Οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, απαιτούν διαφορετικό μίγμα πολιτικής, αναγνωρίζοντας τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, προκάλεσαν πραγματικό σοκ, στην αγορά.
Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις. Οικονομικά επιμελητήρια, επαγγελματο-βιοτέχνες, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων, αγροτών κλπ, για πρώτη φορά ενδεχομένως, συμφωνούν στο προφανές:
Οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, απαιτούν διαφορετικό μίγμα πολιτικής, αναγνωρίζοντας τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος.
Τον περασμένο Μάρτιο, η οικονομία είχε περάσει μεν σε αναιμικούς ρυθμούς ύφεσης, ωστόσο, καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει, με την παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η ύφεση κινείται πέριξ του 10%.Επίσης ενώ η ανεργία τότε ήταν στο 16% , τώρα κινείται πιθανόν πάνω από το 20%, δίχως να υπολογίζονται σε αυτήν οι εργαζόμενοι-άνεργοι που τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Αν στα προηγούμενα προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι, σήμερα 1 στις 3 επιχειρήσεις σκέφτεται σοβαρά το λουκέτο, τότε είναι αντιληπτό ότι, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να μην προκύψουν νέα, χειρότερα ενδεχομένως και πιο υφεσιακά, αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση δυστυχώς επιλέγει να κινηθεί με την ίδια αποτυχημένη συνταγή:
1.Επαναλαμβάνει τις αναστολές συμβάσεων που αποτελούν προθάλαμο απόλυσης, όπως αποδεικνύεται και από τους 130.000 επιπλέον ανέργους ,που προέκυψαν από τις αρχές του έτους. Αυτή τη φορά, δεν δίνει 17,8 ευρώ την ημέρα, ως ειδική αποζημίωση αλλά 26,6 ευρώ, αλλά, μόνο για το μήνα Νοέμβριο. Πρακτικά, ουδείς από τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για πρώτη φορά αυτό το μήνα, δεν πρόκειται να ενισχυθεί με 800 ευρώ όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός , καθώς οι πρώτες αναστολές θα ξεκινήσουν από 7.11.2020 και στην καλύτερη περίπτωση θα αντιστοιχούν σε επίδομα 640 ευρώ. Και μάλιστα οι σχετικές καταβολές, θα γίνουν 2 μήνες μετά, στα τέλη του έτους. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι μέχρι τότε…
2.Η κοροϊδία με τους μακροχρόνια άνεργους συνεχίζεται. Από τους περισσότερους από 510.000 εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους , μόνο 130.000 θα επιδοτηθούν, με ένα εφάπαξ βοήθημα 400 ευρώ. Αλλά ακόμα και εκείνοι που θα επιδοτηθούν τελικά, τί έχουν λάβει ως κρατικό βοήθημα; Συνολικά αυτοί οι συμπολίτες μας, θα έχουν πάρει ως επιπλέον ενίσχυση, για περισσότερους από 9 μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα!
3.Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση καταβολής των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για επιπλέον 2 μήνες. Ας σημειωθεί όμως ότι, από τους 1.100.000 ανέργους, που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μόνο το 10% λαμβάνει επιδότηση τακτικής ανεργίας. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν θα δουν τον εαυτό τους, μέσα στα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης.
4.Η μεγάλη απογοήτευση ήρθε για τους ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση τους σπρώχνει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5, για τις οποίες οι προϋποθέσεις ένταξης ακόμα είναι γκρίζες. Αρχικά δεν πρόκειται για επιδόματα αλλά για δάνεια με ειδικούς όρους και με επιστροφή του 50%, πίσω στο κράτος! Πέραν αυτού ουδέν! Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος, που πλήττεται από την κρίση για τους 8 μήνες της πανδημίας, έχει λάβει μέχρι σήμερα, βοήθημα 600 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ το μήνα! Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ελάχιστη αξία έχουν, αφού η μετάθεση πληρωμής τους, απλά θα σωρεύσει χρέη την Άνοιξη, που θα αποτελέσουν θηλιά, στο λαιμό των ελευθέρων επαγγελματιών.
5.Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και εκείνοι που δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα για άλλη μια φορά. Οι υποδηλωμένοι και αδήλωτοι εργαζόμενοι, όσοι εργάζονται με μπλοκάκια ή τίτλους κτήσης, όσοι κάνουν σκόρπια μεροκάματα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον πολιτισμό που δεν έχουν παρά περιστασιακή μόνο απασχόληση δίχως να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια πλατφόρμα, οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό κλπ είναι απορίας άξιο πως θα επιβιώσουν το Χειμώνα.
6.Τέλος για άλλον ένα μήνα οι μισοί εργαζόμενοι στη χώρα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα κληθούν να εργαστούν μέσω τηλεργασίας δίχως να υπάρχει ακόμα – 8 μήνες μετά! – ρυθμιστικό, προστατευτικό πλαίσιο. Οι παραβιάσεις ωραρίων , η εργοδοτική αυθαιρεσία, το γεγονός ότι, οι τηλεργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους, τον σχετικό τεχνολογικό εξοπλισμό για να συνδεθούν με τον εργοδότη, δεν φαίνεται να απασχολούν τους αρμόδιους. Αλλιώς πως να εξηγήσει κανείς ότι, 8 μήνες δεν έφεραν στη βουλή μισή διάταξη, για να τους προστατεύουν, αλλά απλώς παρατείνουν την αυθαιρεσία;
Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αντίστοιχη πολιτική με εκείνη του Μαρτίου. Τα αποτελέσματα, οχτώ μήνες μετά, δεν μπορεί να είναι και πολύ διαφορετικά.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)
www.ieidiseis.gr