Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την πανεργατική απεργία στις 26 του Νοέμβρη.
Μπροστά στην επίθεση που η κυβέρνηση της Δεξιάς εξαπολύει με ένταση ενάντια σε εργάτες και εργαζόμενους η μόνη απάντηση του κόσμου της εργασίας μπορεί να είναι «ενότητα και αγώνας». Αναζητήσαμε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργο Μυλωνά προκειμένου να μιλήσουμε για τα αιτήματα της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης και σχετικά με όσα αντεργατικά σχέδια απεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο. Η επισήμανση του προέδρου του ΕΚΑ πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την υγειονομική πανδημία για να φέρει μια οικονομική πανδημία απηχεί με ακρίβεια το πνεύμα της δράσης της ΝΔ.
Ποιο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις ενόψει του νέου εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ;
Δυστυχώς είναι μια σειρά αντεργατικών νομοσχεδίων που παρελαύνουν από τη Βουλή και διαμορφώνουν μια εικόνα απόλυτης αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών παροχών. Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες για τον ΟΑΕΔ και τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού μισθού των εργαζομένων, σε αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων και τεράστια μείωση των κοινωνικών παροχών από τον ΟΑΕΔ αφού του αφαιρεί μεγάλο ποσοστό εσόδων.
Το νομοσχέδιο δε που καταθέτει ο κ. Βρούτσης καταργεί το οχτάωρο, μειώνει τους μισθούς λόγω κατάργησης των υπερωριών, ανοίγει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις την Κυριακή, καθιστά ανέφικτες τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και γίνεται σχεδόν απίθανο να βρει ο εργαζόμενος το δίκιο του μέσα από τη μεταβίβαση των τριμερών συζητήσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ. Νομίζω ότι η φράση «γυρίζουμε εκατό χρόνια πίσω» είναι επιεικής.
Στην ανακοίνωση του επερχόμενου εργασιακού νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για το ότι θα προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αλλαγή νοοτροπίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι μονόδρομος η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων να περνά μέσα από την υπερεκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας;
Είναι το ίδιο λάθος που κάναμε και τα χρόνια των μνημονίων. Είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους φέρνει ανάπτυξη. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει. Όσο συμπιέζονται οι μισθοί τόσο μεγαλύτερη ύφεση δημιουργούμε. Η αύξηση των μισθών το 2018 έφερε μια μικρή ανάκαμψη στην οικονομία και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων έφερε ανάκαμψη και στους κλάδους που υπογράφτηκαν. Η αύξηση των μισθών, η μείωση της ανεργίας και η προστασία των εργασιακών σχέσεων προκαλεί ανάπτυξη και την εφαρμόζουν στις κρίσεις ακόμη και οι πιο καπιταλιστικές χώρες. Μόνο στην Ελλάδα παλεύουν να γίνουμε ελεύθερη οικονομική ζώνη με απόλυτη εξουσία του εργοδότη.
Στην προμετωπίδα των αιτημάτων σας στην πανεργατική απεργία στις 26 του Νοέμβρη βρίσκεται η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Η εικόνα που προωθεί η κυβέρνηση κινείται στον αντίποδα των επισημάνσεών σας: μοναδικό της μέλημα είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών, γι’ αυτό άλλωστε οδηγήθηκε στην απόφαση για δεύτερο lockdown. Πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια;
Η κυβέρνηση ενώ είχε μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Μάιο να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα πανδημίας, τα έκανε όλα λάθος. Δεν προχώρησε σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, γιατί απλώς δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν άλλαξε τη συχνότητα δρομολογίων των ΜΜΜ, δεν έφτιαξε οχήματα, δεν προσέλαβε οδηγούς, γιατί πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Αύξανε διαρκώς τον αριθμό των επιβαινόντων σε πλοία, αεροπλάνα κ.λπ. Μέχρι χθες οι μετακινήσεις από και προς όλες τις βαλκανικές χώρες ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτες. Ο έλεγχος στις επιχειρήσεις και τις εταιρείες ουσιαστικά γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται μόνο από τα συνδικάτα όπου και αν υπάρχουν. Και φυσικά η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών δεν γίνεται στο «και πέντε» και με όρους της αγοράς.
Ποια είναι τα υπόλοιπα αιτήματα της απεργίας στις 26 του Νοέμβρη και με ποιον τρόπο οι εργαζόμενοι μπορούν να πιέσουν ώστε να υλοποιηθούν;
Πρέπει να προστατευθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως μορφής εργασίας και σε ποια ΚΑΔ είναι η επιχείρηση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο. Επίσης πρέπει να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν λίγες ημέρες πριν από τα lockdown. Εκμεταλλεύτηκαν οι εργοδότες τις επικείμενες ανακοινώσεις και προχώρησαν σε εκατοντάδες απολύσεις. Επιτέλους προστατέψτε λίγο τους εργαζόμενους.
Το νέο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων βάζει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία· στην πραγματικότητα κάνει απαγορευτική την κήρυξη της απεργίας. Με ποιες μορφές δράσης μπορεί να απαντήσει ο εργατόκοσμος σε αυτή την εφιαλτική πιθανότητα;
Προσπαθούν να καταστήσουν τη συλλογική αντίδραση ανέφικτη. Δεν θα τα καταφέρουν. Ηδη η αντίδραση της κοινωνίας είναι μεγάλη και το αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει. Οταν υπάρχει λόγος απεργίας κανένα μέτρο δεν μπορεί να τη σταματήσει. Τα συνδικάτα πρέπει να παραμένουν αξιόπιστα, σοβαρά και αδέσμευτα.
Η απεργία της 26ης του Νοέμβρη στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Μην καταθέσετε ποτέ τον αντεργατικό νόμο Βρούτση. Προστατέψτε τους εργαζόμενους και την κοινωνία από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Μην εκμεταλλεύεστε μια υγειονομική πανδημία για να φέρετε μια οικονομική πανδημία.