Απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι στην Express Service – Σε εξέλιξη έρευνα του ΣΕΠΕ
Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων και η εταιρεία παροχής οδικής ασφάλειας «Express Service», ιδιοκτησίας της οικογένειας Ραπτόπουλου, με έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος
Στην «Express Service», μια εταιρεία που φιγουράρει στις λίστες των μεγαλοφειλετών του δημοσίου και η οποία έχει καταγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Οι πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρείας είναι γνωστές εδώ και χρόνια, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι κατά το παρελθόν έχουν προσφύγει στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Γιάννης Ραπτόπουλος έχει συλληφθεί αρκετές φορές για χρέη προς το δημόσιο, ενώ τον Μάιο του 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης διαβίβασε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος επιστολή η οποία αφορά τη συστηματική μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Ομίλου Επιχειρήσεων Ραπτόπουλου Ιωάννη (Δ.Τ. EXPRESS SERVICE), ζητώντας την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών της εταιρείας.
Μια εκ των απλήρωτων εργαζομένων επικοινώνησε με το «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» για να μας εκθέσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η ίδια επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ωστόσο τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του σταθμού. Όπως μας ανέφερε η Β. «είμαστε απλήρωτοι 10-12 μήνες, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απλήρωτοι και 24 μήνες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές ,ιατρικό προσωπικό αλλά και υπάλληλοι γραφείου να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα προκειμένου να δικαιωθούν».
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης σύμφωνα με την ίδια είναι ότι παρ’ όλη αυτή την κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί η εταιρεία συνέχιζε να προσλαμβάνει άτομα για εργασία, καθώς έφευγε κόσμος συνεχώς. «Το φαινόμενο της πληρωμής των εργαζομένων με ποσά έναντι της μισθοδοσίας τους είναι κάτι που ξεκίνησε περίπου από το 2010, ενώ από τον Μάιο του 2017, οπότε και η μισθοδοσία πρέπει να κατατίθεται στην τράπεζα, τα πράγματα χειροτέρεψαν» μας λέει η Β. τονίζοντας ότι «εδώ και χρόνια δεν καταβάλουν ποτέ μισθό και δώρο ή επίδομα αδείας στις ανάλογες περιόδους. Παρά δίνουν μόνο μετά κόπων και βασάνων τα επιδόματα».
Το πρώτο διάστημα από το 2010 και μετά η επιχείρηση έδινε ένα ποσό έναντι του μισθού κάθε εβδομάδα στο χέρι. Σε καμία περίπτωση το ποσό αυτό δεν κάλυπτε τον νόμιμο μισθό, για αυτό και συσσωρευόταν το χρέος της εταιρείας προς τους εργαζομένους της όλα αυτά τα χρόνια.
«Τα πράγματα χειροτέρεψαν κι άλλο ώσπου η εταιρεία κατέληξε να μας δίνει 50 ευρώ τον μήνα κι αυτό μετά δυσκολίας» σημειώνει η απλήρωτη εργαζόμενη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το δώρο Χριστουγέννων του 2017, το οποίο αν δεν καταβληθεί είναι αυτόφωρο αδίκημα, καταβλήθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας τμηματικά από τις αρχές του Δεκέμβρη μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, ενώ όπως αναφέρει η Β. «έγινε καταγγελία στις 22/01/2018 από εργαζόμενο της εταιρείας στην επιθεώρηση εργασίας για την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αλλά ο εργοδότης εξαφανίστηκε για να μη συλληφθεί».
«Πρόκειται για ομηρία καθώς μας χρωστάνε δεδουλευμένα πολλών μηνών, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική επίλυσης του προβλήματος. Όταν ρωτάμε τους εκπρόσωπους της εταιρείας μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, λέγοντας μας μάλιστα ότι εάν δεν μας αρέσει να φύγουμε» τονίζει η Β., κάνοντας λόγο για «τραγικές συμπεριφορές απέναντι σε εργαζόμενους που έχουν οικογένειες και παιδιά να ζήσουν».
«Είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας ,απίστευτη εκμετάλλευση αν κρίνει κανείς και από τη ζωή του εν λόγω εργοδότη ο οποίος διάγει βίο πλουσιότατο και αγοράζει πανάκριβα αυτοκίνητα» σημειώνει χαρακτηριστικά η εργαζόμενη.
Σε εξέλιξη έρευνα από το ΣΕΠΕ
Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφορικά με τις πρακτικές της εταιρείας, μετά και τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των εργαζομένων.
Στελέχη του ΣΕΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας μιλώντας «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» σημειώνουν πως έχει επιληφθεί η υπηρεσία ειδικών επιθεωρητών, καθώς οι καταγγελίες των εργαζομένων αληθεύουν αναφορικά με τις οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών.
«Είμαστε στη φάση της προσκόμισης των φακέλων που έχουν ζητηθεί από την εταιρία, πρόκειται για ογκώδεις φακέλους, και είμαστε σε φάση επεξεργασίας των στοιχείων» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση έχει συνεργαστεί με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί, ενώ δεν αρνήθηκε τις οφειλές προς τους εργαζόμενους. Ωστόσο, έχει επικαλεστεί διάφορα νομικά και φορολογικά ζητήματα, τα οποία σύμφωνα με την ίδια οφείλονται για την μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων.
Όπως τονίζουν τα αρμόδια στελέχη του ΣΕΠΕ πρόκειται για μια διττή έρευνα. Το πρώτο κομμάτι αφορά τις οφειλές της επιχείρησης προς τους εργαζομένους της. Πρόκειται για οφειλές πολλών μηνών, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι οφειλές δεν είναι ομοιόμορφες. Οφείλονται δηλαδή διαφορετικές μισθοδοσίες μεταξύ των εργαζομένων, κάτι που εξαρτάται και από την παλαιότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται οι ευθύνες και οι ποινές που πρέπει να δεχτεί η εταιρεία, είτε αυτές είναι ποινικές και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, είτε είναι διοικητικές οπότε και θα διαπιστωθούν πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.
Το δεύτερο κομμάτι αφορά στον τρόπο που όλο αυτό το διάστημα ενήργησαν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ αναφορικά με τις πρακτικές της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα ελέγχονται οι ενέργειες που έγιναν, ή δεν έγιναν, από τους επιθεωρητές, ενώ ήταν δημόσια γνωστές οι συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. Σε σχέση με την εσωτερική έρευνα τα πορίσματα αυτής θα αντιμετωπιστούν με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΣΕΠΕ, ενώ θα επιβληθούν εφόσον χρειαστεί οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Τέλος, εκτιμάται ότι η εν λόγω έρευνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.
ΠΗΓΗ: Στο Κόκκινο