Διονύσης Τεμπονέρας: Με “άδειες τσέπες” τα Χριστούγεννα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διονύσης Τεμπονέρας: Με “άδειες τσέπες” τα Χριστούγεννα
  • Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις χάνουν και την τελευταία ελπίδα, εν όψει των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, στην καρδιά του 2ου κύματος της πανδημίας.
Η καραντίνα συνεχίζεται, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με απόφαση της πολιτείας, ενώ ακόμα περισσότερες δοκιμάζονται, με μηδαμινούς τζίρους, λίγες μέρες πριν τις γιορτές.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι και η τελευταία ελπίδα, για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν τις τεράστιες ζημιές.

Με αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση, πέρα από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του κορονοϊού αποφάσισε, να θέσει σε καραντίνα τη χώρα, ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων, να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις γιορτές.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιμελητήριο, ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ, σε ομαλές συνθήκες.

Και ακόμα και αν μοιάζει απίθανο, λόγω των συνθηκών, να φτάσει φέτος σε τέτοια νούμερα, είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί, μέρος από το χαμένο έδαφος.

Τα μηνύματα όμως δεν είναι καθόλου καλά, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, που φαίνεται να έχει χάσει, όχι μόνο τον έλεγχο της πανδημίας στο επίπεδο της υγείας, αλλά και στο κομμάτι της οικονομίας:

1.Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, περιμένουν την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, σαν «μάννα εξ ουρανού». Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση, μετά από παλινωδίες, αποφάσισε το δώρο να δοθεί κουτσουρεμένο, σε 1.000.000 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.

Ειδικά οι υψηλόμισθοι, που είναι και αυτοί που καταναλώνουν, θα έχουν σημαντικές απώλειες, αφού για το διάστημα της αναστολής, θα περιοριστούν στην αναλογία του δώρου επί του επιδόματος των 534 ή 800 ευρώ.

Σημαντικό ζήτημα, είναι το πότε θα καταβληθεί το δώρο και ειδικότερα η κρατική ενίσχυση προς τους εργαζόμενους. Η σκέψη να δοθεί η κρατική συμμετοχή στο δώρο, αφού «κλείσουν» και οι αναστολές του Δεκεμβρίου, δηλαδή τον Ιανουάριο, (εξ ου και η πρόβλεψη των 301 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2021) θα οδηγήσει στο να μείνουν με άδεια χέρια τα Χριστούγεννα, χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εδώ και μήνες.

Το ερώτημα σε περίπτωση όμως που η κρατική συμμετοχή δοθεί νωρίτερα, είναι πως θα γνωρίζει το κράτος, ποιοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, πριν τη λήξη του χρόνου (αφού το δώρο υπολογίζεται επί των ημερών εργασίας που έχουν γίνει από 1.5.2020-31.12.2020).

2. Η 2η δεύτερη βόμβα έσκασε μόλις το Σαββατοκύριακο, από τον ίδιο τον κ.Βρούτση, ο οποίος ενώ είχε ανακοινώσει ότι, οι αναδρομικές αυξήσεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, με βάση το ν.4670/2020 θα καταβάλλονταν τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Κυριακή, ότι ο e-ΕΦΚΑ, δεν θα είναι έτοιμος για τις πληρωμές. Το γεγονός αυτό θα στερήσει σημαντικά ποσά από τους συνταξιούχους το διάστημα των εορτών που είναι από τους βασικού καταναλωτές σε δώρα, παιχνίδια κλπ..

3.Το τρίτο «μελανό» σημείο που αναδείχθηκε σε βραχνά, επίσης για τους συνταξιούχους, είναι η κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Παρά τα όσα λέγονται για ψηφιοποίηση του συστήματος, οι εκκρεμότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας λένε ότι, οι προβλέψεις για 300.000 εκκρεμότητες στο τέλος του έτους, διαψεύδονται και το νούμερο θα ξεπεράσει, τις 360.000(175.000 κύριες, 121.500 επικουρικές και 65.000 εφάπαξ).

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καλούνται να επιβιώσουν με τις πενιχρές προσωρινές συντάξεις για πολλά έτη. Παρά τη δέσμευση του αρμοδίου υπουργού ότι οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις με βάση το νόμο του Αυγούστου, θα αυξηθούν και θα δοθούν μάλιστα και αναδρομικά, είναι χιλιάδες εκείνοι, που δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις αυτές. Καμία αύξηση για παράδειγμα, δεν πρόκειται να δουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης όλοι οι μισθωτοί, θα λάβουν τις προσωρινές τους συντάξεις μεν, με πλαφόν όμως τα 768 ευρώ σύμφωνα με το νόμο, συνεπώς χρήματα για αγορές δύσκολα θα περισσέψουν.

Η κυβέρνηση κινείται με τρόπο παράδοξο. Ενώ σε υγειονομικό επίπεδο, ορθά, έλαβε μέτρα, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, στο επίπεδο της οικονομίας, με αλλοπρόσαλλες επιλογές, στερεί από την αγορά χρήματα σημαντικά για την στήριξη της κατανάλωσης.

Για χιλιάδες επιχειρήσεις τα Χριστούγεννα είναι η τελευταία ευκαιρία, πριν το λουκέτο.
Φαίνεται όμως ότι, οι κυβερνώντες δεν συμμερίζονται την ίδια αγωνία των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων.

Διονύσης Τεμπονέρας
Δικηγόρος-Εργατολόγος