Την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ενίσχυση του ΕΣΥ και κάνουν επίκληση στο φιλότιμο των πολιτών επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για την αύξηση της παρουσίας του ιού, στατιστικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν δημοσιοποιηθεί αποκαλύπτουν ότι τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο δεν αυξήθηκε το υγειονομικό προσωπικό (μόνιμο και έκτακτο) που υπηρετεί στις μονάδες Υγείας, αλλά μειώθηκε κατά 5.000, καταρρίπτοντας με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το αφήγημα της κυβέρνησης περί ενίσχυσης των μονάδων Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών για τον τομέα της Υγείας, τον Μάιο του 2020 υπηρετούσαν στις μονάδες Υγείας 95.352 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο αριθμός τους ήταν 100.420 εργαζόμενοι.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μαΐου του 2020, εν μέσω πανδημίας και lockdown, οι μονάδες Υγείας διαθέτουν 5.058 λιγότερους εργαζόμενους, κάτι που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 5% λιγότεροι «ήρωες», όπως ο πρωθυπουργός αποκάλεσε κατά την πρώτη φάση της επιδημίας τους υγειονομικούς των δημόσιων δομών που αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιοποιημένα στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr), οι μόνιμοι υπάλληλοι τον Μάιο του 2020, που είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, είναι 77.356, δηλαδή κατά 1.898 λιγότεροι σε σχέση με τον Μάιο του 2019, που ήταν 79.254.
Αναφορικά με το έκτακτο προσωπικό, η μείωση που προκύπτει είναι 3.170 και ενώ τον Μάιο του 2019 ήταν 21.166, τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ήταν 17.996.
Γ. Γιαννόπουλος: Παντού κενά
Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος εξηγεί ότι αυτή η μείωση οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο στα λόγια την αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς δεν έχει φροντίσει να αναπληρώσει τις συνταξιοδοτήσεις, που ανέρχονται περίπου σε 2.000 τον χρόνο, ούτε έχει προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Όπως τονίζει ο Γ. Γιαννόπουλος, την ίδια ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 30.000, οι μόνες θέσεις, κι αυτές με καθυστέρηση, που προκήρυξε η κυβέρνηση για μόνιμο προσωπικό είναι οι θέσεις που είχαν πάρει έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει, το γεγονός ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε η προκήρυξη που αφορούσε 1.500 μόνιμες θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που εγκρίθηκαν με ΠΥΣ, επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι μειώθηκε ο αριθμός τους σε 1.200.
Ακόμα κι αν ήθελε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τη δημιουργία δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης, σημειώνει ο Γ. Γιαννόπουλος, θα έπρεπε να καλύψει τα κενά στην ΠΦΥ, να προκηρύξει μόνιμες θέσεις για τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, που δυστυχώς όμως, όπως τονίζει, ούτε αυτό κάνει, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας τον τελευταίο χρόνο.
Τ. Παντελής: Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας
Για το θέμα συνομιλήσαμε επίσης με τον Τάκη Παντέλη, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος τονίζει ότι, απέναντι στην «προπαγάνδα» κυβέρνησης και ΜΜΕ για την ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έρχεται η πραγματικότητα των αριθμών και των στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ενίσχυση, αλλά οι δημόσιες δομές Υγείας που έδωσαν την προηγούμενη περίοδο τον αγώνα κατά του Covid-19 δίνουν τη μάχη σήμερα με τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και την επικείμενη εξάπλωσή της το φθινόπωρο, με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους.
Η απώλεια αυτή των 5.000 εργαζομένων μέσα σε ένα έτος αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πενταετίας στον χώρο της Υγείας, τονίζει ο Τ. Παντέλης, προσθέτοντας ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μόνο στα λόγια και στις σελίδες και sites των «χορτασμένων» ΜΜΕ σαν προτεραιότητά της την «ενίσχυση» του ΕΣΥ.
Στην πράξη, νομοθετεί, λειτουργεί και οργανώνει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του ΕΣΥ με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ, σημειώνει, εξηγώντας το γεγονός ότι στους δεκαπέντε μήνες διακυβέρνησης δεν έχει παρουσιάσει, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία για την επόμενη τετραετία.
Μάλιστα, χωρίς ντροπή, τονίζει, παρουσιάζει σαν δικές της, αφού πρώτα τις καθυστέρησε τόσους μήνες, τις προκηρύξεις που είχε εγκρίνει (ΠΥΣ) και δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 με τις 940 θέσεις γιατρών και της προκήρυξης 6Κ/2020 για το λοιπό προσωπικό με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021.
Σύμφωνα με τον Τ. Παντέλη, όχι μόνο δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις και το 2020, όχι μόνο δεν έχει δεσμευτεί για επιπλέον προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για το επόμενο διάστημα, αλλά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απολύσεις συμβασιούχων.
Μερική παράταση συμβάσεων
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι με πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για τη σύσταση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., δίνεται παράταση μόλις για έναν έως δύο μήνες (μέχρι 31.12.20) στις ενεργές συμβάσεις ενός μόνο μέρος των επικουρικών (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορείς), ενώ οι επικουρικοί των άλλων κατηγοριών (παρασκευαστές, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, διοικητικοί τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.), που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, οδηγούνται στην απόλυση.
Πρόκειται για περισσότερους από 1.500 επικουρικούς, που ήδη, όπως εξηγεί το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ και του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα, εργάζονται στις δομές Υγείας σχεδόν δύο χρόνια και οι οποίοι είχαν ουσιαστική, εκτός των άλλων, και σημαντική συμμετοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θωρακίζει το ΕΣΥ και την κοινωνία, όπως ισχυρίζεται, αλλά, κρυπτόμενη πίσω από την ατομική ευθύνη, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της, που θέλει λιγότερο κράτος, ΣΔΙΤ και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.