Το νέο «μοντέλο απασχόλησης» περιλαμβάνει «στην πρώτη γραμμή», την τηλεργασία. Πρόκειται για την «εξ αποστάσεως εργασία» που καθίσταται απαραίτητη, ελέω πανδημίας. Το μέτρο επιβλήθηκε «βίαια» τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστεί το α’ κύμα της πανδημίας. Τώρα, επανέρχεται με δριμύτητα, μιας και η χώρα αντιμετωπίζει το β’ κύμα. Όμως, πρόκειται για ένα μέτρο για το οποίο δεν έχουν θεσμοθετηθεί κανόνες, άρα έως τώρα η λειτουργία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αυθαίρετη». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα βρίσκονται εν ισχύ διατάξεις του 1998, που αφορούν ζητήματα τηλεργασίας και οι οποίες εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ξεπερασμένες…
Σε αυτό το τοπίο, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να βάλει «όρους και κανόνες» στην τηλεργασίας, στο σχετικό νομοσχέδιο που τις επόμενες μέρες θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Τα βασικά σημεία του μοντέλου τηλεργασίας θα είναι τα εξής:
α. Μερική τηλεργασία, εκ περιτροπής τηλεργασία ή εργολαβική ή τριγωνική.
β. Τηλεργασία υποχρεωτική.
γ. Κόστος εξοπλισμού-λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθού, ασφάλισης και φορολογίας.
δ. Τηλε-ετοιμότητα και χρονικά όρια.
ε. Μισθολογική μεταχείριση σε σχέση με τον εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
στ. Σύστημα παρακολούθησης του τηλεργαζομένου «αν επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού»! Είναι ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο που δημιουργείται, αφήνει την υπόνοια ότι θα μπορεί ο εργοδότης να παρακολουθεί τον εργαζόμενο ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Άρα, θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τυχόν τον «ελεύθερο χρόνο του» και να οδηγεί σε πολύ πιο δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, από τις σημερινές…
Πηγή : https://www.asfalistiko.gr