*της Παπαδημητρίου Σταυρούλας
Έως σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον covid-19 μόνο ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία όχι σαν παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου και γ αυτό στην αντιμετώπισή -διαχείριση του εμπλέκονται μόνο η πολιτική προστασία και ο ΕΟΔΥ και καθόλου το Υπ. Εργασίας.
Όπως όμως διαπιστώνουμε και μετά το lockdown 2 η μετάδοση του υιού γίνεται κυρίως στους χώρους εργασίας. Αν υπήρχε η όποια αμφιβολία οι συρροές κρουσμάτων και οι απώλειες ζωών εργαζομένων μας πείθουν ότι στους χώρους εργασίας δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και δεν γίνονται και προληπτικά τεστ.
Λαμβάνοντας υπόψη:
- Το συνολικό αριθμό γνωστών κρουσμάτων COVID19 από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών, τον αριθμό των κρουσμάτων στους χώρους εργασίας.
- Το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν λόγω της COVID19 από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών τον αριθμό των εργαζομένων που νόσησαν.
- Το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της COVID19 από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών τον αριθμό των εργαζομένων που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που τους εμποδίζουν να επιστρέψουν υγιείς στην εργασία τους.
- Το συνολικό αριθμό θανάτων λόγω της COVID19 από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα στη χώρα μας και μεταξύ αυτών τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της έκθεσης στους χώρους εργασίας.
- Τη συνεχιζόμενη και συνεχώς διευρυνόμενη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας που οδηγεί σε νέα κρούσματα, νέους ασθενείς και δυστυχώς σε νέους θανάτους, λόγω της έκθεσης των ανθρώπων στον COVID19 στους χώρους εργασίας τους ή/και λόγω της εργασίας τους σε κλάδους υψηλού κινδύνου για λοίμωξη COVID19.
- Το γεγονός ότι η ανωτέρω κατάσταση θα συνεχιστεί έως ότου αποκτηθεί η απαιτούμενη ανοσία του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού και μεταξύ αυτών ανοσία μεταξύ των εργαζομένων.
- Ότι χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν προχωρήσει, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας και έστω και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, σε αναγνώριση της COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας.
- Το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει καμιά τέτοια συζήτηση στο δημόσιο διάλογο και ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας σιωπά εκκωφαντικά ως σήμερα.
- Το ότι δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας είτε ως εργατικά ατυχήματα είτε ως επαγγελματικές ασθένειες, ενώ υπάρχει ήδη από τον Μάιο του 2020 σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.
- Την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με τίτλο:
«Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία 2000/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως έχει τροποποιηθεί με τις οδηγίες 2019/1833/ΕΕ και 2020/739/ΕΕ της Επιτροπής (Ε.Ε. L 262/17.10.2000, L 279/31.10.2019 και L 175/04.06.2020)», όπου τροποποιείται το Παράρτημα III ώστε να συμπεριληφθεί ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους.
Τα σωματεία, που σέβονται τον εαυτό τους τους εργαζόμενους αλλά και σαν υποχρέωση να τιμήσουν την μνήμη των συναδέλφων τους που έως σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους από τον covid-19, οφείλουν να ζητήσουν από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να απαντήσει εγγράφως σχετικά :
- με την επίσημη τοποθέτησή του όσον αφορά στο θέμα της αναγνώρισης της λοίμωξης COVID19 ως επαγγελματικής ασθένειας,
- την επίσημη κοινοποίηση στοιχείων σε σχέση με περιστατικά COVID19 στους χώρους εργασίας που έχουν δηλωθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ανά κλάδο) και αφορούν είτε ατύχημα είτε ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία,
- την επίσημη κοινοποίηση στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν θανάτους εργαζομένων εξαιτίας της έκθεσής τους στον COVID19 κατά την εργασία τους,
- η αιτιολόγηση, σε περίπτωση αδυναμίας παροχής των ανωτέρω στοιχείων, των λόγων για τους οποίους δεν δηλώνονται και δεν καταγράφονται τα ανωτέρω περιστατικά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας,
- για την έως σήμερα δράση των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη μορφή αριθμού ελέγχων και επιβολής προστίμων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση αυτή.
Γιατί όσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν το αυτονόητο τόσο οι εργοδοσίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αντί να πάρουν μέτρα για να προστατέψουν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας θα συνεχίσουν να κατηγορούν τους εργαζόμενους για την διασπορά του υιου όπως πχ έγινε ήδη σε αρκετές περιπτώσεις ως τώρα πχ
Κατασκευάζοντας ενόχους για τα 10 Κρούσματα κορωνοϊού σε δομή περίθαλψης παιδιών
* Η Παπαδημητρίου Σταυρούλα είναι επιθεωρήτρια εργασίας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