Όμηροι κυβέρνησης και επιχειρηματιών 100.000 εργαζόμενοι στο Θριάσιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όμηροι κυβέρνησης και επιχειρηματιών 100.000 εργαζόμενοι στο Θριάσιο

Η κυβέρνηση δεν προέβη ποτέ σε εκτεταμένους ελέγχους και rapid tests στους χώρους δουλειάς

Η λεωφόρος ΝΑΤΟ «οδηγεί» καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, τις αποθήκες μεγάλων αλυσίδων και τις εταιρείες logistics που βρίσκονται γύρω και εντός του αστικού ιστού των εργατουπόλεων της Δυτικής Αττικής. Εκεί όπου, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις της Πέμπτης, θα μπορείς πλέον να κυκλοφορείς μετά τις 6 το απόγευμα μόνο με τη βεβαίωση του εργοδότη σου.

«Οι περίπου 100.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στους χώρους δουλειάς.  Άλλωστε, στη διάρκεια του δεύτερου lockdown δεν παρατήρησα να πέφτει καθόλου η κίνηση στη λεωφόρο ΝΑΤΟ» λέει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής Βαγγέλης Λίγγος.

Πέρα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ο Β. Λίγγος αποδίδει τη μη μείωση της κίνησης στον εξαναγκασμό από τους εργοδότες ακόμα και όσων έχουν τεθεί σε αναστολή (ή τηλεργασία αν είναι διοικητικοί) να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.

Οι εργοδότες τους εκβιάζουν ή τους δίνουν και μερικά παραπάνω χρήματα «μαύρα» και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να συνωστίζονται σε μέσα μεταφοράς και εργοστάσια, παρότι τυπικά έχουν τεθεί σε αναστολή. «Αν οι βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων εκδίδονταν μόνο από το Π.Σ. Εργάνη (σ.σ.: και δεν αρκούσε ακόμα και μια χειρόγραφη βεβαίωση του εργοδότη), αίτημα που έχουμε καταθέσει από την αρχή της πανδημίας, το φαινόμενο αυτό θα είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» επισημαίνει ο Β. Λίγγος.

Για να αναδείξει την πλήρη ανοργανωσιά, αναφέρει ότι εργαζόμενος που μπήκε σε καραντίνα παραπέμφθηκε από τον ΕΟΔΥ στην Πολιτική Προστασία για να λάβει βεβαίωση ώστε να δικαιολογήσει την απουσία από την εργασία του. Η επίσημη απάντηση από την Π.Π. ήταν κυνική: «Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να σας απαντήσει ακόμα και σε 40 ημέρες».

Τελικά, τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, «επικρατεί φόβος στους εργαζόμενους και αποκρύπτουν ότι έχουν συμπτώματα για να μην χάσουν τη δουλειά τους». «Σε τόσο μαζικούς χώρους τα 5 κρούσματα έγιναν 100 και φτάσαμε στο ‘κόκκινο’».

Στην εξίσωση μπαίνουν και οι εκατοντάδες «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι που κάθε μέρα στέλνονται από τους 7-8 εργολάβους της περιοχής σε διαφορετική αποθήκη, με αποτέλεσμα η διασπορά να είναι ανεξέλεγκτη.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι που νοσούν από Covid-19 δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια, αλλά οφείλουν να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες και μετά είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση Βρούτση, να δουλεύουν έναν μήνα απλήρωτες υπερωρίες.

Θριάσιο

Το ΣΕΠΕ εκτός δράσης, το Θριάσιο στο «κόκκινο»

Η κυβέρνηση δεν προέβη ποτέ σε εκτεταμένους ελέγχους και rapid tests στους χώρους δουλειάς, ενώ ακόμα και ο γαλάζιος αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος ενημέρωνε με επείγον υπόμνημα τον ΕΟΔΥ από τις 4 Νοεμβρίου για αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική. Μολονότι ήταν ο Στ. Πέτσας που τόνιζε στις 9 Οκτωβρίου 2020 ότι «η μεγαλύτερη πηγή διασποράς του ιού είναι μέσα στους χώρους εργασίας».

