«Εκτόξευση» στα επίπεδα των 67-70 δισ. ευρώ, για το «φέσι» που θα μπει στο Ασφαλιστικό Σύστημα για την επόμενη 35ετία, ώστε να πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση.
Μόνο για το ΕΤΕΑΠ, η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 5 δισ. ευρώ κατά την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος. Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που ετοιμάζονται κατ’ εντολή του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν ένα τεράστιο «άνοιγμα».
Η εφαρμογή του νέου, κεφαλαιοποιητικού μοντέλου στις επικουρικές συντάξεις, μόνο «αναίμακτη» δεν θα είναι. Η δημιουργία ενός ασφαλιστικού κουμπαρά, θα αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά και όσους είναι κάτω των 35 ετών. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή, αφού πρώτα θα έχει στη διάθεσή του, αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν την όποια βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, όταν εφαρμοστεί η σχετική μεταρρύθμιση, δηλαδή από το 2022 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση. Επίσης, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επηρεαστούν οι σημερινές συντάξεις, αφού τουλάχιστον κατά την πρώτη δεκαετία είναι μικρή η επιβάρυνση. Μόνο για το 2022 ας πούμε, η επιβάρυνση είναι μόλις 40 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τα επόμενα έτη, υπάρχει αλματώδης αύξηση, χρόνο με τον χρόνο. Ακόμα και έτσι πάντως, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι πρέπει να γίνει αυτή η μετατροπή, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα διοχετευθούν κονδύλια προς τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν σε τρία επενδυτικά προγράμματα, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, για να στηρίξουν τις αποταμιεύσεις τους, σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν.