Τρία σοκαριστικά περιστατικά αποδεικνύουν πόσο εκτεθειμένοι, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, είναι οι εργαζόμενοι στις διακεκαυμένες ζώνες της φύλαξης (security), της διανομής-ταχυμεταφορών και των ελέγχων σε δημόσιους χώρους
● Αφού συνάπτονται συμβάσεις ακόμη και με ιδιωτικές εταιρείες για τη φύλαξη των σταθμών, ερώτημα είναι αν υπήρχαν και πού ήταν οι φύλακες του Μετρό όταν συνέβη η επίθεση;
Το 2021 ξημέρωσε με τρία σοκαριστικά περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας. Περιστατικά που αποδεικνύουν πόσο εκτεθειμένοι, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, είναι οι εργαζόμενοι στις διακεκαυμένες ζώνες της φύλαξης (security), της διανομής και των ελέγχων σε δημόσιους χώρους. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Αθήνα και δη η Ομόνοια, όπου συνέβη το τρίτο εγκληματικό περιστατικό κατά ελεγκτή της ΣΤΑΣΥ, αστυνομοκρατείται στην κάθε σπιθαμή της.
Το πρώτο μοιραίο περιστατικό καταγράφηκε ως «η επίθεση των σκυλιών που κατασπάραξαν φύλακα» στην επιχείρηση Fruit Camp, συσκευαστήριο μεγάλου μεγέθους στα Λεχαινά, ιδιοκτησίας Γ. Καρμίρη. Η αστυνομική έρευνα ας ελπίσουμε ότι θα φωτίσει τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Βασιλόπουλος. Μια υπόθεση με αρκετές γκρίζες ζώνες. Αλλά τις εργασιακές συνθήκες ενός ανθρώπου που στα 56 του χρόνια φυλάσσει ανασφάλιστος και αδήλωτος μια επιχείρηση -που ίσως και να ήταν υψηλού κινδύνου, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για ανταλλαγή πυροβολισμών πριν από λίγο καιρό- ποιος θα τις διερευνήσει;
«Εξυπηρέτηση τού έκανα», απάντησε θρασύτατα ο εργοδότης, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί τον απασχολούσε ανασφάλιστο. «Πριν από μήνες ήθελε να σταματήσει την ασφάλιση. Ήταν επιλογή του», συνέχισε ο εργοδότης που δηλώνει επιστήθιος φίλος του θύματος.
«Για ιδιαίτερα καταχρηστικές συνθήκες εργασίας που οδήγησαν στον θάνατο ενός συναδέλφου security σε συσκευαστήριο στα Λεχαινά Ηλείας, σε μια ευρύτερη περιοχή που όφειλε να είναι ήδη στο μικροσκόπιο των ελέγχων λόγω γνωστών περιστατικών εργασιακής εκμετάλλευσης» κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΓΣΕΕ.
Πολλά είναι τα ερωτήματα και για την επίθεση που παραλίγο να κόψει το νήμα της ζωής του άτυχου ελεγκτή της ΣΤΑΣΥ από τη βία που δέχτηκε στον σταθμό της Ομόνοιας, όταν τόλμησε να ζητήσει τη χρήση μάσκας από δύο άγνωστους. Αφού συνάπτονται συμβάσεις ακόμη και με ιδιωτικές εταιρείες για τη φύλαξη των σταθμών, ένα ερώτημα είναι αν υπήρχαν και πού ήταν οι φύλακες του Μετρό όταν συνέβη η επίθεση; Ή μήπως ξαναβιώνουμε το φαινόμενο των κλωνοποιημένων σεκιουριτάδων του 2008 που, ενώ δηλώνονταν ότι εργάζονται σε συγκεκριμένο σταθμό των ΗΣΑΠ, παρείχαν (διακτινισμένοι) υπηρεσίες σε έναν άλλον; Kαι πώς η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προφυλάσσει τους υπαλλήλους της και τους πολίτες που κάνουν χρήση των ΜΜΕ από τις εκδηλώσεις βίας;
To τρίτο περιστατικό συνέβη πριν από δέκα ημέρες με θύμα διανομέα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον προϊστάμενό του γιατί δεν άντεξε το βάρος και την πίεση της εντατικοποίησης στο κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά Αττικής. Αν και τραυματισμένος τόλμησε να καταγγείλει την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και στο ΣΕΠΕ.
«Ο κλάδος των διανομέων μετράει ήδη πολλούς νεκρούς και τραυματίες, με έξαρση των (κατά κύριο λόγο αδήλωτων) εργατικών ατυχημάτων λόγω της μεγάλης πίεσης εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενώ οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και εξίσου η μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στον κλάδο των security είναι φαινόμενα που έχουν πολλάκις καταγγελθεί, χωρίς να έχουν τύχει της οφειλόμενης προσοχής σε επίπεδο ελέγχων», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, αν και χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες…
Εξετάζουν τις κάμερες για την επίθεση στον σταθμάρχη
Βέβαιοι για τον εντοπισμό των δύο νεαρών που ξυλοκόπησαν βάναυσα τον 52χρονο σταθμάρχη του μετρό, επειδή τους έκανε παρατήρηση για να φορέσουν τη μάσκα τους, φέρεται να είναι οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Η άγρια επίθεση συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης και προκάλεσε χθες την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε ο σταθμάρχης, ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίσει τους δύο νεαρούς αφού δεν φορούσαν μάσκες, ότι ήταν ηλικίας από 17 έως 23 ετών και μιλούσαν καθαρά ελληνικά. Περιέγραψε ότι τους προσέγγισε και έκανε παρατήρηση να φορέσουν μάσκα και να κατεβάσουν τα πόδια από τα καθίσματα, ενώ εκείνοι, αφού του απάντησαν να κάνει κουμάντο στο σπίτι του και εκείνους να τους αφήσει, τον έβρισαν και τον έφτυσαν. Οταν ο σταθμάρχης αποβιβάστηκε στην Ομόνοια, τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα τον γρονθοκόπησαν και τον κλοτσούσαν συνεχώς, με συνέπεια να υποστεί δύο κατάγματα στο πρόσωπο και νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό».
Το υλικό από τις κάμερες έχει παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αξιωματικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών. Τέλος, εξετάζεται εάν εμπλέκονται σε επεισόδια με ομάδες ανηλίκων ή συμπλοκές μεταξύ οπαδών.