Αρτεμις Σπηλιώτη – efsyn
Η πρώτη φάση της εθελουσίας εξόδου πριμοδοτούσε με επιπλέον 5% τις απολαβές όσων δήλωναν ότι θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς. Φαίνεται ωστόσο ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης για τη συμμετοχή 1.000 ατόμων στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, καθώς το «bonus» του 5% που δινόταν μέχρι χθες αποτέλεσε δέλεαρ μόνο για 500 εργαζόμενους.
Κι αυτό, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν στελέχη της τράπεζας σε εργαζόμενους, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της τράπεζας, τη δρομολογημένη –όπως όλα δείχνουν- κρατικοποίηση της τράπεζας μέσω της μετατροπής των ομολόγων Cocos και τις αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας που δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες συνδικαλιστών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) –ένα από τα σωματεία της τράπεζας– απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα (5/11) επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση, κοινοποιούμενη προς τους περιφερειακούς διευθυντές του δικτύου καταγγέλλοντας ότι εργαζόμενοι καλούνται επιλεκτικά, ακόμα και σε ξενοδοχεία, ώστε να… πειστούν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ (9/11) μετά την παρέμβαση του συλλόγου και σε συνεργασία με κατά τόπου Εργατικά Κέντρα μπήκε τέλος στα ραντεβού και στις αντιεπαγγελματικές – αντιδεοντολογικές πρακτικές.
«Αλήθεια, ποια ηθική (αν υπάρχει) “επιτρέπει”, “δικαιολογεί” ή “υπαγορεύει” την άσκηση πιέσεων από περιφερειακούς διευθυντές σε πολύτεκνους εργαζόμενους, σε ανθρώπους με μονογονεϊκές οικογένειες, σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε οι ίδιοι είτε εξαρτώμενα μέλη τους;» αναφέρει μεταξύ άλλων στην τελευταία του ανακοίνωση ο ΣΕΥΤΠΕ.