- Οι άνθρωποι του Πολιτισμού κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους καθώς όπως αναφέρει και η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος “Έξι μήνες μετά την έλευση της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, (ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), βρίσκονται σε οριακή κατάσταση“.
- Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό οργανώνουν νέα κινητοποίηση για τις 10 Σεπτεμβρίου ώρα 6μμ στα Προπύλαια, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΘΑ
Προς:
– Τον Πρωθυπουργό, Κο Κυριάκο Μητσοτάκη
– Την Υπουργό Πολιτισμού, Κα Λίνα Μενδώνη
– Τον Υπουργό Εργασίας, Κο Ιωάννη Βρούτση
– Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κο Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Σας κοινοποιούμε με την παρούσα επιστολή τα αιτήματα της κινητοποίησης που οργανώνουμε για τις 10 Σεπτεμβρίου ώρα 6μμ στα Προπύλαια
“Έξι μήνες μετά την έλευση της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, (ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση.
Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών, εργαζομένων στον χώρο παραμένει αόρατο για το Υπουργείο Πολιτισμού και απόν από τα μέτρα στήριξης. Όποια μέτρα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί, αποδείχτηκαν ανεπαρκή, και δυστυχώς, αποτελούν καινούρια «εργαλεία» για την αποδυνάμωση ή και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για την υποχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν μάλιστα μέτρα που – ως είθισται για αυτήν την Κυβέρνηση – ανακοινώθηκαν μεγαλόσχημα στο περιβόητο πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ (7/5/2020) και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ είναι γνωστές σε όλους τους εργαζομένους οι απίστευτες καθυστερήσεις στην πληρωμή ακόμα και αυτών των 534 ευρώ, σε όσους, λίγους από εμάς εγκρίθηκε η πίστωση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού -για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα- και την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, ο κλάδος μας βίωσε έναν δεύτερο θάνατο, με την ακύρωση των έστω και λίγων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.
Γίναμε όλοι θύματα μιας απίστευτης ασυνέχειας του Κράτους και της Διοίκησης: κάθε Υπουργείο δηλώνει αναρμοδιότητα και ουσιαστικά άγνοια των επί χρόνια γνωστών προβλημάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού εκδίδει εγκυκλίους με υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προφορικά αυστηρότερα μέτρα, που όμως ποτέ δεν ενσωματώθηκαν σε ΦΕΚ, Περιφέρειες αυτονομήθηκαν και αποφάσισαν διαφορετικά, Δήμοι ακύρωσαν εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ερχόμενη σαιζόν διαφαίνεται ακόμα πιο εφιαλτική. Χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία, τη στιγμή που τα κλειστά σινεμά λειτουργούν κανονικά (για να μην μιλήσουμε για τα αεροπλάνα ή τα καράβια) δεν υπάρχει – ακόμα – κανένα πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων πολιτισμού και η «νέα κανονικότητα» είναι οι απλήρωτες πρόβες με υπόσχεση αμοιβής και η κατακρήμνιση των αμοιβών.
Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία. Είμαστε εδώ, πεισμωμένοι. Είμαστε εδώ και Ζητάμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην εργασία μας και την δημιουργία. Ζητάμε την άμεση και διαρκή στήριξη σε όσους από εμάς, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Ζητάμε μέτρα στήριξης για όλους εργαζομένους του χώρου καθώς και διαφανή κριτήρια επιλογών.
Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:
• Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).
• Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
• Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
• Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
• Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
• Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
• Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
• Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
• Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
• Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
• Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
• Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
• Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε – φυσικά πρόσωπα – ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
• Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Κλιμακώνουμε τη δράση μας δίνοντας ένα δυναμικό «παρόν» την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 (συγκέντρωση για την Αθήνα στα Προπύλαια στην Πανεπιστημίου).
Ημέρα αγώνα των καλλιτεχνών, δημιουργών
και όλων των εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