- Εκατοντάδες εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εξαναγκάζονται να είναι παρόντες στους χώρους εργασίας, ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή ή τηλεργασία. Το News 24/7 δημοσιεύει κάποιες από τις καταγγελίες, δείχνοντας την πρακτική που ακολουθείται.
Μάνος Φραγκιουδάκης – news247.gr
«Δεν θυμίζει σε τίποτα την καραντίνα της άνοιξης». Αυτό ήταν το συμπέρασμα των περισσότερων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας -τις πρωινές κυρίως ώρες της τελευταίας εβδομάδας. Το ερώτημα ήταν ένα. Γιατί αυτή η διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown;
Η Περιφέρεια Αττικής, απέδωσε από τις πρώτες ημέρες την αυξημένη κίνηση στα ανοικτά δημοτικά σχολεία και στο γεγονός πως λιγότεροι εργαζόμενοι αποφάσιζαν να μετακινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, μίλησε για «καταστρατήγηση των μέτρων» και ανέφερε πως περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS, εστάλησαν μετά τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής, για ατομική άθληση και παρόμοιες δραστηριότητες.
Δύο ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε την απόφαση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες από τις 21.00 ως τις 05.00. Αιτία ήταν, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση πως «πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν την μετάδοση του ιού».
Τηλέφωνα που δεν σταματούν να χτυπούν
Τις ίδιες ημέρες, τα τηλέφωνα σε ομοσπονδίες εργαζομένων δεν σταματούσαν να χτυπούν. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ανώνυμα και επώνυμα καταγγέλλουν, από την αρχή της επιβολής των μέτρων, πως οι εργοδότες τους, δήλωσαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πως τους έχουν βάλει σε αναστολή ή σε καθεστώς τηλεργασίας και ταυτόχρονα τους υποχρεώνουν να δίνουν το παρόν στον χώρο εργασίας τους. Ενδεικτικά, μόνο στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος, οι καταγγελίες του τελευταίου δεκαημέρου για τέτοια περιστατικά, ξεπερνούν τις 800.
Την ώρα που στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έχουν δηλωθεί περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι στην Αττική σε τηλεργασία, ενώ χιλιάδες συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή, οι αναφορές δείχνουν πως σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες εκδίδουν βεβαιώσεις κυκλοφορίας στους παραπάνω εργαζόμενους και τους εξαναγκάζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Πώς γίνεται αυτό; Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ήταν να εκδίδονται βεβαιώσεις κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μέσω του οποίου δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση κάποιος που έχει δηλωθεί πως βρίσκεται σε αναστολή ή τηλεργασία, ωστόσο ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το παράθυρο του forma.gov.gr . Εκεί, ο οποιοσδήποτε εργοδότης μπορεί να εκδώσει μια βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου και μάλιστα να βάλει και την σφραγίδα του. Έτσι, σε έναν έλεγχο της Αστυνομίας, ο εργαζόμενος θα δείξει την βεβαίωση και θα κυκλοφορήσει χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού ο αστυνομικός δεν μπορεί να δει στην ΕΡΓΑΝΗ πως ο ίδιος εργαζόμενος είναι δηλωμένος σε αναστολή ή τηλεργασία.
«Ο εργοδότης με έβαλε σε αναστολή και μου χορήγησε βεβαίωση κυκλοφορίας»
Η πρακτική των εργοδοτών φαίνεται μέσα από τις καταγγελίες των εργαζομένων που φτάνουν στις Ομοσπονδίες. Σε μια από αυτές που δημοσιεύει σήμερα το NEWS 24/7, ο καταγγέλλων (το όνομά του προστατεύεται για ευνόητους λόγους) αναφέρει: «Ο εργοδότης μου με έχει ενημερώσει ότι είμαι σε αναστολή καθώς ο ΚΑΔ ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά μου έχει χορηγήσει χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης τύπου Α και με υποχρεώνει να μεταβαίνω στην εργασία μου και να εργάζομαι κανονικά. Ισχυρίζεται ότι θα δηλώσει την αναστολή μου την τελευταία μέρα της προθεσμίας».
Σε καταγγελία άλλου εργαζόμενου αναφέρεται πως αλυσίδα ξενοδοχείων στα Ιωάννινα: «έχει όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας από τον Μάρτιο, αλλά το ξενοδοχείο δουλεύει κανονικά. Δάνεια και επιστρεπτέες προκαταβολές πέφτουν σαν βροχή, αλλά εμείς παίρνουμε 534 ευρώ μετά από δύο μήνες και εργαζόμαστε διπλάσια από ότι κανονικά».
