Πώς επέδρασσαν οι κόφτες και οι έλεγχοι που διενεργούνται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Δραστική μείωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, επέφεραν οι κόφτες που καθιέρωσε το υπουργείο Εργασίας, αλλά και οι έλεγχοι που διενεργούνται τόσο από την πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όσο και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από τους 623.000 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο, μειώθηκαν 548.000 τον Φεβρουάριο (κατά 75.000) ενώ τον Μάρτιο μειώθηκαν ακόμη περισσότερο σε 503.691 εργαζόμενους.
Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οι αναστολές συμβάσεων Εργασίας μειώθηκαν κατά 120.000, οι οποίες σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας ήταν «αδικαιολόγητες».
Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Ιανουάριο ήταν σχετικά χαλαρή η διαδικασία υποβολής της δήλωσης εργαζόμενου σε αναστολή, καθώς οι εργοδότες, είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκ των υστέρων τους υπαλλήλους που έθεταν σε αναστολή.
Στην πράξη αυτό συνέβαινε ήταν, στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά και εάν δεν γινόταν έλεγχος από το ΣΕΠΕ, για να γλιτώσει τους μισθούς ο εργοδότης τους δήλωνε σε αναστολή.
Από τον Φεβρουάριο, άλλαξε η διαδικασία και οι αναστολές συμβάσεων δηλώνονται εκ των προτέρων και αποτρέπονται οι συγκεκριμένες καταστρατηγήσεις.
Παράλληλα, για τον μήνα Μάρτιο ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα για τις αναστολές. Ειδικότερα μένουν εκτός οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, οι οποίες ξεκίνησαν μεν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018, δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19, που πραγματοποίησε στις αρχές Μαρτίου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, βρήκε ότι το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή αλλά βρέθηκαν να εργάζονται.
Σε ότι αφορά στον Απρίλιο σε αναστολή σύμβασης εργασίας εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου και όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, βάσει λίστας ΚΑΔ μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, υπό τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις.
Τέλος, αύριο Παρασκευή 9 Απριλίου, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 503.691 εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Μάρτιο. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 249,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα, θα καταβληθεί ποσό 857.217 ευρώ για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 2.175 δικαιούχους για αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Δεκέμβριο 2020, Ιανουάριο 2021 και Φεβρουάριο 2021.