Κάθε χρόνο πάνω από 180.000 θάνατοι στην Ευρώπη και 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως, σχετίζονται με ατυχήματα και ασθένειες που συμβαίνουν λόγω ανεπάρκειας μέτρων προστασίας και εξαιτίας επισφαλών εργασιακών συνθηκών. Η τρέχουσα πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ελλείψεις στην νομική κάλυψη και προστασία των εργαζομένων.
Η περιοδική έκδοση αναλύσεων του ETUI για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (HeshaMag) σε ένα τεύχος αφιέρωμα στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου για την υγεία στην εργασία, καταπιάνεται με κρίσιμα ζητήματα όπως: οι δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι-ες και εκπρόσωποι τους για χρήση αυτών των ευρωπαϊκών κανόνων.
“Γνωρίζοντας ότι κάθε 11 λεπτά κάπου στον κόσμο πεθαίνει ένας/μία εργαζόμενη εξαιτίας ελλείψεων στην πρόληψη ατυχημάτων και ασθενειών στην εργασία αναρωτιόμαστε ποιο το νόημα να διαδηλώνουμε για περισσότερες θέσεις ή καλύτερους μισθούς, όταν αυτές οι θέσεις στοιχίζουν ζωές. Και μάλιστα όταν εννέα στις δέκα περιπτώσεις τέτοιων θανάτων παραμένουν “αόρατοι” αφού είναι αποτέλεσμα επαγγελματικών ασθενειών και όχι ατυχημάτων.”
Η προσφυγή σε ένδικα μέσα για την συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία είναι συχνά μια επίπονη διαδικασία, με μεγάλο κόστος, η οποία δεν έχει πάντα επιτυχές αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται από τους συγγραφείς και όπως μαρτυρούν οι περιπτώσεις δικαστικών πεπραγμένων από διαφορετικές χώρες και κλάδους εργασίας που παρουσιάζονται στην έκθεση, η προσφυγή σε δικαστήριο αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο ανάδειξης και διεκδίκησης του θεμελιώδους δικαιώματος για υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Επιπλέον αποτελεί συχνά και σημείο εκκίνησης συλλογικών αγώνων για επέκταση των δεδικασμένων σε άλλους κλάδους και χώρους εργασίας.
Κατεβάστε την έκθεση του ETUI εδώ