Χριστίνα Κοψίνη – efsyn
«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ, με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη, με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.
Οι Επιθεωρητές Εργασίας, δια του φορέα τους, που είναι φειδωλός σε δημόσιες ανακοινώσεις, καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά με τις εντολές της Γ.Γ. για επιβολή προστίμων σε όσους εργαζόμενους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις απαλλάσσεται ο εργοδότης από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και αποκαλύπτουν ότι εδώ και 10 μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.
Ο ΠΟΣΕΠΕ επισημαίνει ότι οι όποιες εντολές της κ. Στρατινάκη στη «μία και μοναδική σύσκεψη» (!) με μόνη ουσιαστικά στόχευση την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων σε εργαζόμενους και πολίτες γίνεται χωρίς την προετοιμασία και εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που απαιτούν οι συνθήκες από τον Μάρτιο» κατά παράβαση όχι μόνο της ΚΥΑ της 6ης Νοεμβρίου 2020 και των επιταγών της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας αλλά κυρίως της Γενικής Αρχής Ευθύνης του Εργοδότη.
Πρόκειται για την Αρχή που διατρέχει το δίκαιο περί ασφάλειας και υγείας στην Εργασία. Σύμφωνα με αυτήν «ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση του και δεν απαλλάσσεται από αυτήν την ευθύνη ούτε όταν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
Στην αναλυτική ανακοίνωση την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι το μόνο που έκανε το υπουργείο ήταν να δίδει προφορικές εντολές, συχνά αντικρουόμενες, την ώρα που πολλές δομές του ΣΕΠΕ κλείνουν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κι ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που εγκαίρως είχε υποβάλει για σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία έπρεπε να είναι σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ.
Παρόλα αυτά κι ενώ συνεχίζεται η υποστελέχωση και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τους Επιθεωρητές Εργασίας «το ΣΕΠΕ διενήργησε πάνω από 6.000 ελέγχους COVID σε εργασιακούς χώρους από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Π.Ο.Σ.ΕΠΕ σε μορφή