Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε την Πέμπτη 8/10/2020 αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Ακολουθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.
Ως εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ ενημερώσαμε αναλυτικά για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους επτά μήνες τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού (ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Συγκεκριμένα «Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών, εργαζομένων στον χώρο παραμένει αόρατο για το Υπουργείο Πολιτισμού και απουσιάζει από τα μέτρα στήριξης. Όσα μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί, αποδείχτηκαν ανεπαρκή και δυστυχώς αποτελούν καινούρια «εργαλεία» για την αποδυνάμωση ή και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για την υποχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Υπάρχουν μάλιστα μέτρα που – ως είθισται για αυτήν την Κυβέρνηση – ανακοινώθηκαν μεγαλόσχημα στο περιβόητο πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ (7/5/2020) και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Γνωστές δε σε όλους τους εργαζομένους οι απίστευτες καθυστερήσεις στην καταβολή ακόμα και των «περιβόητων» 534 ευρώ, σε όσους, λίγους από εμάς εγκρίθηκε η πίστωση.
Από τα μέσα Αυγούστου οι άνθρωποι του πολιτισμού ζήσαμε τον απόλυτο παραλογισμό. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκδίδει εγκυκλίους με υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προφορικά αυστηρότερα μέτρα, που όμως ποτέ δεν ενσωματώθηκαν σε ΦΕΚ, Περιφέρειες αυτονομήθηκαν και αποφάσισαν διαφορετικά, Δήμοι ακύρωσαν εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
Διαρροές στον Τύπο μας πληροφόρησαν για επερχόμενο γενικό lock down στον Πολιτισμό, ως μέρος των έκτακτων μέτρων για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Στη συνέχεια, από νέες διαρροές πληροφορηθήκαμε ότι μετά από προσωπικές παρεμβάσεις στον Πρωθυπουργό εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν θα γίνει lock down αλλά θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο τέλος ανακοινώθηκαν επισήμως τα μέτρα που ίσχυσαν από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και για 15 μέρες στην Αττική, τα οποία στη συνέχεια παρατάθηκαν για επιπλέον μια εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτά αναστέλλονται οι προβολές σε χειμερινούς κινηματογράφους και όλες οι συναυλίες σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους καθώς και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα. Όλα αυτά χωρίς την παραμικρή μέριμνα για το πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα μπορέσουν αυτό το διάστημα να εργασθούν.
Στην έλλειψη σχεδίου και υγειονομικών πρωτοκόλλων εν όψει της χειμερινής σεζόν, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους ανθρώπους του κλάδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματίσουν την προετοιμασία των παραστάσεων.
Αυτό χρησιμοποιείται ως αφορμή από πολλούς εργοδότες ώστε να μην είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η -νέα κανονικότητα- σε πολλά ιδιωτικά θέατρα είναι οι απλήρωτες πρόβες με υπόσχεση αμοιβής και η κατακρήμνιση των αμοιβών.
Επίσης στο αίτημα μας στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη (24-09-2020) ώστε η Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους για αδήλωτες πρόβες, ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την Υπουργό χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως «φοροφυγάδων» και «μαύρα» εργαζόμενων. Η δήλωση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού αποτελεί μέγιστο ηθικό ατόπημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται ΙΧΝΟΣ εργασίας τους τελευταίους μήνες με τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης και των συνεχών αναβολών και ακυρώσεων των πολιτιστικών δράσεων.
Με τη δήλωσή της αυτή ενοχοποιεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον πολιτισμό. Ξεχνάει, μάλλον, η Υπουργός πως αυτά συμβαίνουν όταν – όπως η ίδια κυνικά δήλωσε στις 7 Μαΐου – η «αγορά αυτορυθμίζεται» και το Υπουργείο απλά κοιτά αμέτοχο, δηλώνοντας «αναρμόδιο».
Είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν έχουν ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και κατευθυνόμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα και επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Εν κατακλείδι στην απόγνωση που βρίσκεται ο κλάδος δεν μας οδήγησε η υγειονομική κρίση, αλλά η κυβέρνηση με την αδιαφορία της και την ανικανότητά της να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πολιτισμού, παρά τις προτάσεις μας.
Βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αρνείται να ανακοινώσει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσουν οι χειμερινοί χώροι πολιτισμού. Πολλά μικρά θέατρα, μουσικές σκηνές και κινηματογράφοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους. Η οικονομική καταστροφή που συντελείται είναι ανυπολόγιστη.»
Ειδικά θέματα
Μέτρα στήριξης Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου
Μετά από την πολύ μεγάλη πίεση που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα
Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει την αποζημίωση καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού με 534 ευρώ τον μήνα, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η αποζημίωση αυτή έχει ως βάση την εγγραφή των εργαζομένων στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, με προθεσμία εγγραφής την 15/10/2020.
Εξαιρούνται όσοι έχουν σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη ή λαμβάνουν τακτική επιδότηση ΟΑΕΔ.
Ολόκληρη η τροπολογία είναι εξαιρετικά προβληματική για μία σειρά από λόγους.
- Ενώ τη δημιουργία του Μητρώου την είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν συμπεριλαμβάνεται στα Υπουργεία που θα συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα ορίζονται τελικά οι δικαιούχοι, θα καθοριστούν από δύο Υπουργεία που δεν γνωρίζουν τον χώρο και τις εργασιακές ιδιομορφίες του.
- Η επιδότηση συνδέεται έστω και ασαφώς με το Μητρώο. Από την πρώτη εξαγγελία του εκφράσαμε σαφείς αντιρρήσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε το Μητρώο να γίνει πιο πλήρες και λειτουργικό, π.χ. συμπλήρωση ειδικοτήτων που έλειπαν, δυνατότητα εγγραφής σε περισσότερες της μια ειδικότητες, καθορισμός προϋπηρεσίας και κριτηρίων εγγραφής. Μέχρι σήμερα δεν έγιναν οι κατάλληλες βελτιώσεις με αποτέλεσμα το Μητρώο να μην μπορεί να αποτυπώσει με επιτυχία την πραγματικότητα στον κλάδο μας.
- Δεν παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς θα συνδεθεί το Μητρώο με το επίδομα. Γνωρίζουμε μόνο ότι θα χρειαστεί και δεύτερη κατάθεση αιτήσεων μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
- Παράταση της προθεσμίας (15/10/2020) για εγγραφή στο Μητρώο έως ότου ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις.
Εποχικό Επίδομα
Ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα, το οποίο θέσαμε και στο πρόσφατο ραντεβού μας (24-09-2020) στο Υπουργείο Εργασίας στην Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη.
Πιο συγκεκριμένα:
Όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σύμφωνα με τη φετινή εγκύκλιο για το 2020 (ΑΔΑ: Ψ8254691Ω2-Δ48, κεφάλαιο 6, περίπτωση ΙΙ, παράγραφος 6), προκειμένου κάποιος εργαζόμενος στον Πολιτισμό θα πρέπει:
[…]
« Η παράγραφος 6 της εν λόγω εγκυκλίου: Να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020).»
Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως η συγκεκριμένη διάταξη για τη φετινή χρονιά καθιστά σχεδόν αδύνατη την καταβολή του επιδόματος στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων.
Η κα Στρατινάκη μας υπέδειξε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ για αυτό το θέμα. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ μας επέστρεψε στην κα Στρατινάκη.
Τέλος σήμερα 8/10 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κο Νικόλαο Γιατρομανωλάκη και θεσμικούς εκπροσώπους του χώρου του Θεάματος. Στην παρέμβαση της Ομοσπονδίας κατατέθηκαν τα ίδια προβλήματα που τέθηκαν νωρίτερα και στον κο Αλέξη Τσίπρα.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.