Την περασμένη Δευτέρα, ψηφίστηκε στη Βουλή, με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί, από στιγμή σε στιγμή, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τα πιο σημαντικά άρθρα, τα οποία και επιφέρουν σημαντικότατες ανατροπές, στην καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων, είναι εκείνα που για πρώτη φορά καθιερώνουν: α) την απλήρωτη υπερωρία (μέσω της υποχρέωσης αναπλήρωσης κατά μία ώρα επιπλέον εργασίας, των μισών ημερών της προληπτικής καραντίνας που ορίζει ο ΕΟΔΥ, δίχως όμως υπερωριακή αμοιβή),
β)την περικοπή του δώρου Χριστουγέννων(που για το χρόνο της αναστολής εργασίας θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού) και
γ)την ματαίωση της προαναγγελθείσας από την ΝΔ, για το 2020, αύξησης του κατώτατου μισθού(άρα και των επιδομάτων που τον παρακολουθούν πχ ΟΑΕΔ κλπ).
Η βασική ρητορική της κυβέρνησης, είναι ότι πρόκειται για μέτρα έκτακτα και προσωρινά, που θα ισχύσουν μόνο, για την περίοδο της πανδημίας.
Η διάψευση αυτού του ισχυρισμού, που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της βουλής, δια στόματος κ. Βρούτση, ήρθε από το στόμα του ιδίου του Πρωθυπουργού, στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν όπως είπε οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου».
Το σχέδιο που προωθείται είναι ο διακαής πόθος του ΣΕΒ, που δεν βρήκε ευήκοα ώττα, ούτε την περίοδο των μνημονίων. Πρόκειται για την απόλυτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υποβάλλονται:
α) Ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ 35 και 45 ωρών εβδομαδιαίως κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης, μετατρέποντας το 8ωρο σε 9ωρο.
β) Οι επιπλέον ώρες δεν θα γράφονται ως υπερωρίες αλλά θα εξαργυρώνονται με ρεπό, ή με μειωμένο ωράριο κάποια άλλη μέρα ή με άδεια στον εργαζόμενο.
γ)Το πλαφόν των υπερωριών θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες ανά εξάμηνο από τις 98 που είναι σήμερα.
δ)Εξετάζεται η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας, που αμείβεται φθηνότερα απ’ ότι η υπερωρία.
ε) Καθιερώνεται το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ότι πλέον σχηματίζεται ένας νέος τύπος εργαζομένου – λάστιχο, ο οποίος θα δουλεύει περισσότερο, θα πληρώνεται λιγότερο και θα φεύγει από το σπίτι του, χωρίς να ξέρει πότε θα γυρίσει.
Ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα για αλλαγές στο ωράριο ανά πάσα στιγμή, ψηφιακά, εφόσον προκύψουν ανάγκες στην επιχείρηση.
Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε εκεί…
Προανήγγειλε ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982,κούρεμα των συνδικαλιστικών αδειών και νέα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αλλαγές στις αποζημιώσεις, αλλά περισσότερα, θα γνωρίζουμε, όταν δοθεί προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή των Οκτώβριο.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε στην μετατροπή του συστήματος, στον δεύτερο πυλώνα(επικουρικές συντάξεις), από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
Μια επιλογή, που θα οδηγήσει στο τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων και σε ένα τεράστιο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, που μπορεί να απειλήσει όλον τον προϋπολογισμό. Και αυτό τη στιγμή που λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση μιλούσε για ένα απόλυτα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, μέχρι το 2070.
Ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας μέσα σε 14 μήνες έχει πετύχει τόσο καίρια πλήγματα στην εργατική νομοθεσία, που οι πληγές θα είναι σε λίγο αδύνατο να επουλωθούν.
Η εμμονή των νεοφιλελεύθερων ταγών της ΝΔ, να αντιμετωπίζουν την εργατική νομοθεσία ως ”πρόβλημα”, θα θέσει υπό απειλή την κοινωνική συνοχή και θα διευρύνει τον στρατό των εργαζόμενων φτωχών, οι οποίοι αν και θα εργάζονται δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.
Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οφείλουν να ανασυγκροτηθούν άμεσα και να δώσουν την απάντηση τους.
Διονύσης Τεμπονέρας
Δικηγόρος – Εργατολόγος