Ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα
Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στην από 20/08/2020 επιστολή μας προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (επισυνάπτεται) ύστερα από την άδικη, καταχρηστική και αδικαιολόγητη απόλυση της συναδέλφου Μ.Ζ. Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει επίσης σε αντίστοιχο ηλεκτρονικό μας μήνυμα προς τον κ. Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών.
Η συνάδελφος, η οποία ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ζήτησε είτε να δουλέψει με τηλεργασία είτε να της χορηγηθεί άδεια έστω και άνευ αποδοχών, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία της αλλά και τη υγεία του συζύγου της ο οποίος έχει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Αντί άλλης απάντησης, την απέλυσαν !
Στις αρχές Αυγούστου και ενώ το 2ο κύμα της πανδημίας είχε ήδη αρχίσει να καλπάζει, δεν θεωρήθηκε ότι συνέτρεχε λόγος να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο το πρόβλημα της συναδέλφου. Αντί να αναζητηθεί κάποια λύση, όπως γίνεται – και σωστά – σε χιλιάδες συναδέλφους από το τακτικό προσωπικό, την έδιωξαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η απόφαση της απόλυσης δεν μπορεί να στηριχθεί σε υποτιθέμενη κακή απόδοση της εργαζόμενης αφού κρίνεται ως άψογη επαγγελματικά από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους της τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια που εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα . Φανερώνει όμως μία πλήρη αναισθησία απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα υγείας – και επιβίωσης – και αδιαφορία για τη διαχείριση με όρους λογικής των θεμάτων που προκύπτουν από την πανδημία και για τα οποία όλοι οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν «βάλει πλάτη» για να επιλυθούν!
Μετά από τέτοιες – και άλλες παρόμοιες – συμπεριφορές θα έρθουν να μας καταλογίσουν ατομική ευθύνη;! Θυμίζουμε ότι μόνο ύστερα από τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας και της προέδρου μας κας Βασιλικής Χριστοπούλου, έγινε κατανοητό ότι τα τεστ Covid-19 θα πρέπει να γίνουν και στους ενοικιαζόμενους, διότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.
Ζητάμε έστω και τώρα, η Εθνική Τράπεζα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε εργαζόμενους που την υπηρετούν για χρόνια και να αναστείλει την απόλυση. Είναι, το λιγότερο, ανήθικο να ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα που προξενεί η πανδημία. Στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα περί περικοπής λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας όταν μιλάμε για μισθούς της τάξης των 700 ευρώ.
Συνάδελφοι –ισσες, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΑΠΟΛΥΣΗ). Παλεύουμε με κάθε μέσο για να ανακαλέσουμε τις απολύσεις – όπως έχουμε καταφέρει στο παρελθόν- και να ανατρέψουμε τη λογική ότι οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι είναι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, είναι απλά αναλώσιμοι.
Το Δ.Σ.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Κυρίες/κύριοι,
Η κα Ζ. Μ. εργαζόταν πάνω από έντεκα (11) χρόνια για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εταιρείας Mellon Technologies, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πρόβλημα ή να αναφερθεί κάποιο παράπονο για την επίδοσή της. Αντίθετα οι προϊστάμενοί της, υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, βασίζονταν στην επιμέλεια και τον επαγγελματισμό της για την διεκπεραίωση σημαντικών διαδικασιών της εκάστοτε υπηρεσίας. Η σχολαστική τήρηση των διαδικασιών από μέρους της και η ιδιαίτερη αφοσίωση με την οποία έφερε εις πέρας τις εργασίες που αναλάμβανε ήταν αυτό που εξασφάλιζε εκ των προτέρων την βεβαιότητα για την εντός των προθεσμιών και ακριβή ολοκλήρωση των καθηκόντων που της είχαν ανατεθεί. Ουδέποτε αρνήθηκε κάποια εργασία ή ολιγώρησε στην ολοκλήρωση της, πρόκειται δε, κατά κοινή ομολογία για υπόδειγμα υπαλλήλου με άψογο χαρακτήρα και ήθος.
Με την έναρξη της πανδημίας του Κορονοϊού η υπηρεσία – ορθώς -της χορήγησε άδεια διότι η ίδια ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τον Ιούλιο ενημερώθηκε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην εργασία της αν και ο κίνδυνος από την πανδημία δεν είχε αποσοβηθεί. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι άδειες για ευπαθείς ομάδες για το τακτικό προσωπικό ήταν και είναι ακόμα σε ισχύ και σχεδόν η πλειοψηφία των εργαζόμενων στις κεντρικές υπηρεσίες εξακολουθεί να εργάζεται με τηλεργασία.
Η ίδια ζήτησε να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση διότι αντιμετωπίζει μία επιπλέον δυσκολία καθώς ο σύζυγός της έχει υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάρτιο του 2020, από το οποίο δεν έχει συνέλθει. Η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να προσλάβει εξειδικευμένο άτομο για τη φροντίδα του συζύγου της, η οποία αν και δεν χρειάζεται να είναι συνεχής ωστόσο είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το 24ωρο. Με μηνιαίο μισθό της τάξης των 700 ευρώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξοικονομηθεί το ποσό που απαιτείται για κατοίκον εξυπηρέτηση από νοσοκόμο.
Είναι επίσης προφανές ότι η τυχόν επιμόλυνσή του από τον ιό, το οποίο θα μεταφέρει στο σπίτι άλλο μέλος της οικογένειας του, ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Επομένως η διαχείριση της κατάστασης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την ίδια όσο και για τον σύζυγό της. Με αυτά τα δεδομένα η εργαζόμενη πρότεινε είτε να της δοθεί η εναλλακτική της τηλεργασίας, όπως έχει ήδη δοθεί σε περίπου 4.000 εργαζόμενους στη Τράπεζα, είτε να επεκταθεί η ειδική άδεια, είτε να της δοθεί άδεια άνευ αποδοχών. Η πρόθεσή της ήταν να συζητήσει κάθε ενδεχόμενο ώστε να μην επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τη Τράπεζα. Τα παραπάνω ετέθησαν τόσο στους προϊσταμένους της στην Τράπεζα με τους οποίους είχε προφορική επικοινωνία όσο και στην εταιρεία Mellon Technologies μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.
Η απάντηση από την από τη πλευρά της εταιρείας ήταν ότι «η Τράπεζα δεν μπορεί να πληρώνει» και αντί άλλης απάντησης έλαβε την ειδοποίηση της απόλυσής της!
Ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει καθημερινά νέα μέτρα όλο και πιο περιοριστικά μέτρα με σκοπό την ανάσχεση του δεύτερου κύματος. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε τη χρήση τηλεργασίας για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Αυτό που δηλαδή ζητούσε η συνάδελφος έχουν ήδη ανακοινωθεί ως αναγκαίο μέτρο προστασίας από τον αρμόδιο Υπουργό!
Ζητάμε να αναστείλετε άμεσα την απόλυσή της και να την επαναφέρετε στην εργασία της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Τράπεζα απέναντι σε μια εργαζόμενη που την υπηρετεί για έντεκα (11) χρόνια με πίστη και αφοσίωση. Η συνάδελφος – όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών – δεν έχει λάβει ίχνος αναγνώρισης για τη δουλειά της, καμία εξέλιξη στη σταδιοδρομία της, καμία προαγωγή ούτε προσδοκία προαγωγής, καμία έστω μικρή, αύξηση μισθού, παρά μόνο μείωση. Ωστόσο δεν περίμενε να εισπράξει ως «ανταμοιβή» για τους κόπους της την πλήρη αδιαφορία για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η δικαιολογία, την οποία παρουσίασε η εταιρεία ως λόγο της απόλυσης, της περικοπή του έργου και της μείωση των λειτουργικών εξόδων είναι απολύτως έωλη και αστήριχτη. Ο φόρτος εργασίας και στο τμήμα το οποίο εργάζεται και σε άλλα τμήματα της διεύθυνσης έχει αυξηθεί. Εξάλλου τα λειτουργικό κόστος δεν θα σημειώσει καμιά αισθητή μείωση με την εξοικονόμηση του πενιχρού μισθού μιας εργολαβικής εργαζόμενης.
Απευθυνόμαστε σε σας διότι θεωρούμε ότι η Τράπεζα φέρει ανυπερθέτως την ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων ακόμα και αν αυτοί εργάζονται μέσω εταιρειών. Επιπλέον θεωρούμε ότι πρόκειται για θέμα ύψιστης ηθικής βαρύτητας, το γεγονός ότι αντί να εξεταστούν οι δυνατότητες διευκόλυνσης μιας υπαλλήλου, της «προσφέρεται» το χαρτί της απόλυσης.
Επειδή η πανδημία του Κορονωϊού, όπως ομολογείται από τις επίσημες ανακοινώσεις απέχει πολύ από το να μην αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο και επειδή οι εργαζόμενοι εργολαβικοί απαιτούμε να αντιμετωπιζόμαστε τουλάχιστον όπως και το τακτικό προσωπικό της Τράπεζας ειδικά όταν το θέμα αφορά τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα υγείας και ζωής θα πρέπει να επανεξετάσετε άμεσα το ζήτημα.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με το εκπροσώπους του Συλλόγου μας διότι είτε θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα είτε αυτά θα μας υπερκεράσουν και θα καταδείξουν την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τα προβλήματα της περιόδου. Ζητάμε την επαναφορά της εργαζόμενης στην εργασία της διότι διαφορετικά η παραίνεση του κ. Διευθύνοντος Συμβούλου: «να παραμείνουμε ανθρώπινοι» θα ακούγεται ως ένα κακόγουστο αστείο…
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασιλική Χριστοπούλου Γιώργος Καπετανάκης