Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
  • Ενώ έλαβαν ειδική αποζημίωση αναστολής μόνο τον Μάρτιο, στη συνέχεια το «σύστημα» τους αποκλείει από οποιαδήποτε άλλη στήριξη και έκτακτο επίδομα
  • Δραματική έκκληση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό με επιστολή στον πρωθυπουργό.

Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων για ορισμένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραμένουν πολλά προβλήματα που έθεσαν μεγάλο αριθμό εποχικά εργαζομένων εκτός και από τα επιδόματα των προηγούμενων μηνών.

Το θέμα αναδεικνύεται και με καταγγελίες που έχουν φτάσει από αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Σε αυτές αναφέρεται ότι όσοι εργάστηκαν τον χειμώνα και η σύμβασή τους λύθηκε με απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση το διάστημα από την 1η έως τις 20 Μαρτίου του 2020, μπορεί να έλαβαν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια δεν συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα στήριξης. Ενώ διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, η πληρωμή τους δεν εγκρίνεται γιατί στο σύστημα φαίνεται ότι λαμβάνουν ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής! Στην πράξη, όμως, δεν την λαμβάνουν.

Το πρόβλημα κοινοποιήθηκε ήδη και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού με επιστολή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. «Για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί σας καθώς η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού δυστυχώς για τους εργαζόμενους είναι τραγική! Βρισκόμαστε αρχές Αυγούστου και υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις και είναι μήνες χωρίς εισόδημα» αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της και εστιάζει στα εξής τρία προβλήματα:

  1. Xωρίς οικονομική υποστήριξη παραμένουν όλοι όσοι αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα αναστολής σύμβασης και τα 534 ευρώ επειδή το lockdown τους βρήκε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος τους είχε προσλάβει τη χειμερινή περίοδο. Αποτέλεσμα, μετά τη λήξη της σύμβασής τους στη χειμερινή εργασία να μην μπορούν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση για την αναστολή σύμβασης.
  2. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση που δεν βρήκαν δουλειά δεν μπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται θέτουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες από αυτούς.
  3. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι κλαδικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, οι μισθοί κατρακυλάνε στα επίπεδα των 650 ευρώ.

Εκβιασμοί

Η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον κ. Μητσοτάκη καταγγέλλει ως καθημερινότητα «την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τα εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό».

«Η Ομοσπονδία μας όλο αυτό το διάστημα επέδειξε σοβαρότητα και αγωνιστικότητα ώστε οι συνάδελφοί μας να βγουν όσο γίνεται αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουμε βρεθεί. Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε μια συνάντηση μαζί σας όντας περαστικός από κάπου και να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί σας. Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις. Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη μια συνάντηση μαζί σας, μαζί και με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε πραγματικά να μπουν τα ζητήματα στο τραπέζι και να βρεθούν λύσεις» σημειώνουν οι κ. Χότζογλου και Κούκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντιστοίχως, της Ομοσπονδίας.

Aναστολές συμβάσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στο προσωπικό επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά λόγω Covid-19 και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ «Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020».

Επίσης με την ίδια ΠΝΠ επανέρχονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στο λιανεμπόριο για τα προϊόντα δειγματισμού. Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού Covid-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2020, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, επιτρέπεται να διαθέτουν σε καταναλωτές προϊόντα δειγματισμού μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Στην περίπτωση των αρωμάτων, εφόσον αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα από τον υπάλληλο, με τήρηση των κανόνων τήρησης αποστάσεων και πάντως χωρίς να αγγίζονται από τον καταναλωτή και χωρίς τη χρήση χαρτιών δειγματισμού ή

(β) με τη χρήση ατομικών σφραγισμένων δειγμάτων που μεταχειρίζεται αποκλειστικά ο καταναλωτής και τα οποία δεν επιστρέφονται, χωρίς τη διαμεσολάβηση υπαλλήλου. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία διατίθενται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή στον ίδιο χώρο.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε διάθεσης προϊόντων δειγματισμού που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος, επιβάλλεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ για κάθε παράβαση, εφαρμοζομένης αναλόγως της υπ’ αρ. 34077/30.3.2020 απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β΄ 1116)».

Χριστίνα Κοψίνη

Πηγή : www.efsyn.gr