Επιμένει η ΓΣΕΕ στην «απεργία» της

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιμένει η ΓΣΕΕ στην «απεργία» της

Χριστίνα Κοψίνη – efsyn

Ενώ Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ΑΔΕΔΥ προσχωρούν στην πρωτομαγιάτικη απεργία της 6ης Μάη, μαζί με δεκάδες άλλα συνδικάτα, η γενική συνομοσπονδία ανακοινώνει τις διεκδικήσεις της απεργίας της 4ης Μάη, που η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει ως αργία.

Με κεντρικό σύνθημα «αδιαπραγμάτευτες: 8 ώρες ΕΡΓΑΣΙΑ, 8 ώρες ΑΝΑΠΑΥΣΗ και 8 ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε χθες την αναλυτική λίστα διεκδικήσεων και την απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής να τιμήσει με 24ωρη απεργία την 1η Μάη στις 4 Μαΐου, η οποία ωστόσο έχει καθοριστεί με υπουργική απόφαση… αργία.

Αλλωστε, σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Εργατική Πρωτομαγιά συμπίπτει ημερολογιακά με αργία, και φέτος η 1η Μάη συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας, μετατίθεται ως αργία με Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ήδη ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Γι’ αυτό και η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμπίπτει με την επίσημη αργία στις… 4 Μαΐου, ημέρα Τρίτη μετά το Πάσχα. Αρα, μόνο συμβολική είναι η έννοια της απεργίας στις 4 Μαΐου.

Ταυτοχρόνως, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) αλλά και η ΑΔΕΔΥ, σε συμφωνία των διαφορετικής απόχρωσης συνδικαλιστικών δυνάμεων της Αριστεράς και του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν να καλέσουν τους εργαζόμενους σε απεργία (παναττική για το ΕΚΑ και πανελλαδική για την ΑΔΕΔΥ) στις 6 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη.

Ηχηρό μήνυμα

Πίσω από το φαινομενικό μπέρδεμα, επί της ουσίας υπάρχει μόνο μία απεργία, αυτή της 6ης Μαΐου που αναμένεται να ακολουθήσουν και αρκετές επαγγελματικές ενώσεις, ακολουθώντας το κάλεσμα των διοργανωτών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.

«Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας σε συνδυασμό με τον φόρο τιμής που πρέπει να αποδώσουμε στην Εργατική Πρωτομαγιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Το ΕΚΑ έχει σταθεί απέναντι στην κατάργηση του 8ώρου και στις άλλες αντεργατικές διατάξεις από τον Νοέμβριο του 2020, επί υπουργίας κ. Βρούτση. Το ίδιο θα πράξει και τώρα. Δεν μπορούμε να μην αντισταθούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, προτάσσοντας την αντίθεσή του στα εξής:

● Στην κατάργηση του 8ώρου, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον από τους ήδη ισχύοντες κλάδους.

● Στη μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

● Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας.

● Στις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών).

Aλλά και η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της με την οποία καλεί σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τις 6 Μαΐου αναφέρει ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον «Σκάι 100,3» χθες υποστήριξε ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να γίνουν παρακολουθήματα των κομμάτων, έδωσε έμφαση στους κινδύνους που εγκυμονούν οι μαζικές συγκεντρώσεις και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ θα αντιδράσει στο επικείμενο εργασιακό εν ευθέτω χρόνω αντιδρώντας έντονα στη διοργάνωση των συγκεντρώσεων στις 6 Μαΐου.

Σημείωσε ότι οι ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι casus belli, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι στον νέο εργασιακό υπάρχουν και θετικές διατάξεις που τέθηκαν ύστερα από παρέμβαση της ΓΣΕΕ, όπως είναι το δικαίωμα στην αποσύνδεση κατά την τηλεργασία.