Είναι ψέμα, σημειώνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, ότι «η Κυβέρνηση θα ξανά χρηματοδοτήσει τη ΛΑΡΚΟ το 2021». Η αλήθεια είναι ότι με εντολή της Κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ θα αυτοχρηματοδοτηθεί μέσα από το ξεπούλημα ανομοιόμορφου νικελίου.
Το Δελτίο τύπου ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ:
ΛΑΡΥΜΝΑ 18/02/ 2021
Στην (ψευτο) επιχειρηματολογία που προσπαθεί να αναπτύξει η Κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, «απαντούν» μέχρι και τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ. Γκρεμίζουν οι στέγες από τα ψέματα.
Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή (12/2/2021) ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, «αναμασώντας την γνωστή καραμέλα» είπε ότι, «η Κυβέρνηση για πρώτη φορά χρηματοδότησε τη ΛΑΡΚΟ με 35 εκατομμύρια ευρώ, τα 10 εκατομμύρια πήγαν στη μισθοδοσία των εργαζομένων και μέσα από αυτήν την πολιτική της Κυβέρνησης μπήκε σε σειρά ένα χρόνιο πρόβλημα, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον κτλπ κτλπ».
Περνώντας την ευθύνη αυτών που γράφουμε, ενημερώνουμε όλους όσους άκουσαν αυτή τη συνέντευξη ότι η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, λέει συνειδητά τη μισή αλήθεια, σε βαθμό που μετατρέπει όλα όσα αναφέρει για τη ΛΑΡΚΟ σε αισχρά ψέματα. Η τακτική αυτή στόχο έχει να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» έτσι ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα το έγκλημα που προωθεί στη ΛΑΡΚΟ με θύματα τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και την οικονομία της Χώρας μας.
Η πολιτική της Κυβέρνησης, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξαρτήτου κόμματος και αποχρώματος, απαξίωσε την ΛΑΡΚΟ σε βαθμό που οι εργαζόμενοι ζούμε πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις. Σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στις 20.000 ευρώ/ton και η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράξει 1.800 τόνους σε μηνιαία βάση, η Κυβέρνηση για να την απαξιώσει και να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» κράτα καθηλωμένη την παραγωγή της στους 300 ton/ μήνα . Σημειώνουμε ότι η ΛΑΡΚΟ διαχρονικά με αυτές τις τιμές, χωρίς καμία περικοπή στα δικαιώματα των εργαζομένων, κάνοντας παράλληλα συντήρηση των εγκαταστάσεων, κατέγραφε κέρδη.
Είναι γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκε . Η παραδοχή αυτή από την πλευρά της Κυβέρνησης «γκρεμίζει» την μέχρι σήμερα (ψευτο)επιχειρηματολογία της. Αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρχαν «κρατικές ενισχύσεις και ότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός πλήρωνε τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».
Τα 35 εκατομμύρια που έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία Κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ, «με το χαρτί και το μολύβι» πήγαν και το τελευταίο ευρώ αυτών, στη ΔΕΗ (που συνεχίζει να χρεώνει μέχρι και σήμερα σε διπλάσια τιμή την ΛΑΡΚΟ σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις) και στους ημετέρους μεγαλοεργολάβους. Αυτό αποδεικνύει ότι το χρέος στη ΔΕΗ είναι πλασματικό. Αν πραγματικά γίνει λογαριασμός με τιμές ενέργειας που έπαιρναν οι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας, τότε η ΔΕΗ, κατά προσέγγιση χρωστά 100 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Επίσης αποδεικνύεται ότι η συνειδητή διαχρονική εφαρμοζόμενη πολιτική εργολάβοποίησης της ΛΑΡΚΟ την απαξιώνει τόσο οικονομικά, όσο και παραγωγικά.
Από αυτή τη χρηματοδότηση ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την μισθοδοσία των εργαζομένων. Απεναντίας, με την εφαρμογή του νόμου που εισηγήθηκε και ψήφισε η Κυβέρνηση άρπαξαν από το εισόδημά μας πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στο ένα χρόνο ειδικής διαχείρισης. Είναι γεγονός ότι από τις μεγάλες περικοπές που υπεστήκαμε έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά. Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα πληρωνόμαστε από αυτήν την υποτυπώδη παραγωγή. Με την εργασία μας βάζουμε στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και η μισθοδοσία μας δεν ξεπερνά τα 2. Σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση μας έχει προτείνει να δεχτούμε να μας απολύσει, να μας αποζημιώσει, να καθόμαστε και να πληρωνόμαστε από χρήματα του ελληνικού λαού και έχουμε αρνηθεί.
Είναι ψέμα ότι «η Κυβέρνηση θα ξανά χρηματοδοτήσει τη ΛΑΡΚΟ το 2021». Η αλήθεια είναι ότι με εντολή της Κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ θα αυτοχρηματοδοτηθεί μέσα από το ξεπούλημα ανομοιόμορφου νικελίου. Σημειώνουμε ότι σε κανονική λειτουργία, εάν πραγματοποιούνταν εμπλουτισμός της παραγωγής με αυτό το υλικό οι εισπράξεις θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες.
Η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί. Τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις χαλούν καθημερινά και τα παρκάρουν. Το γεγονός ότι εγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι για πάνω από 20 ώρες στο εργοστάσιο, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για τρία 24ωρα ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ και έπεσε σχεδόν η μισή στέγη της αίθουσας των ηλεκτροκαμίνων, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της «θεομηνίας». Ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης.
