Από τα κανάλια έμαθαν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και οι φαρμακοποιοί τα περί διενέργειας self tests κατ’ οίκον ή στα φαρμακεία
Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα
«Μάθαμε για τα self tests από τα κανάλια, με παίρνει κόσμος τηλέφωνο για να μάθει λεπτομέρειες και δεν ξέρω τι να απαντήσω, ούτε η φαρμακαποθήκη έχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση», η φαρμακοποιός Σταυρούλα Βλαχογιάννη ακούγεται αγχωμένη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Από την περασμένη Παρασκευή, όταν η κυβέρνηση έριξε το… πυροτέχνημα για την επικείμενη χορήγηση self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων, η φαρμακοποιός ψάχνει να βρει απαντήσεις, ενώ διατυπώνει και την αγωνία της για όσους (φαρμακοποιούς και προσωπικό των φαρμακείων) δεν έχουν εμβολιαστεί και πιθανόν να αναγκαστούν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι αν υπήρχε οργάνωση και διάθεση συνεννόησης από την πλευρά της κυβέρνησης, οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν πράγματι «να βάλουν πλάτη».
Ένα παράδειγμα: «έχοντας κάνει τα κατάλληλα σεμινάρια, χρόνια τώρα συμμετέχουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με μόνη αμοιβή το χαμόγελο των συμπολιτών μας» τονίζει η Στ. Βλαχογιάννη.
Μόνο τη φετινή περίοδο, τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Αιφνιδιάστηκε (ακόμα και) η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων
Η Στ. Βλαχογιάννη δεν είναι, φυσικά, η μόνη που δηλώνει έκπληξη από την εξαγγελία του Μαξίμου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Σκέρτσο αιφνιδίασε ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά και την ίδια την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ ακόμα μένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα.
«Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως επικίνδυνη» εκτιμά ο Ηλίας Γιαννόγλου, γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
«Όλα αυτά τα 40 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα μηνιαίως τεστ (αν υποθέσουμε ότι θα γίνει εφικτό να διανεμηθούν πανελλαδικά), τα οποία θα έχουν βιολογικό φορτίο, πού θα αποβάλλονται; Σε κάδους σκουπιδιών; Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;» είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει.
Πράγματι, μοιάζει αδύνατον να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στα 50 τετραγωνικά μέτρα κάθε φαρμακείου (όπου σήμερα εξυπηρετούνται δύο άτομα), αν αυτό επιφορτιστεί με ένα επιπλέον καθήκον και η κίνηση αυξηθεί κατακόρυφα (όπως και οι ουρές των πελατών).
Σχέδια του ποδαριού
Για την ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει αναλύσει δημόσια ούτε το επόμενο -και κρισιμότερο- βήμα, δηλαδή τον σχεδιασμό καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε κάποια βάση δεδομένων, ώστε να γίνεται ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή και «το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα, η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή Υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία Υγείας».
«Αν σκεφτείτε ότι η πλατφόρμα στην οποία τα φαρμακεία κάθε μήνα υποβάλλουν τις συνταγές στον ΕΟΠΥΥ δεν αντέχει 10.000 επισκέψεις τον μήνα (είχε πέσει πρόσφατα για μία ολόκληρη εβδομάδα!), πώς θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα πού θα σηκώσει τόσα εκατομμύρια δηλώσεις και επισκέψεις καθημερινά;» σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Γιαννόγλου.
Θεωρεί πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ, την ώρα που η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της.
Ακόμη παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα κομμάτων και φορέων για τη διαφάνεια στην προμήθεια των τεστ («προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και με απόλυτη διαφάνεια» δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος). Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή ούτε έχει αναρτηθεί σχετική πρόσκληση για διαγωνισμό στη σελίδα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω του οποίου έγιναν οι τρεις τελευταίοι κρατικοί διαγωνισμοί, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, για τα rapid τεστ.
Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα
Η κυβέρνηση τεχνηέντως προσπάθησε, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, να μεταθέσει στους φαρμακοποιούς την ευθύνη για την αποτυχία ενός εξαρχής ναρκοθετημένου εγχειρήματος. Ακόμα και ο βουλευτής της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος στηλίτευσε την «επικοινωνιακή» επίθεση σε βάρος των φαρμακοποιών (23.3.2021).
Το μείζον, βέβαια, είναι η αξιοπιστία των self tests. Ήδη, αντίθετη στην εφαρμογή τους δηλώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, δηλαδή οι επαγγελματίες Υγείας κατεξοχήν ασχολούμενοι με τη μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας τους σοβαρότατους κινδύνους και προτείνοντας τα εν λόγω τεστ να δοθούν σε επίσημες δομές Υ0γείας, όπου θα διενεργούνται με όλους τους κανόνες ασφάλειας, με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Covid-19.
Οι βιοπαθολόγοι εδώ και έναν χρόνο ζητούν τη συνταγογράφηση της μοριακής ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί εμμέσως την αναξιοπιστία της διαδικασίας, καθώς υπογραμμίζει ότι, μετά το self test, χρειάζεται επιπλέον και δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή Υγείας για να διαπιστωθεί αν όντως ο… αυτοεξεταζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό και επομένως πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα αποχής του από την εργασία και παραμονής του σε καραντίνα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εκθέτει την κυβέρνηση
Αν και ο Ά. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι τα οικιακά τεστ θα διαθέτουν σήμανση CE, σύμφωνα με την Οδηγία 98/79/ΕΚ, σε τεχνική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δύο ημέρες πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις τονίζεται ότι υπάρχει περιορισμένη γνώση για τη χρήση τους, ότι υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά και κανένα από αυτά δεν έχει σήμανση CE.
Η έκθεση αναγνωρίζει πλεονεκτήματα, κυρίως αν αυτά τα τεστ χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά, αλλά και μειονεκτήματα: η μεταφορά της ευθύνης στο άτομο, ο κίνδυνος υποκαταγραφής, η επιρροή των επίσημων δεικτών, η πιθανή δυσχέρεια στην ιχνηλάτηση, ο κίνδυνος δημιουργίας ψευδούς κλίματος ασφάλειας και η υψηλή πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
Όπως προκύπτει, η Ελλάδα δεν είναι «η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν τεστ στους πολίτες», όπως ψευδώς υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Η Αυστρία το κάνει σε επίπεδο γενικού πληθυσμού από τις αρχές του Μαρτίου (έως πέντε τεστ τον μήνα).
ΠΗΓΗ – ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