Κανείς δεν γνωρίζει αν συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ως οφείλει να γίνει, ώστε να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό είναι χωρίς εισόδημα από τον περασμένο Αύγουστο, κινδυνεύοντας ταυτόχρονα να χάσουν και το δικαίωμα επαναπρόσληψης και να μείνουν άνεργοι.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), έλαβε τη δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου θα ξεκινούσαν οι πληρωμές τής αποζημίωσης ειδικού σκοπού και γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους, ελέω πανδημίας, εργαζόμενους.
Δύο μέρες μετά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) γνωστοποίησε ότι όχι μόνο οι πληρωμές δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά από το υπουργείο Εργασίας δεν δίνουν ούτε καν σαφή ενημέρωση για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν…
Κι αυτή είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις όπου οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας μένουν «κενό γράμμα».
Το πλέον όμως ανησυχητικό για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι ότι, παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, δεν έχει ακόμα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα προέβλεπε την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων συνδυαστικά με την ακύρωση των όποιων απολύσεων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ με την ίδια εγκύκλιο επρόκειτο να αποσαφηνιστεί το καθεστώς πληρωμών αδείας και επιδομάτων αδείας.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, όλα τα παραπάνω συμφωνήθηκαν την περασμένη Τετάρτη 10 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και στη γ.γ. του υπουργείου Άννα Στρατινάκη.
Όμως ακόμα οι δεσμεύσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί. Μάλιστα, η ΠΟΕΕΤ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ούτε αν συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ως οφείλει να γίνει, ώστε να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του ΑΣΕ είναι η Άννα Στρατινάκη και η απόφασή του είναι απαραίτητη ώστε να «ανοίξει ο δρόμος» για να υπάρξει κάλυψη των μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της χώρας.
Χόντζογλου: Όχι στην «ανθρωποφαγία» των 700 ευρώ
Όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γ. Χότζογλου, «αν δεν κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση, που εκκρεμεί με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, τότε τον Μάιο θα ζήσουμε την ‘ανθρωποφαγία’ των 700 ευρώ, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν με μισθούς εκκίνησης και όχι με βάση τις προβλέψεις της Κλαδικής Σύμβασης».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού (υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019) είναι η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά 400.000 εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση στον κλάδο τα τελευταία δώδεκα χρόνια που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή ή μεσολάβηση διαιτητικού οργάνου. Ακόμα, με τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση καλύπτονται για πρώτη φορά και δεκάδες χιλιάδες διανομείς (delivery), οι οποίοι, πέρα από σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, θα έχουν για πρώτη φορά στοιχειώδη θεσμικά δικαιώματα.
πηγή – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