Θέλουν το ΣΕΠΕ εισπρακτικό μηχανισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θέλουν το ΣΕΠΕ εισπρακτικό μηχανισμό

Το γεγονός ότι συζητείται ή έχει ήδη αποφασιστεί χωρίς να έχει ακόμα αποτυπωθεί στο ελληνικό δίκαιο η αφαίρεση της αρμοδιότητας της διενέργειας εργατικών διαφορών και της διαδικασίας συμφιλίωσης από το ΣΕΠΕ δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία.

Η συζήτηση για την αλλαγή του ρόλου του ΣΕΠΕ δεν είναι καινούργια. Την έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ως σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι εργατικές διαφορές θα διενεργούνται από διαπιστευμένους εργατικούς διαμεσολαβητές ή ότι η αρμοδιότητα θα μεταφερθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Ωστόσο το ΣΕΠΕ δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια με την οποία μπορεί η κάθε κυβέρνηση να κάνει πειράματα. Είναι ο μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά εργασίας με αρμοδιότητες τον έλεγχο, την επίλυση εργατών διαφορών και την παροχή πληροφοριών που λειτουργεί σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Εν προκειμένω στην Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ύφεση περνάει στην αγορά εργασίας, εκεί που εργαζόμενοι απολύονται γιατί οι επιχειρήσεις δεν έχουν δουλειά, εκεί που δεν πληρώνονται γιατί οι εργοδότες τους δεν μπορούν να πάρουν δάνειο, εκεί που δέχονται μειώσεις μισθών υπό τον εκβιασμό της ανεργίας, εκεί που δέχονται να εργάζονται επταήμερο και με απλήρωτες υπερωρίες.

Το ΣΕΠΕ, έτσι όπως έχει λειτουργήσει στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα προσφεύγουν σ’ αυτό για να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Το γεγονός ότι μέσω της διαδικασίας της εργατικής διαφοράς οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, άμεσα και χωρίς να απαιτείται να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, να βρουν το δίκιο τους έχει συμβάλει στο να φέρει τους εργαζόμενους κοντά στον θεσμό της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ΣΕΠΕ έχει δεχτεί ήδη αρκετά πλήγματα από την κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 2019 από Ειδική Γραμματεία μετατράπηκε σε ακόμη μια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Ακόμα παράγει έργο που αφήνει αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, κυρίως λόγω της υψηλής ειδίκευσης και του φιλότιμου των επιθεωρητών του. Η αφαίρεση όμως και της αρμοδιότητας διενέργειας εργατικών διαφορών θα το μετατρέψει σε ακόμη έναν εισπρακτικό μηχανισμό που θα λειτουργεί μακριά από τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

* Η Σταυρούλα Παπαδημητρίου είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων υπ. Εργασίας και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

avgi.gr