«‘Αν γίνει έλεγχος, κρυφτείτε’ είναι η μόνιμη επωδός των επιχειρηματιών. Αλλά και πώς να γίνει έλεγχος αποτελεσματικός σε εργοστάσια με μάντρες ύφους 4-5 μέτρων και κάμερες παντού; Μέχρι να μπούμε μέσα έχει εξαφανιστεί το προσωπικό» αναφέρει στην ΑΥΓΗ επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας της περιοχής.  Άλλωστε, στα δύο τμήματα που καλύπτουν τη Δυτική Αττική, το Θριάσιο και τα Μέγαρα (περιοχή με πάνω από 5.000 επιχειρήσεις), οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας είναι μόλις έντεκα.

Ο Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας είχε προτείνει ήδη από τον Μάρτιο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου από επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και από στελέχη του ΕΟΔΥ, καθώς και την αξιοποίηση του εργαλείου της ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό και τη στόχευση συγκεκριμένων κλάδων, αλλά με μεγάλη επικινδυνότητα. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε και, χωρίς να έχει συγκεκριμένο σχέδιο, προέβη σε σπασμωδικές κινήσεις, εκδίδοντας τη μία ατεκμηρίωτη ΚΥΑ πίσω από την άλλη. Τελευταίο εφεύρημα, οι κοινοί έλεγχοι ΣΕΠΕ και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που κατέληξαν ακόμα και σε πρόστιμα σε εργαζόμενους για μη τήρηση των μέτρων!

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης προτείνει μέσω της ΑΥΓΗΣ «τρία απλά και άμεσα βήματα»:

1) Τον αυτόνομο σχεδιασμό από το ΣΕΠΕ, συνοδευόμενο από την έκδοση εξειδικευμένων υγειονομικών πρωτόκολλων για τους εργασιακούς χώρους.

2) Τη δημιουργία ειδικής γραμμής καταγγελιών για φαινόμενα μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας και υγείας.

3) Την προστασία των εργαζομένων που έχουν νοσήσει ή μπαίνουν σε καραντίνα.

Επίσης, κατά τον Π. Κορφιάτη, «πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το ντροπιαστικό μέτρο των απλήρωτων υπερωριών και να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων για το διάστημα της απουσίας τους, αλλά και να εξασφαλιστεί η προστασία της θέσης εργασίας τους για το μετέπειτα διάστημα».

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στην ΑΥΓΗ εργαζόμενος σε διυλιστήριο της περιοχής (εκεί κι αν κάνουν πάρτι οι εργολάβοι που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους…), όλοι ήξεραν ότι η Δυτική Αττική είναι καζάνι που βράζει, όπως είχε γίνει και στη βόρεια Ελλάδα με τα πολλά εργοστάσια, αλλά το άφησαν να σκάσει.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, τονίζουν ότι και εκεί είναι οριακή η κατάσταση: το ιατρείο Covid του ΤΕΠ στελεχώνεται ακόμη και από ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, ενώ μόνο 5 πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 50 ασθενείς, διασκορπισμένους σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Θριάσιο

Ξεχασμένοι από όλους οι κάτοικοι του καταυλισμού

“Το κράτος μας έχει εγκαταλείψει. Δεν έχει εμφανιστεί κανείς ούτε για απολύμανση, ούτε για να μας κάνει τεστ ή να μας δώσει μάσκες και αντισηπτικά”


Φεύγοντας από τη λεωφόρο ΝΑΤΟ στο ύφος του Ασπροπύργου και περνώντας από κατεστραμμένους δρόμους, μάντρες και αμέτρητες λακκούβες, φτάνεις στον καταυλισμό Ρομά «Δύο Πεύκα», όπου την Πέμπτη έκαναν την εμφάνισή τους τηλεοπτικά συνεργεία. Σαν να βρήκαν τους ενόχους που η Δυτική Αττική κατέληξε σε σκληρότερο lockdown – στο Μega ακούσαμε την Πέμπτη για τα «ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά» της περιοχής.

