Κοινωφελής Εργασία 2021: Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να δούμε το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας τη νέα χρονιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για το 2021.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, το σχέδιο δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης το 2021 θα κινηθεί σε 3 άξονες.
Κατά πρώτον, θα προκηρυχθούν νέα προγράμματα το 2021 τα οποία θα αφορούν 30.000 θέσεις απασχόλησης. Κατά δεύτερον, μία μεγάλη μερίδα των νέων θέσεων απασχόλησης, θα προέλθουν από προγράμματα τα οποία προκηρύχθηκαν φέτος. Κατά τρίτον, όλες οι νέες θέσεις απασχόλησης θα αφορούν αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
- 1ος άξονας: Θα προκηρυχθούν 30.000 νέες θέσεις απασχόλησης το 2021
Το 2021 θα προκηρυχθούν νέα προγράμματα απασχόλησης 30.000 ανέργων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα “τρέξουν” 3.000 νέες θέσεις απασχόλησης από το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.
Επιπλέον, 2.500 άνεργοι θα επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ στο πλαίσιο προγράμματος για την ανάπτυξη νέας επιχειρηματικότητας, αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο Capital.gr.
Επίσης, θα επιδοτηθούν 7.000 νέες θέσεις απασχόλησης για άνεργους άνω των 30 ετών στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας. Για το πρόγραμμα αυτό, θα προβλέπεται επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους πάνω από το 60%.
- 2ος άξονας: Παραμένουν “ανοιχτά” επτά προγράμματα του 2020
Σε σχέση με τον άξονα της πρόσληψης ανέργων το 2021 στα πλαίσια προγραμμάτων -συνολικά 7- που έχουν προκηρυχθεί φέτος, αλλά παραμένουν “ανοιχτά”, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως -για παράδειγμα- το πρόγραμμα που αφορά την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών παραμένει ανοιχτό. Έχουν καλυφθεί ήδη 1.300 θέσεις, άλλα μένουν άλλες 3.000 κενές θέσεις.
Όσον αφορά το πρόγραμμα πρόσληψης πτυχιούχων έως 29 ετών, έχουν καλυφθεί 1.000 θέσεις και ανοιχτές παραμένουν ακόμα 2.500.
- 3ος άξονας: Όλα τα προγράμματα θα αφορούν τον Ιδιωτικό Τομέα
Αναφορικά, με τον άξονα ο οποίος σχετίζεται με τον στρατηγικό προσανατολισμό των προγραμμάτων απασχόλησης, αυτός, το 2021 θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως από τον Οκτώβριο του 2020 “τρέχουν” οι προσλήψεις 33.000 ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης στο ευρύτερο δημόσιο (δήμους, περιφέρειες κ.λπ.) και έτσι αυτοί θα παραμείνουν στη δουλειά καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2021.
Συνεπώς, δεν προβλέπεται, η προκήρυξη νέου προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης, τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου έτους.
Κοινωφελής Εργασία 2021: Πρόγραμμα εγγυημένης κοινωφελούς απασχόλησης προτείνει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ
Δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και τη δραματική μείωση της απασχόλησης το 2020, αλλά και για την ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, περιλαμβάνει το μηνιαίο δελτίο του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις οικονομικές εξελίξεις. Οι επιστήμονες του ΙΝΕ προσδιορίζουν τη βελτίωση της οικονομίας από το γ΄ τρίμηνο του 2021 κι έπειτα, επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο στη θετική ή αρνητική πορεία των μεγεθών θα διαδραματίσει το πότε η Ελλάδα θα ξεκινήσει να απορροφά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω εγγυημένων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στο Δημόσιο και στους δήμους, με στόχο την απορρόφηση 300.000 ατόμων.
Το ΙΝΕ ανησυχεί για έκρηξη των απολύσεων πριν από το τέλος της κρίσης λόγω της διαρκούς μείωσης της ζήτησης και του επικείμενου τερματισμού της χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Οι κλάδοι που θεωρούνται ευάλωτοι σε ενδεχόμενα «λουκέτα» είναι η μεταποίηση, υπηρεσίες, ο κλάδος των τεχνών καθώς και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με ταξίδια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να βελτιωθούν μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος απασχόλησης που θα απορροφούσε τον αριθμό των ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών προσφέροντας ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.
Γι’ αυτόν τον λόγο το ΙΝΕ προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος εγγυημένης κοινωφελούς απασχόλησης στο οποίο ο δημόσιος τομέας, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, θα προσφέρει εργασία με βάση τον κατώτατο μισθό σε όποιο άτομο δεν έχει εργασία και επιθυμεί να εργαστεί.
Αρχικά θα αφορά 75.000 άτομα και ανά τρίμηνο θα αυξάνεται κατά 75.000. Ως έναρξη του προγράμματος ορίζεται το β΄ τρίμηνο του 2021, ενώ το μηνιαίο κόστος του προγράμματος ανά συμμετέχοντα σε αυτό καθορίζεται στα 700 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το μισθολογικό κόστος και λοιπά ενδιάμεσα κόστη.
xristika.gr