Π.χ. Υδροφόρες που σε τέτοιες περιπτώσεις έριχναν αλμυρό νερό, είναι παρκαρισμένες με βλάβη. Φορτωτές το ίδιο. Αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι χωματουργικών μηχανημάτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους τέτοιες μέρες, για «λόγους οικονομίας» δεν καλέστηκαν. Εργασίες πρόληψης που πραγματοποιούσαν κάθε καλοκαίρι για να απομακρυνθούν επικίνδυνα κλαριά από τα ηλεκτρικά δίκτυα, για να ελεγχθούν οι στέγες κ.α., «για λόγους οικονομίας» δεν πραγματοποιήθηκαν.
Η στέγη που έπεσε σκέπαζε την ηλεκτροκάμινο Νο 5 η οποία από βλάβη είναι σταματημένη – παρκαρισμένη- εγκαταλημένη πάνω από τέσσερις μήνες και στις προθέσεις της ειδικής διαχείρισης δεν είναι η επισκευή της. Όπως μας λέει «η διαχείριση δεν είναι ούτε εργοδότης, ούτε επενδυτής. Δουλειά της είναι να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ». Αν λειτουργούσε η εγκατάσταση, η σκεπή της δεν θα ήταν επιβαρυμένη με το βάρος του χιονιού ( η θερμοκρασία λειτουργίας δεν το επιτρέπει). Το σταμάτημα λειτουργίας της εγκατάστασης, σε συνδυασμό με το σύνολο της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ έριξε τη στέγη, έβαλε σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων. Αυτή η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει καταντήσει τους χώρους των εργοταξίων της ΛΑΡΚΟ στην πλειοψηφία τους να είναι κλεισμένοι με κορδέλες σήμανσης κινδύνου. Αυτό λέγεται συνειδητή απαξίωση.
Η Κυβέρνηση κρύβει από τον Ελληνικό λαό τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ και τις οποίες αναδεικνύουν οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα έχει παράξει 750 χιλιάδες τόνους νικελίου αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν αυτή η παραγωγή είχε αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις θέσεις των εργαζομένων (σήμερα επιβεβαιώνονται και με το ενδιαφέρον των έξι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων), τα οφέλη στην Ελληνική οικονομία θα ήταν δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις το απόθεμα αντιστοιχεί σε άλλους δύο (2) εκατομμύρια τόνους Ni (χώρια το κοβάλτιο). Αντί αυτός ο πλούτος να αξιοποιηθεί από το κράτος μέχρι το τελικό προϊόν, η Κυβέρνηση τον εκποιεί «παίζοντας στα ζάρια» ακόμη και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
Στην Κυβέρνηση έπεσε και «το τελευταίο φύλλο συκής». Χαρίζει τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ στους έχοντες και παράλληλα θέλει να πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους.
Ένα χρόνο αξιοποίησε όλα τα μέσα για να πετύχει τον σκοπό της. Έβαλε μία χούφτα λακέδες από την ΛΑΡΚΟ να την ευχαριστούν δημόσια, να παραπληροφορούν και να συγχύζουν τους εργαζόμενους. Έριξε «τόνους λάσπη» μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης και στα άρθρα «ειδικών» κονδυλοφόρων. Δεν κατάφερε να μας διασπάσει, δεν κατάφερε να μας ξεφουσκώσει. Απέναντι σε όλα αυτά βρήκε την ενότητα των ίδιων των εργαζομένων.
Έχοντας αποκούμπι τη μεγάλη αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, ξεχωρίζοντας εχθρούς και φίλους σε αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι φτάσαμε μέχρι εδώ και θα το πάμε μέχρι το τέλος.
Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:
- Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία. Να μπει η ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία.
- Να καταβληθεί στους εργαζόμενους έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού για να αποφύγουμε την οικονομική χρεοκοπία.
- Να φύγουν οι δουλέμποροι εργολάβοι και να ενσωματωθούν όλοι οι εργαζόμενοι απευθείας στην ΛΑΡΚΟ.
- Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα να τους καταβάλλεται κανονικά όλος ο μισθός με πλήρες αποδοχές σαν να δούλευαν. Χωρίς να τους χρεώνεται οποιαδήποτε άδεια. Ως ένδειξη σεβασμού από την πλευρά της διαχείρισης και της Κυβέρνησης προς αυτούς που «κρατάνε στις πλάτες» τους τις στέγες που δεν έπεσαν ακόμη, να μην γίνει χρήση του δικαιώματος κάλυψης των μισών ωρών.
- Πλήρη καταβολή όλων των μεροκάματων στους εργαζόμενους που περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων και δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εργασία τις ημέρες του χιονιά.
- Σε όσους εργαζόμενους έμειναν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο, πέρα του οκταώρου, να τους καταβληθεί κάθε ώρα παραμονής με αποδοχές υπερωρίας.
- Άμεσα να υπάρξει συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία για να μας ενημερώσουν το τι έχουν σχεδιάσει ως προς τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα. Η επίσκεψη στα σπίτια των βουλευτών μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και ας έχουν χιόνια οι πόλεις και τα βουνά. Ενδεχομένως ο χιονοπόλεμος να είναι η έναρξη.
Σφίγγοντας τα δόντια και έχοντας τα μάτια μας 14 ξαναμπαίνουμε μέσα στο εργοστάσιο. Με ασφάλεια το βάζουμε σε λειτουργία. Από την εργασία μας δεν θα μας βγάλει κανείς.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ Γ. ΚΑΖΑΣ