Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παρεμποδίζει την παρουσία μελών του Συνδικάτου Λιανεμπορίου έξω από τις πύλες της αποθήκης, ενώ δημιούργησε ακόμα και ιστοσελίδα όπου ισχυρίζεται πως οι εργαζόμενοι θα γίνουν φτωχότεροι αν γραφτούν σε σωματείο.
Σε μια πιθανόν ιστορική ενέργεια ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες τηςΆμαζον στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα ψηφίσουν για τη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου της γιγάντιας πολυεθνικής. Πρόκειται για την πιο σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας συνδικάτου στην εταιρεία, που είναι διαβόητη για την εναντίωσή της σε κάθε μορφή συνδικαλισμού των εργαζομένων.
Όλα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν μια ομάδα εργαζομένων από την αποθήκη της εταιρείας ήρθε σε επαφή με μέλος του Συνδικάτου Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Εμπορικών Κέντρων, καθώς είχαν αγανακτήσει με τον τρόπο καταγραφής της παραγωγικότητάς τους από την Άμαζον. Οι εργάτες έφτασαν μυστικά στο ξενοδοχείο της συνάντησης, με μέλη του συνδικάτου να κρατάνε κυριολεκτικά τσίλιες στο πάρκινγκ, ώστε να βεβαιωθούν πως οι εργαζόμενοι δεν παρακολουθούνταν από κάποιον.
Μετά την “παράνομη” αυτή συνάντηση, η εκστρατεία δημιουργίας συνδικάτων έχει προχωρήσει με απροσδόκητα γρήγορους ρυθμούς, καθώς ως το Δεκέμβρη, πάνω από 2000 εργαζόμενοι από τους περίπου 5800 είχαν συνυπογράψει καρτέλες με το αίτημα δημιουργίας συνδικάτων. Ο αριθμός αυτός κρίθηκε ικανοποιητικός από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, το οποίο και ανακοίνωσε πως η ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας σχετικά με το σχηματισμό συνδικάτου θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα τελειώσει το Μάρτιο.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη δημιουργία συνδικάτου στην Άμαζον, μετά την ψηφοφορία τεχνικών αποθήκης στο Ντέλαγουερ, η οποία τάχθηκε κατά του συνδικαλισμού των εργαζομένων.
Η αλλαγή κλίματος, ακόμα και σε μέρη όπου παραδοσιακά τα συνδικάτα είναι πολύ αδύναμα, όπως η πολιτεία της Αλαμπάμα, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό και με την εμπειρία της πανδημίας, όπου εργαζόμενοι σε μια σειρά πληττόμενους κλάδους, όπως τα εργοστάσια κρέατος και τα σούπερ μάρκετ κινητοποιήθηκαν, ως επί το πλείστον οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους, για την λήψη μέτρων προστασίας και την αύξηση των μισθών τους. “Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους εργοδότες τους”, λέει ο Στιούαρτ Άπλμπομ, πρόεδρος του Συνδικάτου Λιανεμπορίου, προσθέτοντας πως “Πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν τα οφέλη μιας συλλογικής φωνής”.
Ένα ακόμα επιχείρημα των συνδικαλιστών για να πείσουν τους συναδέλφους τους στην Άμαζον, είναι τα ζητήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων, σε σύνδεση με το κίνημα Black Lives Matter. Δεν είναι τυχαίο πως στις προσπάθειες πρωτοστατούν συνδικαλιστές από κοντινές αποθήκες και εργοστάσια κρέατος, πολλοί από τους οποίους είναι μαύροι. Οι συνδικαλιστές στέκονται από τις 20 Οκτώβρη καθημερινά στις πύλες της Άμαζον από τις 4.30 π.μ, προτρέποντας τους σταματημένους στο φανάρι συναδέλφους τους της Άμαζον να μπουν στο συνδικάτο. “Τους λέω ότι είναι μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος”, λέει ο Μάικλ Φόστερ συνδικαλιστής από εργοστάσιο κοτόπουλων στο Μπέσεμερ, “θέλω να ξέρουν ότι είμαστε σημαντικοί και έχουμε βάρος”.
