Kάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων και τους όρους δουλειάς, η οποία οξύνεται στο έδαφος της επιδημίας του κορονοϊού, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης «SWISSPORT» και «SKYSERV» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. «Δεν παραιτούμαστε από τα εργασιακά μας δικαιώματα», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, με την οποία πραγματοποιεί εξορμήσεις.
Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει από την κυβέρνηση, στο όνομα της στήριξής τους από τις συνέπειες της συρρίκνωσης της επιβατικής κίνησης και της …προστασίας των θέσεων εργασίας, πρόσθετες επιδοτήσεις, απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και «εργαλεία» με τα οποία επεκτείνουν την «ευελιξία», όπως η αναστολή συμβάσεων και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Την ίδια περίοδο η εργοδοσία έδειξε για τα καλά τα δόντια της: «Στο διάστημα αυτό έγιναν 477 απολύσεις συναδέλφων. Βγήκαν σε αναστολή εκατοντάδες άλλοι για τρεις μήνες. Οσοι έμειναν στη δουλειά δούλευαν ακόμα και σε ρεπό τους, ή απασχολούνταν σε αντικείμενο άσχετο από την ειδικότητά τους, προκειμένου να “βγει η δουλειά”», υπενθυμίζει η Επιτροπή.
«Την ώρα που κατ’ απαίτηση των αεροπορικών εταιρειών τα υγειονομικά πρωτόκολλα αφήνουν εκτεθειμένους επιβάτες και εργαζόμενους, η εντατικοποίηση της εργασίας μας είναι στο ζενίθ», καταγγέλλει. Η εργοδοσία σε διάφορα τμήματα «τρώει» μέρες αδειών και χορηγεί «σπαστά» άδειες σε μέρες μειωμένης κίνησης. Πολλά πόστα και καθήκοντα «εκτελούνται από εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων», σημειώνει η Επιτροπή και προσθέτει πως προκειμένου «να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες», οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τα ρεπό τους.
«Κυνικά οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες προσλήψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία μας», τονίζει η Επιτροπή. Όπως σχολιάζει, την ίδια στιγμή που δεν βγαίνουν καλά – καλά οι βάρδιες, «το σύνολο των εργαζομένων αορίστου χρόνου είναι εντεταγμένοι στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” με πετσοκομμένους μισθούς (4ωρα, 5ωρα, 6ωρα)». Το κερασάκι στην τούρτα βάζουν μια σειρά αυθαιρεσίες, που έχουν ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι με 6ωρο πρόγραμμα «να είναι δηλωμένοι ως 4ωροι και ακόμη να μην έχουν πληρωθεί τις ώρες που δούλεψαν».
Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί:
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι απαράδεκτες διατάξεις της παρ. 40 του ν. 3986/11 και το ΠΔ 81/2003. Με βάση αυτά κρατάνε σε ομηρία εργαζόμενους μέχρι και 15 χρόνια τώρα.
- Διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων από κράτος και εργοδοσία. Καμία μείωση μισθού. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να δοθούν πίσω οι μέρες αδείας που δόθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους (στο check-in).
- Όχι στην εντατικοποίηση. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις. Ιδιαίτερα στα τμήματα των εργατών να φτιαχτεί καθημερινό πρόγραμμα για τις πτήσεις και να διασφαλίζονται συχνά διαλείμματα για όλους. Να παρέχεται δωρεάν νερό (το οποίο κόπηκε για υγειονομικούς λόγους!).
- Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από την πανδημία. Σε συνδυασμό με τα απαραίτητα διαλείμματα, να δοθούν αρκετές μάσκες και αντισηπτικά που να επαρκούν για όλη τη βάρδια, και όχι μόνο μια μάσκα πλενόμενη. Να γίνουν δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα γεμάτα αεροπλάνα και τους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους
Τις ευθύνες της κυβέρνησης, «που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των Μεταφορών και του Τουρισμού» όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα και τους «ανύπαρκτους ή “δειγματοληπτικούς” ελέγχους» κατά την είσοδο των τουριστών. Αναφερόμενη στη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η ΕΣΚ στηλιτεύει το γεγονός ότι «πανηγυρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αφίξεις των αεροπλάνων» ενώ έχει αρνηθεί «από τον Ιούνη ακόμα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, λόγω …κορονοϊού».
ergolavikoi.gr