Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παγώνουν για άλλα δύο χρόνια τον κατώτατο μισθό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παγώνουν για άλλα δύο χρόνια τον κατώτατο μισθό

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αυξήσεις φέτος και του χρόνου στο υπουργείο Εργασίας, ούτε καν για μικρή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού κατά 1% ή 2%

Το εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει μέσω ατομικών συμβάσεων τη δεκάωρη (ή και δωδεκάωρη με υπερωρίες) φθηνή εργασία συμπληρώνεται από την απόφαση του υπουργείου να κρατήσει “παγωμένο” τον κατώτατο μισθό μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε την τυπική διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να κατατεθούν εκθέσεις από το σύνολο των εμπλεκόμενων “κοινωνικών εταίρων” αλλά και φορέων και επιστημονικών ινστιτούτων, δεν υπάρχει καμία σκέψη για αυξήσεις φέτος και του χρόνου. Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Εργασίας που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία σημειώνουν ότι “ο πήχης βρίσκεται χαμηλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της εγχώριας οικονομίας”, περιορίζοντας κάθε ενδεχόμενο ακόμα και για μικρή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού κατά 1% ή 2%.

ΙΝΕ: Αναπροσαρμογή στα 809 ευρώ

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πάντως θα προτείνει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, της τάξης του 15,5%, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) Γιώργο Αργείτη να επισημαίνει πως, με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να πάει αρχικά στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι “η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η πέμπτη χαμηλότερη σε όλη την Ε.Ε.”.

Η πρόταση του ΙΝΕ οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό, αυξημένο κατά 133 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) ή κατά 159 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ), από τα επίπεδα των 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ κάνει λόγο για άμεση αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ για φέτος και, στη συνέχεια, αναπροσαρμογή του στα 809 ευρώ (στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού) το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, ο σημερινός κατώτατος μισθός δεν μπορεί να θεωρηθεί μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση αύξησή του.

Όπως σημείωσε, “παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης ήταν οριζόντιες, 17 κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1.1.2021, τρία κράτη – μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι παγωμένος στο ύψος του 2019. Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019”.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΥΓΗ