Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού – Λίνα Μενδώνη μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί μέρες τώρα γύρω από την παραίτηση του καλλιτεχνικού Δ/ντη του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τα βλέμματα τράβηξε ένα συμβολικό πανό στην είσοδο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας με σύνθημα “Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, μέσα στο υπουργείο εκείνη την ώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξηγούσε πως έπεσε από τα σύννεφα με την υπόθεση Λιγνάδη και πως ξεγελάστηκε από τον ηθοποιό η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Διαβάζουμε και το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ που κάνει λόγο για κακοστημένο σόου Μενδώνη
Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:
Τρικυμία εν κρανίω για την υπουργό Πολιτισμού, η οποία, ευρισκόμενη σε δυσχερέστατη θέση, επέλεξε να αρνηθεί τις δικές της πολιτικές ευθύνες και του πρωθυπουργού, αρνήθηκε ότι γνώριζε για τις υποθέσεις του Δ. Λιγνάδη και κρύφτηκε πίσω από την νομική διαδικασία.
Σε μια συνέντευξη τύπου σχεδόν εν κρυπτώ, στο πλαίσιο μιας κακοστημένης παράστασης, με συμπρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό από το προεδρικό μέγαρο, η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να κάνει έναν τεράστιο μονόλογο και να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση φθάνοντας μέχρι τον πρέσβη της Βενεζουέλας.
Μετά από αρκετή ώρα κατονόμασε τον Δημήτρη Λιγνάδη ως «έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο», υποστήριξε ότι την εξαπάτησε και επιχείρησε να εμφανιστεί «καβάλα στο άλογο» ως πρωτοπόρος στην διαδικασία κάθαρσης από περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου.
«Ανακάλυψε» το θέμα χθες το βράδυ
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να απαξιώσει πλήρως τα όσα ακούγονταν δημόσια τον τελευταίο καιρό και, ουσιαστικά, μας ενημέρωσε ότι για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα ξεκίνησε μόλις χθες το βράδυ, μετά και τη συνέντευξη του 40χρονου Βασίλη στον Alpha
«Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε έτσι μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό που επιζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, να απευθύνονται τα θύματα εκεί που πρέπει να απευθύνονται» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η σεξουαλική βία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου. Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε την κατάλυση του θεσμικού πλαισίου. Είμαστε κράτος δικαίου οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία».
Στη συνέχεια προανήγγειλε αλλαγές με θέσπιση κώδικα δεοντολογίας και καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ άφησε υποσχέσεις για βαθύτερες παρεμβάσεις κάνοντας γενικόλογες αναφορές σε σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο του θεάτρου εδώ και δεκαετίες.
Πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ
Περνώντας στο… παρασύνθημα η Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε μια αήθη επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «νοσηρό τοπίο» και «ανέξοδες δηλώσεις που προκαλούν σε δημόσιο λιθοβολισμό», αφήνοντας, παράλληλα αιχμές για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα.
Επέλεξε να μιλήσει ξανά για την υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας, εκτοξεύοντας βέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε «ο βιασμός και ο βιαστής δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση».
Αμέσως μετά φρόντισε να διαψεύσει τις προηγούμενες αναφορές της κατονομάζοντας τον Παύλο Χαϊκάλη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος, επισημαίνοντας ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια συνέντευξη Τύπου που αφορούσε εξολοκλήρου την υπόθεση Λιγνάδη το πρώτο όνομα που ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού ήταν εκείνο του Παύλου Χαϊκάλη.
«Λιγνάδης, ένας επικίνδυνος άνθρωπους που με εξαπάτησε»
Όταν έφτασε η ώρα να αναφερθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη, τον χαρακτήρισε «έναν επικίνδυνο άνθρωπο» αφού πρώτα έσπευσε να χαρακτηρίσει «ψέματα και διαστρεβλώσεις» τις αναφορές περί δικής της προσωπικής σχέσης και του πρωθυπουργού με τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να πετάξει τις ευθύνες προς την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι ο Δ. Λιγνάδης συνεργαζόταν από τα 1986 με το Εθνικό Θέατρο και ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει παραστάσεις. Έβαλε, ακόμη, στο κάδρο και την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου λέγοντας ότι εκείνη είχε παίξει σε παράσταση του Δ. Λιγνάδη το 2020.
Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν γνώρισε για την προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη και φρόνισε να αφήσει υπόνοιες πως ένα γνώριζαν άλλοι και δεν μιλούσαν τότε εκείνοι είναι που συγκάλυψαν το σκάνδαλο.
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα γιατί εάν το γνώριζαν και το 2018 και δεν τον εμπόδισε το θέατρο και εάν η πρώην υπουργοί Πολιτισμού γνώριζαν, οι ευθύνες για συγκάλυψη είναι αλλού και όχι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να στρέψει τα βλέμματα μακριά από την ίδια και το υπουργείο της η Λ. Μενδώνη έκανε αναφορά σε παλαιό άρθρο της Έλενας Ακρίτα με θετικά σχόλια για τον Δ. Λιγνάδη, αλλά μίλησε και για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο αναφέροντας ότι «ως συνάδελφος μπορεί να ήξερε περισσότερα από κάποιον που είναι εκτός συναφιού. Δεν πιστεύω ότι ήξερε και δεν είχε πει τίποτα».
Απέρριψε τα περί προαποφασισμένης επιλογής για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ σε αρκετά σημεία εμφάνισε προς υπεράσπισή της το επιχείρημα πως όταν διορίστηκε ο Δ. Λιγνάδης δεν… αντέδρασε κανείς.
Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες και όχι την προσωπική τους ζωή» και δήλωσε ότι ο Λιγνάδης παραιτήθηκε εξαιτίας της πίεσης μετά από τη συνέντευξη του Νίκου Σ.
Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης την εξαπάτησε.
«Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες για τον Λιγνάδη τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν είχε κάποια σχέση με αυτές. Κι εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Υπήρχε σταθερή άρνηση ότι δεν έχει σχέση. Κι ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη όπως φαίνεται δράση του, εκείνος εξακολουθούσε να επιμένει. Παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά» δήλωσε η Λ. Μενδώνη.
Τελικώς σύμφωνα με το The Press Project πρόκειται για Παρέμβαση από την Afanis Symmetochiki Etaireia που μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το ψάρι είναι μεγάλο και βρωμάει από το κεφάλι. Όσο αυτοί που πρέπει δεν παραιτούνται, δεν παραιτούμαστε και μεις»