Τα καλύτερα γράφουν οι New York Times για την χώρα μας !!
Άρθρο για τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση και κατάχρηση εξουσίας, για το κύμα υποστήριξης προς το πρόσωπό της, την πυροδότηση του κινήματος #MeToo και στην Ελλάδα δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times, (κείμενο Niki Katsantonis).
Σημειώνει επίσης και το άνοιγμα ενός διαλόγου σε μια χώρα όπου η σεξουαλική κακοποίηση είναι διαδεδομένη, σύμφωνα με μελέτες.
Ενώ τα περιστατικά σπάνια αναφέρονται, μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση στους ελληνικούς χώρους εργασίας είναι συχνή. Μια δημοσκόπηση 1.001 γυναικών τον περασμένο Ιούλιο από τη φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid διαπίστωσε ότι εννέα στις δέκα είχαν υποστεί παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, με μία στις 10 να αναφέρει ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης.
Τέτοια περιστατικά είχαν ακουστεί στον ελληνικό αθλητισμό, την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μόνο τώρα τεκμηριώνονται. Η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια βήματα πρόοδου στη νομοθεσία για τα δικαιώματα των γυναικών με την πάροδο των ετών.
Το 2010, ενέκρινε νόμο κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία που καθιστά τη σεξουαλική παρενόχληση κακούργημα με μέγιστη ποινή τριετή φυλάκιση. Ωστόσο, η χώρα υστερεί έναντι των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της ισότητας των φύλων και η παρενόχληση των γυναικών σε τομείς που κυριαρχούνται από άνδρες συχνά παραμένει κρυφή.Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται:
“While incidents are rarely reported, studies suggest that sexual harassment in Greek workplaces is common. A poll of 1,001 women last July by the charity ActionAid found that nine in 10 had suffered unwanted advances at their workplace, with one in 10 saying that they had been victims of sexual assault. Accounts of such abuses have long swirled in Greek sports, politics and the media but are only now being documented.”
¨Ολα αυτά τα ξέρουμε αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε σαν χώρα για να σταματήσουμε !!
Σε αυτό το άρθρο η κα Συρεγκέλα δηλώνει αναπληρωτής υπουργός εργασίας για την ισότητα των φύλων ενώ στην Ελλάδα δηλώνει υφυπουργός δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας τι γίνεται άλλο το χαρτοφυλάκιο εσωτερικού και άλλο του εξωτερικού;