Νέα ώθηση στην όλη εκστρατεία αναμένεται να δώσει και το γεγονός πως πρόσφατα σχηματίστηκε το πρώτο σωματείο στην ιστορία της Google, μιας εταιρείας επίσης απόλυτα εχθρικής στο συνδικαλισμό, όπως πρακτικά το σύνολο των κολοσσών της νέας ψηφιακής οικονομίας, που σε αυτό δε διαφέρει εξάλλου από τους “παλιούς” προκατόχους της.
Η Άμαζον, που αύξησε κατά 50% το προσωπικό της παγκόσμια λόγω των αυξημένων αναγκών στη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθεί ενεργά να αποθαρρύνει τις προσπάθειες των εργαζομένων. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος της εταιρείας Χέδερ Νοξ, ανέφερε πως η εταιρεία δε θεωρεί πως το συνδικάτο “αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των εργαζομένων μας”, υποστηρίζοντας πως η Άμαζον προσφέρει “κάποιες από τις καλύτερες δουλειές που είναι διαθέσιμες οπουδήποτε”.
Επιπλέον, η εταιρεία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου ισχυρίζεται πως οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν τα μέλη του συνδικάτου, ως 9,25 δολάρια την εβδομάδα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, θα τους στερούσαν την αγορά δώρων και σχολικών ειδών. “Γιατί να μην εξοικονομήσετε τα χρήματα και να αγοράσετε τα βιβλία, δώρα και άλλα πράγματα που θέλετε”, αναρωτιέται “αθώα” η εταιρεία. Στην αρχική της έκδοση μάλιστα, η σελίδα είχε φωτογραφίες χαρούμενων εργαζόμενων, ανάμεσά τους εκείνη ενός μαύρου άντρα να πηδά στον αέρα, ενώ η λεζάντα έγραφα “ενθουσιασμένο ζευγάρι αφροαμερικανών χοροπηδά και διασκεδάζει”. Οι φωτογραφίες αφαιρέθηκαν το σάιτ ωστόσο υπάρχει ακόμα, με την Άμαζον να το αποκαλεί “εκπαιδευτικό”, που “βοηθάει τους υπαλλήλους να αντιληφθούν τα δεδομένα της συμμετοχής σε συνδικάτο”.
Επιπλέον, τα μέλη του Συνδικάτου Λιανεμπορίου καταγγέλλουν και προσπάθειες παρεμπόδισης από ανθρώπους της εταιρείας, όπως η Μόνα Ντάρμπι, εργάτρια σε εργοστάσιο πουλερικών, που ανήκει σε όσους πηγαίνουν στις πύλες της εταιρείας για να πείσουν τους συναδέλφους τους για την αναγκαιότητα συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το πρώτο της βράδυ έξω από την αποθήκη, την πλησίασε ένας λευκός άντρας, που απομάκρυνε την κονκάρδα με το όνομά του πριν την πλησιάσει, της είπε πως η Άμαζον δε θέλει συνδικάτο και πως ο ίδιος “δε θέλει το μαύρο σου κώλο στην ιδιοκτησία μας”. Η Ντάρμπι έδωσε πληρωμένη απάντηση, λέγοντας πως “θα βλέπεις το μαύρο μου κώλο εδώ κάθε μέρα”. Μάλιστα κατήγγειλε το γεγονός σε αστυνομικό, ο οποίος δεν κατέγραψε καν το συμβάν, ενώ η αστυνομία του Μπέσεμερ αρνήθηκε ότι έχει γνώση τέτοιας καταγγελίας. Η ίδια η Άμαζον επίσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την καταγγελία.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, τα μέλη του Συνδικάτου Λιανεμπορίου της περιοχής σκοπεύουν να παραμείνουν έξω από τις πύλες της Άμαζον, καταγγέλλοντας παράλληλα πως πολλοί εργαζόμενοι της επιχείρησης φοβούνται να τους δουν να μιλάνε με τους συνδικαλιστές στο φανάρι. “Θέλουμε να τους δείξουμε πως δε θα τους αφήσουμε μέχρι να τελειώσει αυτό”, λέει ο Μάικλ Φόστερ.
Αν επιτύχει η δημιουργία συνδικάτου στο Μπέσεμερ, αναμένεται οι συνέπειες να είναι αλυσιδωτές, με τη δημιουργία σωματείων και σε άλλα παραρτήματα της πολυεθνικής, που απασχολεί πλέον 1,2 εκ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με πληροφορίες από New York Times -www.katiousa.gr