Κατ αρχήν συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοσκωτομένων συναδέλφων . Δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο. Με τον Γιάννη δουλέψαμε και μαζί κάποιο διάστημα. Έμπειρος και καλός τεχνίτης αγαπητός στους συναδέλφους.
Πέρα από τα Γενικά, που είναι σωστά και βάζουν το πολιτικό πλαίσιο, η αδιαφορία της εργοδοσίας για τη ζωή των εργατών, τα κέρδη, η εντατικοποίηση, τα μέτρα ασφάλειας κλπ για κάθε εργατικό «δυστύχημα» υπάρχουν και ειδικές συνθήκες. Η Εταιρεία έβγαλε ένα Δελτίο Τύπου που λέει πως « Το δυστύχημα έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες».
Ας προσπαθήσουμε να «διευκρινίσουμε» εμείς κάποια πράγματα με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.: Οι πληροφορίες λένε πως οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν ένα «καλάθι» σε ύψος 80 μέτρων στον Πύργο Ψύξεως της 5η Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το καλάθι αυτό θα το χρησιμοποιούσαν οι ελαιοχρωματιστές για να βάψουν τον πύργο ψύξεως. Κάποια στιγμή κόπηκε ένα συρματόσχοινο και οι συνάδελφοι βρέθηκαν στο βρίσκοντας τραγικό θάνατο πέφτοντας από 80 μέτρα!!!
Στη φωτογραφία φαίνεται το «μοιραίο» καλάθι. Πίσω από την πλάτη του Γιάννη φαίνεται το ένα συρματόσχοινο.
Πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει αυτό το συρματόσχοινο;
Πόσο σίγουροι ήταν ότι αυτό δεν θα κοπεί;
Στην περίπτωση που θα κοπεί υπάρχει δεύτερη ασφάλεια;
Υπήρχαν άλλα μέσα ή άλλοι τρόποι να γίνει αυτή η δουλειά;
Αυτά τα καλάθια συνήθως είναι ιδιοκατασκευές, δεν παρέχουν ασφάλεια γι αυτό και συνήθως δεν έχουν άδεια λειτουργίας.
Το σωστό είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική και είναι σταθερό καλάθι που δένεται,- ασφαλίζει- με πύρους πάνω στον γερανό χωρίς να μεσολαβούν συρματόσχοινα.
«Μα ήταν μεγάλο το ύψος ….. Υπάρχουν και για μεγάλα ύψη
«Μα αυτό κοστίζει…» Σωστά!!! Ενώ η ζωή ενός εργάτη δεν κοστίζει τίποτα σε μια εταιρεία. Το πολύ-πολύ ένα στεφάνι των 50 ευρώ.
Στις κατασκευές αλλά και στη λειτουργία τα περισσότερα θανατηφόρα είναι από πτώση και μάλιστα από μεγάλα ύψη.