Τεράστια αναστάτωση προκάλεσε στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο η χθεσινή δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη ότι το δώρο Χριστουγέννων για περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα θα υπολογιστεί και θα καταβληθεί ολόκληρο με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
Συγκεκριμένα, η κα Στρατινάκη σε τηλεοπτικής της συνέντευξη ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι θα δώσει και είδηση…», λέγοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην περιγραφή των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να υπάρξει πλήρης κοστολογημένη αποτίμηση του κόστους κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων. Η κα Στρατινάκη ανάφερε ότι το κράτος δε θα καλύψει μόνο το υπολειπόμενο ποσό του μισθού των εργαζομένων, αλλά και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το κόστος για την κάλυψη εκτίμησε ότι θα ανέλθει σε 250- 300 εκατ. ευρώ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κα Στρατινάκη κατά την λεπτομερή περιγραφή της ανταλλαγής στοιχείων που είχε με το οικονομικό επιτελείο, «ξέχασε» να επισημαίνει ότι σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μία ημέρα νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά όχι μόνο δεν κατάφερε να αποσπάσει την θετική άποψη τους επί του θέματος, αλλά αντίθετα ήταν αρνητικοί.
Η «είδηση» που διέρρευσε η κα Στρατινάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να ανασκευάσει την πρωινή δήλωσή της. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας ενήργησε αυτόνομα χωρίς δηλ. να έχει προηγηθεί συνεννόηση και έγκριση για όσα διέρρευσε από τον πολιτικό της προϊστάμενο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Το αλαλούμ, το οποίο εκτός όλων των άλλων τροφοδότησε και την αντιπολίτευση με ποικίλα σχόλια, προσπάθησε να καλύψει για άλλη μια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου των Χριστουγέννων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα καθορισμού του βάσει του μισθού, που θα έπαιρνε κάποιος εάν εργαζόταν το Νοέμβριο, ήτοι δεν υπήρχε lockdown. «Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωση της κα Στρατινάκη εκθέτει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πρέπει να λάβει την απόφαση να καταβάλει στο ακέραιο το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός δεν αντέχει τέτοια παρέμβαση.
Στο ίδιο έργο θεατές
Το δώρο Χριστουγέννων δεν είναι η πρώτη «γκάφα» της γενικής γραμματέας Άννας Στρατινάκη, καθώς διαφοροποιήθηκε στις δηλώσεις για άλλη μια φορά σε σχέση με όσα προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης όσον αφορά το επίδομα των 400 ευρώ που θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της κας Στρατινάκη δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι την 1η Μαρτίου του 2020 και μετά, ενώ εκείνη λίγες ώρες μετά ανέφερε ότι η σωστή ημερομηνία είναι η 1η Ιανουαρίου 2020.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές σε αυτούς που ανακοινώνουν μέτρα ανακούφισης ανέργων και εργαζόμενων που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορονοιού και βρίσκονται σε αεργία ή μακροχρόνια ανεργία ότι δεν μπορούν να αντιφάσκουν στις δηλώσεις τους και να παραπλανούν εμπαίζοντας όσους τους ακούν. Είναι παραπάνω από απαραίτητο σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα να υπάρχει ενιαία πολιτική γραμμή χωρίς ξεχωριστές ατζέντες, την οποία θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα στελέχη ανεξάρτητα από τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός.
ΠΗΓΗ: mononews.gr
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Δημήτρης Κατακουζηνός