημοσίου συμφέροντος στα ΕΛΠΕ
Υπέρ της εκχώρησης του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, απεμπολώντας το πλεονέκτημα του Δημοσίου στο management και τη συνδεδεμένη με αυτό οικονομική του αξία, τάχθηκε και επισήμως χθες η κυβέρνηση της Ν.Δ. και μένει να αναδειχθούν οι ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές, των συναινούντων.
Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση (Γ.Σ.), που συνεχίστηκε μετά την αναβληθείσα της 20ής Μαΐου, τέθηκαν σε ξεχωριστή ψηφοφορία η αρχική, απαράδεκτη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), όπως αποφασίστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, και η… εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε στις 19 Μαΐου το ΤΑΙΠΕΔ, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων πολιτικών κομμάτων και εργαζομένων, που επίσης δεν διασφαλίζει το δικαίωμα και την περιουσία του Δημοσίου. Η τελευταία τελικά υπερψηφίστηκε από το 96,48% των μετόχων.
Έξωση στους εργαζόμενους
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε την εκλογή όλων των μελών -μειωμένα σε 11 συνολικά από 13 σήμερα- του Δ.Σ. από τη Γ.Σ., ενώ βάσει της πρότασης ΤΑΙΠΕΔ το Δημόσιο μπορεί να διορίζει 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ., εφόσον διατηρεί ποσοστό τουλάχιστον 35% των μετοχών της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται από τη Γ.Σ., χωρίς συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ , εφόσον ασκήθηκε το δικαίωμα απευθείας διορισμού. Και στις δύο προτάσεις καταργείται και η εργατική εκπροσώπηση στο Δ.Σ.
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων του 2003, σε σύνολο 13 μελών στο Δ.Σ. το Δημόσιο είχε δικαίωμα να ορίζει την πλειοψηφία, ήτοι 7 μέλη, ενώ 2 μέλη προέρχονταν από τον χώρο των εργαζομένων.
Είναι προφανές ότι και στις δύο περιπτώσεις, με τη συναίνεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. (υπουργείου Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ) και των διορισμένων από το Δημόσιο μελών του Δ.Σ., το δικαίωμα του Δημοσίου “χαρίζεται” υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, καταργώντας τελικά τα προβλεπόμενα στη συμφωνία των μετόχων του 2003.
Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα ο νομικός σύμβουλος του ομίλου σημείωσε ότι “αμφότερες οι εναλλακτικές προτάσεις της τροποποίησης του άρθρου 20 του καταστατικού είναι, κατά τη γνώμη μου, σύννομες και σύμφωνες με τις διατάξεις των νόμων 4548/2018 και 4706/2020”.
“Δεν έχει σημασία αν ο νόμος είναι σωστός ή λάθος, αυτός είναι ο νόμος και αυτό πρέπει να κάνουμε”, σχολίασε, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Α. Σιάμισης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (απιστία σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου) των συναινούντων, ιδίως αναφορικά με την απώλεια τουλάχιστον 106 εκατ. ως αξίας του δικαιώματος του Δημοσίου στο management.
Το είχε προαναγγείλει
Η υπερψήφιση της πρότασης σε βάρος του Δημοσίου είχε στην ουσία προαναγγελθεί μετά την προχθεσινή απόρριψη από τον Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή, της ρύθμισης – τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στα ΕΛΠΕ.
Άλλωστε και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) χθες πριν από τη Γ.Σ., χαρακτήριζε την προειλημμένη την απόφαση, ως έναρξη για περαιτέρω κινήσεις με στόχο την υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του Δημοσίου και του Ελληνικού λαού. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι “βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαραίτητες νομικές κινήσεις που θα αναδείξουν σε όλους, το μέγεθος της ανακολουθίας αυτών που υποτίθεται πως εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών”.
Η απόφαση της Γ.Σ. αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει του εταιρικού μετασχηματισμού που έχει ήδη προαναγγελθεί και μεταξύ άλλων προβλέπει νέα νομική δομή του ομίλου με τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών – Holding (εισηγμένης), στην οποία θα περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες του ομίλου ως ξεχωριστές θυγατρικές και εταιρείες ειδικού σκοπού. Σε περίπου δύο μήνες θα υποβληθεί στο Δ.Σ. το σχέδιο, ενώ η τελική πρόταση θα κατατεθεί προς έγκριση από τη Γ.Σ. στο τέλος του έτους.