- Χωρίς αποζημίωση ειδικού σκοπού μένουν οι εργαζόμενοι που εργάζονταν σε εποχικές επιχειρήσεις, καθώς έκλεισαν και δεν τη δικαιούνται. Κι αυτό διότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης έχουν μόνο οι εργοδότες για όσες επιχειρήσεις είναι ακόμα ανοικτές.
Έτσι εκατοντάδες επιχειρήσεις στον κλάδο, που έκλεισαν στις 30/09/2020, απέλυσαν το προσωπικό τους με αποτέλεσμα έως και σήμερα οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν πρόσβαση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ζητά από την Κυβέρνηση την μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης όπως και το καλοκαίρι (σε όσους δεν έκανε επαναπρόσληψη ο εργοδότης), ακόμα κι αν έχουν απολυθεί ή έχει λήξει η σύμβαση τους στον επισιτισμό – τουρισμό, ώστε να εξασφαλίσουν εισόδημα για τους εργαζόμενους για 2 επιπλέον μήνες αφού το ταμείο ανεργίας θα μπει τον Νοέμβριο.
Επίσης η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους των εποχικών επιχειρήσεων να μην βιαστούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση ανεργίας (έχουν περιθώριο 60 ημέρες) μέχρι να παρθεί οριστική απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας.Όπως είναι γνωστό ο ν. 4722 /2020 στο άρθρο 19 αναφέρεται πως παρατείνεται η αναστολή σύμβασης και στον τουρισμό και στον επισιτισμό σε εποχικές ή μη εποχικές επιχειρήσεις έως 31/10/2020.Το πρόβλημα όμως είναι πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα μόνο στον εργοδότη να θέτει το προσωπικό σε αναστολή. Δεδομένου λοιπόν πως οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει (η πλειοψηφία αυτών) και για τους εργαζόμενους είτε έχει λήξει η σύμβαση, είτε έχουν απολυθεί, αυτομάτως οι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Η διάταξη του νόμου ορίζει ότι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα ημέρες. Σε αυτούς παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.
Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr