Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ) χαιρετίζουν τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο ως μέρος της δημόσιας και δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Η ΕΡΑ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη καθώς ήταν εκείνη η παράταξη που εδώ και χρόνια έθεσε τη διεκδίκηση στη σωστή της βάση: Δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο ως μέρος της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αντιπαλεύοντας τον διαχωρισμό του νηπιαγωγείου από την 12χρονη εκπαίδευση στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ποτέ δεν χρησιμοποίησε το γνωστό 2+12, παρά μόνο τη 14χρονη δημόσια εκπαίδευση ως διεκδίκηση και ως στόχο.
Δικαιώθηκε ένας πολύχρονος αγώνας της εκπαιδευτικής κοινότητας, των νηπιαγωγών και δασκάλων καθώς και των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου 2018 με την ψήφιση του άρθρου 33 στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η μάχη που δόθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή εντός και εκτός βουλής δεν ήταν εύκολη, καθώς το σύνολο της νεοφιλελεύθερης και αγοραίας αντίληψης για την εκπαίδευση αντιδρούσε σφόδρα: Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία δυστυχώς δεν κατανόησε την πολιτικο- ιδεολογική διάσταση των θέσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που αντιμάχονταν στην ψήφιση νόμου για δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο.
Η μη ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου από τη Ν.Δ. δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είχε ήδη απεμπολήσει στο τελευταίο συνέδριό της τον όρο «νηπιαγωγείο» και στη θέση του είχε βάλει τους παιδικούς σταθμούς και μιλούσε για προσχολική αγωγή από 2- 6 ετών.
Το ΟΧΙ του ΠΑΣΟΚ–ΔΗΣΥ κατά της δίχρονης προσχολικής ανέδειξε την ευθυγράμμιση του με τους εκείνους τους Δημάρχους της ΚΕΔΕ που θέλουν τα νηπιαγωγεία στους Δήμους και τους νηπιαγωγούς δημοτικούς υπαλλήλους και τους γονείς να πληρώνουν. Δεν ασχολήθηκαν σοβαρά , όπως και η ΝΔ, με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αντιμετώπισαν τα νηπιαγωγεία ως «σταθμούς» και όχι ως σχολεία παραβλέποντας την ανάγκη για κτηριακές υποδομές, ενώ χρήματα υπήρχαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη σχολική στέγη και δεν έθεσαν ποτέ ένα σύγχρονο, σοβαρό και ρεαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας της. Γι αυτό είπαν το ΟΧΙ στην ψηφοφορία μαζί με το Ποτάμι.
Έκπληξη ωστόσο προκαλεί το ΠΑΡΟΝ του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για τη δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση (άρθρο 33), ενώ διακήρυττε πάντα την ανάγκη θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης στάσης του.
Το προηγούμενο διάστημα, παρότι πολλές φορές οι περισσότερες παρατάξεις στη ΔΟΕ καθόριζαν τη ρητορική αλλά και θέσεις τους στη βάση κομματικών και άλλων σκοπιμοτήτων, (η ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ έφτασε στο σημείο να κάνει αήθεις επιθέσεις προς την ΕΡΑ με σποτάκια για «αριστερούληδες» και άλλα χαριτωμένα), στο ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο συνέβαλαν ώστε η ΔΟΕ να πάρει θετικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, διακρίνοντας ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δικαιώνονταν ένα χρόνιο και ιστορικό αίτημα του κλάδου. Με την ευκαιρία της ψήφισης της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο και την λυσσαλέα αντίδραση που υπήρξε και εκφράστηκε και στη βουλή οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) ελπίζουμε να κατανόησαν ότι: νεοφιλελευθερισμός και δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι πράγματα ασύμβατα και οι εκφρασμένες πολιτικές από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) συνεχίζουν να είναι πολιτικές ενάντια στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενάντια στους εκπαιδευτικούς και στην εκπαιδευτική κοινότητα που μάχεται για καθολική εκπαίδευση όλων των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες η Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στο πλαίσιο του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου έγινε ΝΟΜΟΣ του κράτους. Σας καλούμε να τον στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όλοι μας να υλοποιηθεί από Σεπτέμβρη, διεκδικώντας και τις αναγκαίες κτηριακές υποδομές, καθώς και όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς-νηπιαγωγούς με μόνιμους διορισμούς ώστε να υλοποιηθεί κατά τρόπο καθολικό σε όλη την επικράτεια.
Ο δρόμος του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο , για ένα ριζοσπαστικό- δημοκρατικό σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά με όλους τους εκπαιδευτικούς δεν έχει γυρισμό
Όλοι και όλες στις αγωνιστικές-απεργιακές κινητοποιήσεις την Παρασκευή
2 Μαρτίου 2018 με κύριο αίτημα:
Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς τώρα στην εκπαίδευση.