«Τώρα μας θυμήθηκαν τα κανάλια, αλλά το κράτος μας έχει εγκαταλείψει. Δεν έχει εμφανιστεί κανείς ούτε για απολύμανση, ούτε για να μας κάνει τεστ ή να μας δώσει μάσκες και αντισηπτικά» δηλώνει στην ΑΥΓΗ η Δέσποινα Τσιριχλού, κάτοικος του καταυλισμού. «Είναι ψέματα ότι οι Ρομά πηγαίνουμε τώρα σε γάμους και κηδείες. Φοβόμαστε και η κάθε οικογένεια έχει κλειστεί στο σπίτι της» προσθέτει. Για την ακρίβεια, σε παραπήγματα και παράγκες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Τονίζει ότι οι περισσότεροι έχουν μείνει χωρίς έστω και τα λίγα ευρώ που έβγαζαν ως «παλιατζήδες». Κατόπιν εορτής, rapid test αναμένεται διεξαχθούν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η μελέτη του Δημήτρη Μπουρίκου, ερευνητή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μετά την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά από τη σημερινή κυβέρνηση, οι καταυλισμοί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, την ευαλωτότητα, την παραβατικότητα και την πολλαπλή περιθωριοποίηση. Θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί ακίνητα που σχολάζουν για τη στέγαση όσων ζουν σε παραπήγματα και να έχουν στηθεί δομές υγιεινής στους καταυλισμούς.

«Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την περιοχή. Αναγκάστηκα μάλιστα να καταφύγω σε χορηγούς για να βρω μάσκες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ η τηλεκπαίδευση για τις φτωχές οικογένειες, Ρομά και μη, δεν ξεπερνάει το 10%» περιγράφει η Ματίνα Βαβούλη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Ενδεικτικό του πανικού των υπευθύνων είναι ότι δεν την ενημέρωσαν καν για τα τεστ που εξαγγέλθηκαν την Κυριακή, παρότι είναι η μόνη που έχει κλειδιά του σχολείου όπου θα διενεργηθούν.

Την ίδια ώρα, συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν και πολλοί ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ που έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Αττική, ενώ ο Δήμος Ασπροπύργου εμφάνιζε το 2015 το υψηλότερο ποσοστό πολυπληθών νοικοκυριών στην Περιφέρεια Αττικής (29,64%). Ο οικιακός συνωστισμός θεωρείται μία από τις βασικές μορφές διασποράς του κορωνοϊού.

Η Πολιτική Προστασία αγνόησε κρούσμα

Η Μ. Βαβούλη καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ότι πριν από περίπου έναν μήνα πληροφορήθηκε για κρούσμα σε παιδί του σχολείου της Νέας Ζωής και αμέσως απευθύνθηκε εγγράφως στον Δήμο Ασπροπύργου. Ο δήμος έστειλε το έγγραφο στην Πολιτική Προστασία, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, απάντηση ή ενέργεια. Και έτσι, από την πλήρη αδιαφορία, «οι ιθύνοντες έφτασαν να κουνούν το δάχτυλο στους πολίτες και να κλείνουν το λιανεμπόριο της περιοχής σπέρνοντας απόγνωση» καταλήγει η Μ. Βαβούλη.

Όλοι εύχονται έστω και τώρα οι έλεγχοι να γίνουν και να αποδώσουν. Αλλά στο «γκέτο» της Νέας Ζωής, όπως και στα εργοστάσια ή τις βιοτεχνίες της περιοχής, η σύσταση αυτοπροφύλαξης «μένουμε σπίτι» παραμένει κακόγουστο αστείο.

https://www.avgi.gr/koinonia/