- Με νέα ρύθμιση μειώνονται τα ποσά που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για να παίρνουν περισσότερα οι πιστωτές
- «Φωτογραφίζονται» το Mega και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Μετά τις ισχυρές πιέσεις που είχαν ασκήσει οι τράπεζες, η κυβέρνηση πέρασε νομοθετική ρύθμιση που «ψαλιδίζει» τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι εργαζομένοι εταιρειών από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται ή θα βρεθούν στο μέλλον σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ώστε να μένουν περισσότερα κεφάλαια για διανομή στους άλλους πιστωτές, δηλαδή κυρίως στις τράπεζες.
Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που είχε περάσει η κυβέρνηση (ν. 4772/2021, ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο 2021) κρίθηκε από τις τράπεζες ότι παραχωρούσε στους εργαζομένους υπερβολικά… προνόμια σε διαδικασίες ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων εταιρειών στο πλαίσιο ειδικής διαχείρισης.
Η ρύθμιση αυτή διαφοροποιούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο του 2014 για την ειδική διαχείριση, ο οποίος όριζε ότι όλα τα έξοδα για τη λειτουργία της επιχείρησης υπό ειδική διαχείριση πρέπει να καταβάλλονται εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε άλλη κατανομή των εσόδων της διαδικασίας. Αρχικά, αυτή η ρύθμιση ερμηνευόταν ως εξής: κατά προτεραιότητα έπρεπε να πληρώνονται οι αμοιβές και αποζημιώσεις των υπαλλήλων που εργάσθηκαν κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.
Στροφή 180ο
Η ρύθμιση του Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι ήταν υπερβολικά… φιλική για τους εργαζομένους για να συνεχίσει να εφαρμόζεται, όριζε ότι στα έξοδα περιλαμβάνονται όλες οι αμοιβές και αποζημιώσεις όλων των υπαλλήλων της επιχείρησης, ακόμη και αν δεν εργάζονταν κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.
Οι τράπεζες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο παρασκήνιο, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών, ζητώντας την άμεση αλλαγή αυτής της ρύθμισης, με το επιχείρημα ότι αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση των εργαζομένων θα τίναζε στον αέρα τις διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, επειδή θα διογκώνονταν τα ποσά που θα λάμβαναν οι εργαζόμενοι σε μεγάλο βαθμό και θα έμεναν «εκτός νυμφώνος» οι υπόλοιποι πιστωτές.
Η κυβέρνηση έκανε στροφή 180ο, αν και δεν ικανοποίησε πλήρως την απαίτηση των τραπεζών να πληρώνονται κατά προτεραιότητα μόνο όσοι εργάσθηκαν στην περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Με διάταξη στο νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή και ήδη ψηφίσθηκε, τα δικαιώματα των εργαζομένων για αποζημιώσεις περιορίζονται μόνο στην περίοδο έως και δύο χρόνια πριν την έναρξη της ειδικής διαχείρισης.
Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι:
- Απαιτήσεις εργαζομένων για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους, που έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή επιχείρησης σε ειδική διαχείριση του ν. 4307/2014 προαφαιρούνται από το προϊόν της ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους.
- Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών, κατά παράβαση της παρ. 1 δεν αναστέλλει την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους.
- Οι διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης.
«Φωτογραφίζονται» το Mega και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η κάλυψη από τη διάταξη διαδικασιών ειδικής διαχείρισης που βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα και όχι μόνο των μελλοντικών υποθέσεων καλύπτει ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων που πέρασαν σε ειδική διαχείριση, όπως το Mega Channel και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απαιτήσεις των εργαζομένων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμμύρια ευρώ και με τη νέα ρύθμιση θα περικοπούν σημαντικά.
Για το Mega, ειδικότερα, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες υπολόγιζαν ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν στους εργαζομένους, με βάση τη ρύθμιση του Φεβρουαρίου, σχεδόν 29 εκατ. ευρώ, ενώ για τα Ελληνικά Ναυπηγεία οι απαιτήσεις των εργαζομένων, με βάση την ίδια ρύθμιση, θα ξεπερνούσαν τα 170 εκατ. ευρώ.
Πηγή : https://www.sofokleousin.gr