Παρόμοια καταγγελία και από τη Θεσσαλονίκη. Ο εργαζόμενος στην προκειμένη, αναφέρει: «Στις 2 Νοεμβρίου πήρα βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου από τον εργοδότη μου μέσω ΕΡΓΑΝΗ και στις 3 Νοεμβρίου τέθηκα σε αναστολή».
Περαιτέρω, οι καταγγελίες καταδεικνύουν το πώς αντιμετωπίζονται εργαζόμενοι ως προς το καθεστώς της τηλεργασίας αλλά και σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας. Όπως κατήγγειλε εργαζόμενος: «Διαγνώστηκα με covid19 και τέθηκα σε καραντίνα. Μια εβδομάδα αργότερα, ο εργοδότης μου με ενημέρωσε πως πρέπει τις ημέρες της καραντίνας να τις δουλέψω μέσω τηλεργασίας και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας, όταν επιστρέψω στη δουλειά θα απασχολούμαι μία ώρα ημερησίως παραπάνω απλήρωτη, μέχρι να καλυφθεί το ήμισυ των ωρών που έχασα λόγω καραντίνας. Η άδεια δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως αναρρωτική δεδομένου ότι δεν κάνω προληπτική αλλά υποχρεωτική καραντίνα κατόπιν υπόδειξης κρατικής αρχής; Αν εγώ περάσω την καραντίνα με 39 πυρετό και δεν μπορέσω να εργαστώ θα πρέπει να το ξεπληρώσω με τις μισές ώρες που έχασα;».
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η οδηγία
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός αφήνει την τήρηση των μέτρων στην ατομική ευθύνη των εργοδοτών ή πραγματοποιεί ελέγχους.
Πάντως, μόλις το πρωί της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, και ενώ τα ημερήσια κρούσματα είχαν σπάσει το φράγμα των 3.000 και οι νεκροί έφταναν τους 997, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οδηγία στα κατά τόπους κλιμάκια ανά την Ελλάδα, με τίτλο «Διενέργεια ελέγχων για την εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) και συλλογή στοιχείων», ώστε, όπως αναφέρει:
«Στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούνται για την αποφυγή της διασποράς του κορoνοϊού Covid – 19 να προβείτε άμεσα σε στοχευμένους ελέγχους στους χώρους εργασίας ανά την επικράτεια, αρχής γενομένης από 13.11.2020. Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται ακολούθως της ανωτέρω σχετικής ΚΥΑ για επιτακτικούς λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας», δίνοντας οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι.
Υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως, τέθηκε σε εφαρμογή στην Αττική από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωνε την επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε ποσοστό 50% σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να πραγματοποιηθούν από απόσταση.
Άνθρωποι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των Ομοσπονδιών αλλά και της ΓΣΕΕ υποδεικνύουν ως κύριο λόγο εμφάνισης των παραπάνω φαινομένων, τα παραθυράκια αυθαιρεσίας που έχουν δοθεί στους εργοδότες ώστε να εκδίδουν βεβαιώσεις κυκλοφορίας και εκτός του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διασταύρωση με το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται οι εργαζόμενοι.
Όπως τονίζει στο News 24/7 ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: “Γινόμαστε αποδέκτες εκατοντάδων καταγγελιών για εργαζόμενους που εξαναγκάζονται με τον εκβιασμό της απόλυσης να απασχοληθούν ενώ βρίσκονται σε αναστολή, στον χώρο εργασίας. Η πολιτεία άνοιξε την κερκόπορτα δίνοντας εναλλακτικά την δυνατότητα της χειρόγραφης βεβαίωσης τύπου Α μέσα από το forma.gov.gr. Ως ΓΣΕΕ προκρίνουμε μόνο την δυνατότητα μετακίνησης με βεβαίωση από το ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους και ζητάμε από την πολιτεία να κλείσει την κερκόπορτα και να εξειδικεύσει τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χειρόγραφες βεβαιώσεις. Όπως για παράδειγμα, εργαζόμενοι με εργόσημο και απασχολούμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου”.
Το ζητούμενο είναι, αν πέραν των απαγορεύσεων κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, οπότε και οι πολίτες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν έτσι κι αλλιώς λιγότεροι από την έναρξη του lockdown σε σχέση με τις πρωινές ώρες, θα ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, ώστε να τιμωρηθούν όσοι με την απειλή της απόλυσης, εμφανίζουν εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης και ταυτόχρονα τους αναγκάζουν να δίνουν το παρών στον χώρο εργασίας.