Η κρίση της πανδημίας έπληξε με δυσανάλογο τρόπο τους χαμηλά αμειβόμενους και τις γυναίκες σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας
Εγκλωβισμένοι στη δίνη του κορωνοϊου βρίσκονται οι μισθοί των εργαζομένων, που από το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν υποστεί «μια πολύ ισχυρή πίεση» προς τα κάτω.
Τα παραπάνω φέρνει στο φως έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα η έκθεση δείχνει πως η κρίση της πανδημίας δεν είχε τις ίδιες συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες επλήγησαν «με δυσανάλογο τρόπο».
Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, τόνισε ότι οι συνέπειες της πανδημίας «θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα και υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αβεβαιότητες», συνέχισε παρατηρώντας κυρίως πως τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους «εμβόλια στην οικονομία».
Η Οργάνωση αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει πως «στις άλλες χώρες, ο μέσος μισθός αυξήθηκε με τρόπο σε μεγάλο βαθμό τεχνητό, αντανακλώντας τις επακόλουθες απώλειες θέσεων απασχόλησης που έπληξαν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους», μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Στο εγγύς μέλλον, οι συνέπειες της κρίσης της Covid-19 στην οικονομία και στην απασχόληση θα επιφέρουν τεράστια πίεση προς τα κάτω στους μισθούς», αναφέρει η ΔΟΕ και προτείνει «κατάλληλες και ισορροπημένες μισθολογικές πολιτικές, επεξεργασμένες μέσα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου εμπεριστατωμένου και με τη συμμετοχή όλων» ώστε να «περιορισθούν τα αποτελέσματα της κρίσης και να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη».
Βασιζόμενη σε μια επιλογή 28 ευρωπαϊκών χωρών, η έκθεση εκτιμά πως χωρίς την καταβολή μισθολογικών επιδομάτων, το σύνολο των μισθών θα είχε μειωθεί κατά 6,5% ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020: κατά 8,1% στις γυναίκες και κατά 5,4% στους άνδρες, μια διαφορά που είναι «κυρίως συνέπεια της μείωσης των ωρών που εργάσθηκαν».
266 εκατομμύρια μισθωτοί αμείβονται κάτω από το ελάχιστο ημερομίσθιο
Η κρίση έπληξε επίσης με δυσανάλογο τρόπο τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, επιδεινώνοντας τις μισθολογικές ανισότητες, αναφέρει η ΔΟΕ. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, «χωρίς τα μισθολογικά επιδόματα, οι μισοί από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζομένους θα είχαν χάσει περίπου το 17,3% του μισθού τους», έναντι 6,5% για το σύνολο των εργαζομένων.
Ωστόσο οι προσωρινές επιδοτήσεις μισθού, οι οποίες θεσπίσθηκαν ή επεκτάθηκαν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, «επέτρεψαν σε πολυάριθμες χώρες να αντισταθμίσουν εν μέρει την μείωση των μισθολογίων και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις μισθολογικές ανισότητες», υπογραμμίζει η ΔΟΕ. Σε δείγμα δέκα ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η έκθεση εκτιμά πως τα μισθολογικά επιδόματα επέτρεψαν «να αντισταθμισθεί το 40% των απωλειών στο σύνολο των μισθών».
Η ΔΟΕ παρατηρεί επίσης πως συστήματα κατώτατου μισθού υπάρχουν στο 90% των 187 χωρών μελών του με διάφορες μορφές. Όμως στον κόσμο «266 εκατομμύρια» μισθωτοί αμείβονται «κάτω από το ισχύον ελάχιστο ημερομίσθιο είτε επειδή δεν καλύπτονται από τον νόμο είτε εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πως οι κατάλληλοι κατώτατοι μισθοί μπορούν «να μειώνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια» και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για μια ανάκαμψη «επικεντρωμένη στον άνθρωπο». Όμως πρέπει να έχουν μελετηθεί καλά: «να αγγίζουν αρκετό κόσμο, να έχουν ορισθεί σε κατάλληλο επίπεδο και να προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.