Απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, αποφάσισαν ομόφωνα τα σωματεία: Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ), Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «Άγιος Ιωάννης», Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων, Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (Αθήνα), αντιδρώντας στο ξεπούλημα της επιχείρησης, που ήδη έχει δρομολογηθεί με δύο διαγωνισμούς από το ΤΑΙΠΕΔ.
«Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοι σταματά το πολύ μέχρι τέλος του έτους», αναφέρουν συνδικαλιστές, επισημαίνοντας ότι τα σωματεία ζητούν τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση παρουσίασε πρόταση για ένα «πακέτο αποχώρησης», το οποίο θα δώσει στους απολυμένους ένα «κοινωνικό ταμείο», που θα… δημιουργήσει μετά την πώληση. Στην πράξη πρόκειται για αποζημίωση απόλυσης, αγνώστου ύψους, που θα δοθεί σε δόσεις, ως «έναντι», «επίδομα εργασίας», «επίδομα επανένταξης στην εργασία» κ.ά. Στόχος να απολυθούν οι 1.079 εργαζόμενοι που δουλεύουν απευθείας στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και πολλοί ακόμα που απασχολούνται σε αυτή μέσω εργολάβων. Όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση του σωματείου, δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας από την κυβέρνηση! «Απορρίπτουμε το “κοινωνικό πακέτο” γιατί εμείς θέλουμε διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της εργασίας μας. Θέλουμε όλα τα κεκτημένα μας», είναι η ομόφωνη θέση των σωματείων, που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
FAST TRACK ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του έχει ξεκινήσει με διαδικασίες εξπρές το διαγωνισμό για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο, μετά το «πράσινο φως» της διαιτησίας, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η διαιτησία έκρινε ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας ανήκει στο Δημόσιο, όπως και δικαιώματα στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με το μοντέλο των δύο παράλληλων διαγωνισμών.
Η μεταλλευτική εταιρεία διατηρεί δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη, στα ορυχεία της Εύβοιας, στα ορυχεία της Καστοριάς και στο ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε δύο ξεχωριστές δημόσιες προσκλήσεις για την αναζήτηση νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την προετοιμασία του διαγωνισμού, με προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την προηγούμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, επιδιώκοντας να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία μέσα στον Οκτώβριο. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού, όπως διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται, μετά την απόφαση της διαιτησίας, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός 12 μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.