Το πρώτο βήμα έγινε.
Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, είναι πια γεγονός.
Η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, εν μέσω πανδημίας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, σαφώς και αποτελεί ορόσημο για τη συνέχεια.
Μια συνέχεια όμως που για να έχει «πρακτικό αποτύπωμα» στους 73.000 εργαζόμενους του κλάδου, χρειάζεται να συνδυαστεί από συγκεκριμένα βήματα.
Πιο αναλυτικά:
Η σύμβαση που επιδρά σε περίπου 30.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά. Φέρει τις υπογραφές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό και της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων.
Η νέα σύμβαση αφορά εργαζόμενους στα μη κυρία τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχει διάρκεια δύο έτη, κρατά σταθερούς τους μισθούς και τα επιδόματα, ενώ θεσμοθετεί το διάλειμμα φαγητού των εργαζόμενων εντός του οκταώρου.
Η ΓΣΕΕ, σε μια σπάνια κίνηση, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της γι’ αυτή τη συμφωνία αφού εκτιμά ότι μπαίνει έτσι μια «ομπρέλα προστασίας» για χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα η Συνομοσπονδία προσθέτει ότι η νέα ΣΣΕ «αποδεικνύει στην πράξη ότι και οι δύο πλευρές (ΠΟΕΕΤ-ΣΕΤΚΕ) θέλουν ρυθμιζόμενους τους όρους αμοιβής και εργασίας».
Όμως, η ΓΣΕΕ την ίδια στιγμή, καλεί το Υπουργείο Εργασίας «να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και να κηρύξει υποχρεωτική τη σύμβαση». Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος:
Στην περίπτωση που καθυστερήσει ή πολύ περισσότερο δεν κυρωθεί η συμφωνία, τότε ουσιαστικά η ΣΣΕ καθίσταται «κενό γράμμα». Δεν θα δεσμεύει κανέναν επιχειρηματία για την εφαρμογή της.
Επίσης, τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα ελέγχου τήρησης των διατάξεων που εμπεριέχονται στη συμφωνία. Γιατί έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με ουσιαστική καταπάτηση αντίστοιχων συμφωνιών, που έχουν καταγγελθεί επίσημα από την ΠΟΕΕΤ και δείχνουν πόσο προβληματική είναι η συγκεκριμένη αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Άρα, από την κύρωση και τον έλεγχο της ΣΣΕ θα κριθεί εν πολλοίς εάν θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή της ή το αντίθετο…
ΕΝΔΙΣΥ